Times: Русия харесва Ленин и Сталин, забрави „тоталитарното“ си минало

329507159Русия не отделя достатъчно внимание на престъпленията от съветската епоха, смята журналистът от Times Бен Хойл. В резултат на това, отбелязва британецът, Сталин е един от най-популярните лидери сред руснаците, а много от тях оправдават проведените от него политически репресии.

Календари с изображението на Сталин се продават във всички големи книжарници в Русия, а когато „Лавада-Център“ проведе сред руснаците допитване за техния любим лидер на 20 век, то Сталин зае трето място, леко отстъпвайки на Брежнев и Ленин. „След година на войнствена пропаганда, прославяща борбата на Русия срещу мнимия „фашизъм“ в Украйна, подозирам, че победителят във Великата Отечествена война днес се ползва дори с още по-голяма популярност“, – пише Хойл.

Според неотдавнашното допитване, 16 % от руснаците смятат, че по време на СССР не е имало никакви масови политически репресии. През 2001 г., твърди авторът на статията, така са мислели само 8 %. Почти половината от тези, които признават наличието на репресии, допускат, че и самите те са можели да станат обект на подобни гонения, но 17 % от запитаните са заявили, че смятат тези действия на Сталин за напълно оправдани, предвид вътрешната и международната ситуация около и в СССР тогава.

1920-g.oktyabr-.Moskva.V.I.Lenin-v-svoyom-kabinete-v-Kremle-beseduet-s-anglijskim-pisatelem-Gerbertom-Ue-llsom.Между другото, подчертава Хойл, чиновниците, имащи връзка с „престъпленията от миналото“ не са били уволнени, както например в бившата Източна Германия и Чехословакия. В Москва няма нищо, което да е сравнимо с музея „Дом на терора“ в Будапеща, който припомня за „тоталитарните злодеяния“ в Унгария.

Правозащитници отдавна предупреждават за опасността, която таи в себе си нежеланието на Русия да изследва своите минали престъпления, пише изданието. Но, подчертава журналистът, днес това изглежда особено тревожно, защото Русия е оглавявана от човек, обучен в школата на КГБ.

Редакторът на либерален седмичник Евгения Албиц заяви в личен разговор с британски журналисти, че Путин „разчита изключително много на съветите на спецслужбите“. Според нея, подобно „ужасно развитие на събитията“ е станало възможно заради амнезията или невежеството на руското общество, – завършва изданието.

 

Тодор Живков Брежнев 00_sСССР_n

4 отговора на “Times: Русия харесва Ленин и Сталин, забрави „тоталитарното“ си минало

 1. Пълни измишльотини! Статията е злонамерена, манипулативна и въобще не трябваше да се публикува.
  Глупости не се коментират!

 2. Митев, заблуден си, за Ленин и Сталин! Просто пропагандата си е свършила работата, с такива като теб. Не, американците не го правят нарочно- те нямат друг шанс, да си продължават шибаната система, ако не вземат ресурсите на Русия! Това е- те отдавна се изчерпаха.

  • Както казах, хайде да не ги ровим тези, че ще мирише. Църквата никога не се заблуждава. Тя разказва за своите мъченици – и не лъже, а само дава исторически факти. Доста неудобни факти. Кои са били насилниците и садистите? О, не, не са били Ленин и Сталин, естествено. В никой случай, лично те не са имали нищо общо. То онуй са били онези, „злите и страшни троцкисти“. Тъй, тъй.

 3. Руското общество няма амнезия. То просто реагира на външния натиск. Ето го и резултатът. Понякога даже си мисля, че това е резултат, съзнателно предизвикан и търсен от американските специални служби. Те винаги съзнателно търсят конфронтация с Русия. А когато я няма, се опитват изкуствено да я създадат, като при това й придадат възможно най-радикалната и често даже гротескна форма.

  Ленин и Сталин не са много за хвалене. Да не започвам сега да ги „хваля“ и аз, защото като православен християнин имам много какво да кажа по този въпрос; но за момента просто предпочитам да се въздържа. Сега някои обвиняват за всичко не болшевиките, а „зловещите троцкисти“… Но според мен, това си е чисто хитруване и измиване на ръце със задна дата. Далеч не само троцкистите са проливали реки от невинна кръв, децимирали са руския народ, осакатили са Църквата, стъпкали са руската православна култура в калта и са извършили още ред потресаващи престъпления и безобразия.

  Но така или иначе, колкото повече Русия е подложена от САЩ на унижение, тормоз, ограбване, а в момента вече даже и на пряка външна агресия (!) – толкова повече хората си спомнят за времената, когато Русия е имала независимост и национален суверенитет, била е силна, свободна и уважавана страна. Иначе казано, спомнят си за времената на СССР. Тоест, за времената на Ленин и Сталин. И така тези двете фигури неизбежно, даже автоматично придобиват отново популярност. Не защото наистина кой знае колко я заслужават. А защото руснаците са принудени, направо са насилени в момента да потърсят някакви свои национални авторитети. И ето, че мнозина днес ги намират в лидерите на КПСС и ръководителите на СССР.

  Друг пример: аз не съм почитател на Ленин. С чиста съвест бих махнал паметниците му от всички площади, където и до днес стърчат. А самият раб Божи – Владимир Илич, бих го погребал като нормален човек. Мавзолеят му пък бих превърнал в музей. Но ето, че днес виждам как украинските нацисти по заповед от Фашингтон масово събарят паметниците на Ленин. И у мен се надига огромно възмущение. Те не събарят Ленин, защото е антихристиянин и терорист. А защото е символ на Русия, защото в Русия той все още е обичан и уважаван, защото укро-нацистите искат руснаците да ги заболи. Това ме кара да заставам в защита на въпросните паметници. (Не на самия Ленин, а на паметниците му.) Защото не искам руснаците да ги боли. Те са ми скъпи и близки, а нищо, идващо от нацисти и фашисти не може да бъде добро. Важен е смисълът, който се влага в едно действие. А в ТЕЗИ действия на киевските фашисти се влага смисъл, много по-лош от този, който носят самите паметници. Дано да съм ясен…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s