20-годишна кримска татарка – неуловима в тила на фашистите

Алиме 2На 1 септември 2014 г. президентът на Русия Владимир Путин подписа Указ, който жителите на Крим очакваха 70 години. Званието Герой на Русия бе присъдено на военната разузнавачка Алиме Абденанова.

През 1943 г. немците, превзели по това време Крим, изпращат в Германия почти цялото работоспособно население. Останалите жители са подложени на тройна регистрация и не можели да се придвижват свободно по полуострова. Шансовете на разузнавачите и диверсантите, които съветското командване изпращало в Крим, били нищожно малки.
Разузнавателният отдел към щаба на Приморската армия, командван от генерал-майор Николай Трусов, решил, че му е необходим резидент, който не предизвиква подозрения. Така било взето решението в Крим да се изпрати разузнавач от местните татари. Алиме Абденанова, живееща по това време на „континента“, се съгласила без да мисли дълго.

През нощта на 3 октомври 1943 г. групата, която била натоварена на самолет, била прехвърлена през линията на фронта. Така Алиме под името „Сафие“ се върнала в родината. Никой не й предоставял време да се пренастрои психически.

На 12 октомври генерал-майор Трусов изпратил на Сафие радиограма: „Сведенията са добри. Благодарим“. На 13 ноември Трусов предложил Алиме за орден Червено Знаме:

„Работейки в непосредствена близост с войските на противника, тя разузна характера и системата на отбранителните съоръжения на Керченския полуостров, установи дислокацията и разположението на частите и щабовете на противника…“. От октомври 1943 година до февруари 1944 г. Алиме изпраща в Центъра повече от 80 информации.

Към февруари 1944 г. немците започнали да разбират, че някъде под носа им работят съветски разузнавачи. От Симферопол извикали специален автомобил с пеленгатор. Тъкмо той засякъл работещата радиостанция в района на село Джермай-Качик. През нощта била заловена цялата група съветски разузнавачи. Радистката, виждайки как немците измъчват нечовешки един партизанин, се съгласила да сътрудничи с немците. И казала, че Алиме е резидентът на съветското военно разузнаване. Алиме отказала да говори. Последвали жестоки издевателства и разстрел на 5 април 1944 г.

Разузнавачката е убита в предградията на Симферопол в района на совхоз „Красный“. Там фашистите унищожили повече от 200 съветски граждани.

Един отговор на “20-годишна кримска татарка – неуловима в тила на фашистите

  1. Снимката не е с перфектно качество, но въпреки това, няма как да не се зададе въпрос като се разгледа това лице – не е ли това храбро момиче от онези българи, които някога, по политически причини, са били наименовани като „татари“?!?…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s