С Русия и без олигарси

Новорусия 6Новорусия определя стратегията в икономическото си развитие

Социалното и икономическото развитие си остават най-важните проблеми за народните републики в Донбас. Разбираемо е, че при война е трудно да се говори за каквито и да са мащабни проекти. В момента в ДНР и ЛНР става дума за оцеляването на хората. Как да се вкара в действие разрушената инфраструктура, как правилно да се разпределят хранителните продукти между хората, как да се гарантира работата на училищата и болниците? В търсене не тези въпроси работи Центърът за стратегическо планиране към парламента на Новорусия (ЦСП). В него влизат експерти не само от Донбас, но и от Украйна и Русия.

Тези дни се състоя поредното заседание на ЦСП в Москва. Обсъждането бе ръководено от председателя на парламента на Новорусия Олег Царев. Той отбеляза, че ръководството на ДНР и ЛНР трябва да започне строежа на държавата фактически от „нула“. Киев е изнесъл от републиките дори списъците на гражданите, а много стопански връзки вече са напълно разрушени.

Според Царев, Новорусия има големи възможности за развитие, но в момента, за съжаление, те са само потенциални. Донбас е единственото място на планетата, в което запасите от въглища и желязна руда се намират един до друг. Находищата са свързани с железопътни линии. Нещо повече, има съвременни предприятия и обучен персонал. Но никак не е лесно да се започне работа в настоящата ситуация. В момента стопанската дейност се поддържа в значителна степен само с руска помощ.

– Финансовата система на функционира, каза директорът на ЦСП Александър Казаков. Например, завод започва работа. Но работниците фактически работят само, за да изкарат за обяд. Един път на ден ги хранят обилно и веднъж в седмицата им дават голям пакет с храна за семейството. Тези обеди и пакети са от хуманитарната помощ на Русия. Русия помага предприятията в Донбас да работят и те работят. Хората работят в мините безплатно, за да не капитулира предприятието. Захвърлените от олигарсите хотели се препрофилират и в тях се разполагат самотни пенсионери. Всичко е подчинено на една проста задача: хората трябва да преживеят зимата, – отбеляза директорът на ЦСП.

– В магазините и кафенетата просто няма с какво да се заплаща, продължи той. Гривни в Донбас не се печатат, затова парите не стигат, – заяви съпредседателят на Народния фронт на Новорусия Константин Долгов. Според него, най-добрият изход от ситуацията е вкарване на собствена новорусийска рубла.

– Може да се използва опитът на Южна Осетия и Абхазия, които вкараха в употреба руската рубла. Може да се използва опитът на Приднестровската Молдавска Република, която въведе своя валута. Всеки опит трябва да се анализира, – отбеляза Олег Царев. Припомняме: въпросът за собствена валута в ДНР и ЛНР се разглежда от ръководството от лятото, но до момента нямаме окончателно становище по въпроса.

– Нито една държава не е жизнеспособна без собствена икономика. В света има регионални системи, в които на логално ниво се решават проблемите на стокообмена. Има даже цяло направление в икономиката –  Local Exchange Trading Systems. Такива система има в Латинска Америка и дори в САЩ. Мисля, че този опит може да бъде взаимстван. Но за да се организира икономиката, трябва да се знае какви предприятия се намират на дадена територия и в какво състояние са те. Трябва да се създаде информационна база за производството на стоки и услуги. Народното стопанство трябва да се построи, да, но това ще стане постепенно. Защото ако не го построим, то регионът постоянно ще бъде на дотации, което едва ли ще се окаже привлекателно за другите територии, които потенциално могат да влязат в Новорусия, – сподели мнението си шефът на Съюза на предпиемачите и арендаторите на Русия Андрей Бунич. – Александър Казак в отговор каза, че работата по създаването на единна информационна база на икономическите субекти на народните републики вече е започнала и скоро ще бъде завършена.

Всички експерти бяха единодушни в мнението си, че Новорусия трябва да стане държава, в която олигарсите са отстранени от властта.
– Икономическият модел на Новорусия трябва да бъде привлекателен за другата част на Украйна. Скоро ще се навърши година от събитията на Майдан. Хората излязоха в Киев срещу олигархията, но едните олигарси бяха заменени с други. Новорусия трябва да стане пример за антиолигархична държава. Тогава в Днепропетровск, в Одеса, Харков и Киев хората ще попитат: те за какво бяха на Майдана? За да богатее още повече Коломойский? Предприятията трябва да станат собственост на Донецката и Луганската народни републики, – заяви политологът Олег Бондаренко.

Подобна позиция изяви и депутатът от Руската Дума , зам. директор на Центъра за изследване на политическата култура на Русия Сергей Обухов:
– Стратегически важната собственост трябва да бъда само под контрола на държавата, а печалбата от нея да бъде справедливо разпределяна между гражданите на Новорусия чрез обществени фондове…Предприемачът трябва да получава печалба не от монополното си положение и изсмукване на соковете от съветското икономическо наследство, а за сметка на по-ефективно стопанисване и снижаване на печалбата си, както и чрез въвеждане на нови технологии. Затова трябва да се освободи от данъци иновативният бизнес и да се предостави данъчна ваканция за малкия бизнес до 5 години. След референдума, който не подкрепи местните олигарси, те загубиха моралното и юридическото право да управляват предприятия в републиките, които самите те не признаха.

Някои участници предлагаха спешно да се национализират всички предприятия. Но Олег Царев отбеляза, че това не е толкова лесно да се направи:
– Заводите на олигарсите (а аз добре знам схемата, по която работят предприятията на Ринат Ахметов, Игор Коломойски и др.) работят на принципа на вертикално интегрирани звена, които са построени по цялата територия на Новорусия. До момента ние контролираме само въглищата, които в Кузбас са малко по-евтини. Ако се опитаме да отрежем от производствената мрежа отделни звена, то на тяхна база е доста трудно де се построи икономика на цяла държава. Затова по въпроса за национализацията трябва да пристъпим внимателно. Държавната система в Новорусия е нова, а ако към това прибавим и хаос при управление на заводите, нищо няма да постигнем. Всяко наше действие трябва да бъде внимателно.
Олег Царев добави, че цялата собственост на олигарсите в момента е заложена. Залозите на олигарсите към банките са по-големи от активите им, добави Царев. Много олигарси от Украйна дължат крупни суми и на руски банки. Вместо национализация тяхното имущество може просто да се изземе, за да се покрият дълговете им.

– Компанията на Коломойский е уникална в този смисъл. Той има дългове към населението, които дългове едва ли ще върне. Източникът му на финансиране са депозитите на гражданите, – отбеляза Царев.

Експертите бяха единодушни, че създаването на икономиката на Донбас не може да стане без помощта на Русия.
– Новорусия като самостоятелна държава може да стане жизнеспособна само в съюз с Русия. Нека де-юре Москва все още да не е готова да признае независимостта на младите народни републики, но де-факто това трябва да се случи. Вице-премиерът Дмитрий Рогозин вече заяви, че произвежданите стоки в предприятията от ДНР и ЛНР няма да имат търговска забрана, защото Донецк и Луганск са в промишлена кооперация с Русия. По този въпрос трябва да се поработи още: трябва да се създаде максимално ефективна кооперация с предприятията на Новорусия под прекия контрол на профилен заместник председател на правителството. Тази стъпка, разбира се, ще предизвика критики от страна на Киев и западните столици, но ние вече свикнахме да не обръщаме внимание на критиките и воплите около „незаконността“ на нашите хуманитарни конвои и фактически ги изпращаме без съгласието на украинската държава, – заяви Сергей Обухов.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s