Corriere della Sera: В Косово е блато, мегакорупция в ЕС

federica-mogherini-federika-mogerini-69655123Федерика Могерини се разпореди за независимо разследване на корупционния скандал в мисията на ЕС в Косово, пише Франческо Батистини в Corriere della Sera.
За последен път Европа разбра, че Косово съществува, в самият разгар на войната между Сърбия и Албания. Но сега в центъра на вниманието на ЕС е най-голямата и скъпоструваща от европейските миротворчески мисии – EULEX, Мисията на ЕС за гарантиране върховенството на закона и реда в Косово. Мисията е финансирана с почти милиард евро и има щат от 3 000 чиновници. Тя трябваше да просъществува само две години, но се намира в Косово вече 7. Мисията трябваше да построи независимо Косово, но затъна в блатото, пише авторът на статията.

Корупцията се превърна в „приоритет“ на мисията, заяви по време на пресконференцията си Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външните работи и по политиката на сигурност. Тя назначи независим експерт, за да разплете корупцията около Мисията в Косово. Трябва да сложим край на косовското блато, казват близките сътрудници на Могерини по повод корупционния скандал.

Двама граждани на Италия оглавяват най-важните международни мисии, гражданската EULEX и военната KFOR – Многонационалните въоръжени сили на Косово. В скандала има граждани на Чехия и Канада, италианец, а съдията Франческо Флорит е обвинен в получаване на подкуп в размер на 300 000 евро.

Чуждестранната преса твърди, че Флорит е протеже на „Армията за освобождение на Косово“, защото е част на съдебния състав в делото за военните престъпления на Армията, но от своя страна Армията е свързана с настоящата власт. В ръцете на пресата се оказаха прихванати разговори и информация за странни контакти на Флорит. Войнствената британска прокурорка Мария Бемае, която ръководеше делото на Флорит и още един италиански съдия Маурицио Салюстро, през август бяха уволнени, заради нарушаване на следствената тайна. „Аз се оказах в черния списък, защото започнах да разследвам фактите, свързани с корупция около Мисията в Косово. Нямам доверие на вътрешното разследване. Могерини постъпва правилно, назначавайки независим дознател“, – се казва в статията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s