Донбас завърза ръцете на САЩ

ИДИЛ 9Само ситуацията в Украйна пречи на американците да свалят Башар Асад

Американските средства за масова информация анализираха действията на Белия дом и стигнаха до извода, че президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да преосмисли стратегията си в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ на територията на Сирия. Според данни от CNN, в последно време Обама е направил редица срещи със специалисти по национална сигурност и е поставил въпроса: доколко политиката на САЩ в Сирия съответства на стратегията в борбата срещу ИДИЛ?

„Президентът ни помоли още веднъж да помислим въху следното: как тези две стратегии се съчетават една с друга…Проточилият се сирийски проблем прави сложно унищожаването на ИДИЛ, а ние трябва да унищожим ИДИЛ не само в Ирак, но и в Сирия“, – пише „Русская весна“, цитирайки думите на неназован вашингтонски чиновник.

Американските журналисти стигат до извода, че подобна заповед на президента свидетелства за убедеността му, че е невъзможно да се ликвидират бойците в Сирия без отстраняването на президента Башар Асад.

През 2013 г. САЩ се отказа от наземна операция срещу Сирия, защото Сирия се съгласи да предаде химическото си оръжие, което си беше победа за руската дипломация. Ще се рашат ли САЩ сега, когато Сирия вече няма химическо оръжие, на пряка агресия срещу Башар Асад?

Както всички знаем, ИДИЛ възникна не без участието на САЩ. Тази организация е нужна на САЩ, за да засили присъствието на американците в Близкия Изток. По такъв начин те се опитват да попречат за създаването на шиитската ос: Иран-Ирак-Сирия. Вклиняват прът чрез ИДИЛ. Има и друго: под предлог за борба с ИДИЛ е по-лесно да се оправдаят каквито и да са действия срещу Асад.

Първоначално американците казваха, че само ще бомбардират позициите на ислямистите. Сега те по малко започват да струпват сухопътни войски в Ирак. А после изведнъж ще решат, че основната опасност в региона е режимът на Башар Асад, а не ИДИЛ.

Под предлог за борба с ислямистите, войската на САЩ ще нахлуе на територията на Сирия, ще помогне на другите опозиционери там, които воюват срещу сирийското правителство. А след като свалят Асад, както всички разбираме, бързо ще ликвидират и ИДИЛ. Или дори ще принудят ИДИЛ да се самоликвидира.

Никой до момента не е видял американците да бомбардират ИДИЛ. Къде си хвърлят бомбите, никой не знае. При всички положения, особени резултати от техните бомбардировки до момента не са забелязани.

Много характерен симптом за случващото се в ръководните глави в САЩ е следното: американците си затварят очите, че ИДИЛ продава по-евтин нефт на Турция. Истината е следната: Западът няма никакви сериозни намерения да се бори с „Ислямска държава“. Но Западът вкара санкции срещу Русия. А против ислямистите, които колят невинни хора, не въвеждат никакви санкции. А това си е жив парадокс! Това ни кара да си мислим, че цялата тази комбинация с ИДИЛ е отдавна и целенасочено обмислена. Както всички знаем, САЩ и Западът отдавна използват ислямистки терористи за свои цели. Всъщност те ги и създадоха още навремето, по време на войната в Афганистан против съветските войски. После с тяхна помощ неведнъж нажежаваха напрежението в света, за да увеличат военните разходи или да „затегнат вътрешнополитическите гайки“ в самите Щати.

ИДИЛ днес е поредният спаринг-партньор на САЩ. Да, от редиците на радикалните ислямистки организации е, но нима на някой в САЩ му пука от това?! Просто понякога се случва отделни терористични организации да излязат извън контрол. Но истината е, че основната маса ислямисти, де факто, подкрепят прозападната линия.

Русия трябва да продължи да подкрепя Башар Асад, да заздравява отношенията си с Иран и Ирак. В момента много грамотно в това отношение се държи Турция. Тя всячески избягва да влиза в пряка война с ИДИЛ. Точно обратното, има полза от съседството си с това фалшиво образувание. Купува нефт на безценица.

В момента САЩ са със завързани ръце. Ако те започнат пряка интервенция срещу Сирия, това ще помогне на Русия в Украйна. Фактът, че Русия не предаде Новорусия, има не само регионално значение в рамките на постсъветското пространство, но и световно значение.
Само ситуацията в Украйна задържа агресията на САЩ спрямо Сирия. Но американците, по всяка вероятност, ще се придържат към тактиката на измитане на Асад чрез диверсионно-терористични методи. Ще подхранват сирийската опозиция, за да си гарантират дълга и продължителна игра.
Много е важно Асад да съумее да удържи народа си сплотен, да поддържа сирийската воля за борба с терористите.

Да, Башар Асад е представител И на своя клан. А по всяка вероятност в този клан има и други претенденти за лидери, нещо като играчи от „запасната скамейка“. Т.е. щом Асад до момента не е отстранен физически, значи САЩ не виждат смисъл в това. Макар да е много лесно да се направи. Вече имаше терористични актове срещу Асад, които не постигнаха желания резултат. Пък и от политическа гледна точка подобна операция би нанесла още веднъж вреда на имиджа на Запада.

От друга гледна точка, САЩ нямат единно мнение по отношение на ИДИЛ. Военните настояват да се проведе наземна операция. Политиците са по-склонни към създаването и подкрепата на плененното опълчение. След битката във Фалуджа на сунитска територия бе създадено опълчение, което бе финансирано както от Багдад, така и от Вашингтон. Но Багдад си развали отношенията със сунитското население и това опълчение вече не се хвърля в бой срещу ислямистите. Политиците в САЩ се надяват, че ще успеят да убедят сунитските опълченци и занапред да продължат да воюват с отрядите от „Ислямска държава“.

Но защо САЩ позволяват на ИДИЛ да търгува с евтин нефт?

Да, не е трудно да се метнат няколко бомби върху нефтените им платформи.
Истината е, че нефтените находища са разположени върху доста голяма територия. За да се разруши цялата инфраструктура, трябва да се проведе мащабна бомбардировка. Много по-мощна, отколкото в Либия по времето на Кадафи. Тогава западната авиация правеше по около 200 самолетни полета на ден. Сега полетите са по 4-5. Ясно е, че с такива темпове американците никога няма да спрат добива на нефт там.

Какво пречи на САЩ да действат по модела Либия?

Първо, както вече споменах, до момента САЩ нямат единно становище по отношение на ИДИЛ. Всички разбират, че в момента Западът няма да започне никаква сериозна война срещу „Ислямска държава“.

Що се отнася до свалянето на Асад, подобна задача не съществува за САЩ. На този етап.
Макар това да е една от целите на Вашингтон. Но по-нататък във времето.

Някои експерти смятат, че американците въобще не са и очаквали, че военните на Саддам Хюсеин ще намерят общ език с ислямистите. Защото, както твърдят някои експерти, ИДИЛ – това са бивши офицери на Садам Хюсеин, които са взели под контрол някога малката и никому неизвестна ислямска групировка. И сега всичко това вече не подлежи на контрол от страна на САЩ.

САЩ се опитаха да използват „Ислямска държава“ за свои цели, но, както всички видяхме, това се оказа трудно и опасно занимание.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Донбас завърза ръцете на САЩ

 1. Същите тези главорези бяха обучавани в Турция.Въоръжени от Англия за да се борят сре
  щу законното правителство на Сирия.И днес се чешим по вратовете и се правим на умни.Кой ги създаде?Защо ги създаде?Срещу кого ги обучава да се бият?Въпроси ,въпроси на които могат да отговорят американците

 2. Да, наистина, има връзка между Украйна и ИГИЛ. Или по-скоро, между Русия и ИГИЛ – така, както ги възприемат щатските анализатори.

  Нападнатата страна е Русия, а Украйна и ИГИЛ са само средствата за нападение. Просто, първото е по-директно, а второто е по-косвено. Но, впрочем, и Сирия е средство. И санкциите на ЕС, и другите подобни комарски ухапвания… И изобщо всичко, което Фашингтон прави на световната сцена тези дни е средство, с една и съща цел – озаптяване на разбунтувалата се Русия. Това е война – многопланова, хибридна, комплексна, световна.

  Цитат: „Но защо САЩ позволяват на ИДИЛ да търгува с евтин нефт?“
  А отговор на този въпрос така и не се появява… Поне, не и смислен отговор. Защото не се брои за отговор „Първо (без „второ“), до момента САЩ нямат единно становище по отношение на ИДИЛ…“

  Това е несериозно. Фашингтон има (!) становище по всички въпроси. Има и отговорите, които ни интересуват. Ние сме тези, които ги нямаме. А няма и да ги имаме, ако сами не се сетим – защото доброволно, естествено, никой няма да ни изложи всички свои анализи, планове и заговори.

  Отговорът на горния въпрос е в думата „евтин“. Кой страда най-силно от спада на цените на петрола в световен мащаб? Всеки износител страда. Но само ЕДИН е този износител, който е вечен, стратегически, геополитически, непримирим, цивилизационен враг на Фашингтон, когото там винаги са мразили и ще го мразят фанатично и истерично, докато съществуват – те, или той.

  Да, наистина, съществува конспиративен сговор между САЩ и техните васали – износители на петрол, като С.Арабия, например. Цените изкуствено се натискат надолу. Но това е все едно да си напълниш устата с фекалии, за да пръскаш с тях по врага си. (Не е приятно.) И този метод няма дълго да издържи. Фашингтон разполага с дадено ограничено време, за да го прилага. Значи, следователно е нужно да има трета сила, готова да продава нефт на дъмпингови цени. И затова на тази сила й се дава възможност да съществува, за да продължава деструктивното си занимание.

  Така ценовият заговор по петрола ще може да просъществува малко по-дълго. Фашингтон ще получи повече време. Толкова време, колкото е необходимо, за да се разклати икономиката на „Врага“ и да се посее недоволство у неговия народ. Достатъчно време, за да успее щатският посланик в Русия да спретне поредната „цветна революцийка“ – този път в Москва, и така да свали „диктатора Путин“.

  Това, че сметките им няма да излязат – нито във времеви план, нито пък изобщо, поради тоталното некадърие, тъпоумие и елементарност на щатските анализатори, които абсолютно не познават Русия и руския народ… Това е друг, отделен въпрос. Но в момента плановете на Фашингтон са такива – тъпи и елементарни. Очевидни са за всеки, който не е последен политически неграмотник.

  Впрочем, Фашингтон и не претендира за някаква оригиналност и не се старае да се крие особено. Те считат всички народи за стада от дебилни плебеи – твърде дълго са ги дебилосвали с масирана пропаганда и сега си мислят, че са постигнали тотален успех. Пък и защо да сменят един метод, който досега винаги е работил?

  Ето затова този път ще се наръгат сами в корема на пълна скорост. И слава Богу, защото вече е крайно време това да се случи.

 3. “ Западът няма никакви сериозни намерения да се бори с „Ислямска държава“. Но Западът вкара санкции срещу Русия. А против ислямистите, които колят невинни хора, не въвеждат никакви санкции. А това си е жив парадокс! “ това си го мислех и аз, но по тази логика би следвало и на Турция да се наложат санкции, защото подпомага ИДИЛ косвено. А Турция не е ли използвана като прът в Европа от страна на САЩ? Или не е точно прът, а по-скоро жица?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s