Diplomat: Сближаването между Русия и Китай не е временен брак по сметка

Русия Китай 3Стабилните връзки между Русия и Китай ще се превърнат в мощна сила в международните отношения, сигурен е журналистът Анкит Панда. Както той пише на страниците на Diplomat, време е западните политически ръководители да се отнесат сериозно към мощното сливане на идеологиите и националните интереси на двете страни.

В основата на днешното сближаване между Русия и Китай лежи общата идея, че съществуващият международен ред се нуждае не само от алтернатива, но и от пълно преустройство, твърди журналистът Анкит Панда. Както той пише на страниците на японското издание Diplomat, официално двете държави не са съюзници и, по-скоро, няма да станат в близко време, но тяхното общо потенциално въздействие върху международните отношения в Азия и по целия свят не трябва да се недооценява.

„Елитът на двете държави преживя световната финансова криза от 2008 г. в голяма степен еднакво, в него възникна донякъде злорадо усещане, че западният модел по никакъв начин не е адекватен. Съвременният интелектуален елит на Русия и Китай убедително представя Запада в ролята на отвратителна империалистическа сила, виновна за настоящите безредици в Украйна и в Хонконг. А доколкото такава интерпретация е валидна и за двете държави, национализмът при тях не е национализъм в дословна трактовка на понятието, това е кауза срещу Запада“, – твъди Анкит Панда.

Но, продължава журналистът, някои експерти в своите оптимистични оценки за здравината на руско-китайските отношения избягват да споменат за препъни камъните в тяхното партньорство. На фона на влошените отношения с Европа и рязкото понижаване на цената на нефта Русия няма избор, освен да обърне взора  си в постсъветското пространство и Китай. Всъщност, сигурен е Панда, при настоящите икономически и геополитически реалности Китай е необходим на Русия малко повече, отколкото Русия е нужна на Китай.

Стабилните връзки и съгласието между Русия и Китай ще се превърнат в мощна сила в международните отношения. И двете държави са сериозни участници в международната дипломация, бидейки постоянни членове на Съвета за сигурност към ООН, и двете играят изключително важна роля в такива дипломатически процеси, като ядрените преговори с Иран и преговорите със Северна Корея.

„В момента всички напълно сериозно се отнасят към мощното развитие на Китай, а върху Русия гледат пренебрежително, като на стара и болна мечка. Действащият американски президент презрително нарече Русия слаба регионална държава. Може би това е така, но в момента е още твърде рано да отписваме от зрението си настоящото сближаване между Русия и Китай, наричайки го временен брак по сметка. Наблюдавайки мощното сливане в идеологиите и националните интереси, политическите ръководители, особено на Запад, трябва да се отнесат сериозно към руско-китайското партньорство“, – заключава авторът на статията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s