Пазарът и неговите алтернативи, проф. Ричард Улф (видео)

Пазар vaВ този откъс от августовската си лекция в Брехт форум, Ричард Улф с невероятно чувство за хумор ни представя ролята на пазара в една ежедневно срещана ситуация, с която се е сблъсквал всеки един от нас.

Често не си даваме сметка как пазарът ни заобикаля навсякъде и сме принудени да се съобразяваме с неговите правила.

Но дали тези правила наистина са най-добрите, които човечеството е способно да измисли?

Дали не бихме могли да разпределяме продуктите и услугите според принципи, различни от платежоспособността на хората?

Как би могъл да изглежда светът тогава?

С няколко примери американският професор по икономика Ричард Улф ни пренася в съвсем различен свят.

Никога икономиката не е била толкова забавна!

Забавлявайте се и вие и оставете мечтите си да ви поведат към една алтернатива – по-красива или по-грозна, преценете сами!

Един отговор на “Пазарът и неговите алтернативи, проф. Ричард Улф (видео)

 1. „Алтернатива“ – каква прекрасна и демократична дума… 🙂

  За съжаление, проф. Улф има още много да работи, за да ни представи нещо, което наистина е жизнеспособно, работещо – нещо, което да ни „запали“, за да ни накара да му повярваме и да се хванем на работа. В това той засега не успява.

  Цитат: „Забавлявайте се и вие и оставете мечтите си да ви поведат…“

  ОК, но на мен не ми е достатъчно да се „забавлявам“. И вече ми омръзна да мечтая. Искам вече един подробно разработен, детайлен (!) обществено-икономически МОДЕЛ! Който модел да подлежи на математическо (компютърно) моделиране, да е разгледан от всички страни, обсъден от най-различни специалисти от различни области на икономиката и на други обществени науки. Разглобен, промит и сглобен отново – не само от икономисти и политици, но и от социолози, антрополози, психолози, стигайки даже до духовници от различни религии.

  За да е доказано, че този модел може и ЩЕ функционира. И че има висока степен на (глупако)устойчивост, стабилност, адаптивност, че е лесно приложим и най-вече, работи добре даже при ниска образованост и при средна степен на нравственост на населението. Че е възможно системата да се приложи гладко даже в случай на враждебна външна среда и при вътрешна класова съпротива. Че никога вече няма да се налага тази система да се насажда с кръв и терор, и че в нея никъде не присъства терминът „диктатура“ (един вид „за добро е туй, висшата цел го оправдава“). Искам да видя времеви рамки и план за въвеждане, разположен във времето. Па нека даже да е в случай на идеални (!) външни и вътрешни условия – никакви врагове, никакви пречки, никаква сериозна съпротива. Съгласен съм даже и на това – на един най-оптимистичен модел!

  Ако този модел виртуално „проработи“, тогава ОК – да запрятаме ръкавите! За съжаление, проф. Улф, както и др.под. теоретици на марксизма-комунизма, не стига по-далеч от някакви общи принципни постановки. Не се затруднява да навлезе по-дълбоко в материята, да помисли за разработването на някакъв модел за практическо приложение на тези теории в обществото. Кога ще ги разработва? СЛЕД революцията ли? Или „по време“? Ленин нали така опита – ха, това ние ще го видим после, ще го решаваме в движение. Ето ти сега на, една заповед, да се разстрелят тези и тези, и няма проблем – въпросът е решен… (Евала, „решиха“ всички „проблеми“. Благодарим много, стига ни толкова. Църквата ни не страда от малък брой мъченици, та зорлем да си търсим още.)

  Не забравяйте – комунизмът, както и всяка друга обществено-икономическа система, се прави от ХОРА, а не от някакви крачещи схеми. Затова той не е само икономика, или само политика. Не може да се държи само на един терор или на едната гола пропаганда. Това е цял един мироглед, стил на живот, пронизващ всички сфери на човешкото общество. И всички тези сфери трябва да се движат гладко, като смазан лагер.

  Нека да си помечтаем засега… Но да не спираме на този етап! Има още много да се върви. Имаме един огромен практически опит, къде е неговият всестранен анализ? Маркс има и някои фундаментални грешки, които трябва първо да се открият и да се поправят. Едва след това е възможно да се върви напред. И трябва да се стигне много по-далеч от там, докъдето са стигнали и той, и Ленин, и проф. Улф и цялата досегашна плеяда „класици“, „авторитети“ и разработчици на „научния (?) комунизъм“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s