Fox: Путин води „психологическа война“ с „древни самолети“

putinМногобройните военни маневри на руските войски, в това число около бреговете на Австралия и САЩ, са само елемент от „психологическата война“, която се води срещу западните лидери от Владимир Путин, твърди американският генерал в оставка и военен експерт на Fox News Джек Кин. Според Кин, руският президент прекрасно знае, че армията му е значително по-слаба от американската, но въпреки това иска да покаже мускули, притискайки с това Запада.

– Господи Генерал, обяснете всичко това: според данни на НАТО, в Крим се прехвърлят сили, способни да нанесат ядрен удар, а границата на Украйна независимо от примирието вече се пресича от руски войски. Това беше заявено официално от НАТО. Флотилия от руски кораби се намират около бреговете на Австралия, което съвсем не радва австрилийците. Над Мексиканския залив прелитат руски военни патрули. Вашингтон нарича това „безпрецедентна ситуация“. Какъв сигнал дава с това Москва?

Джек Кин, генерал от ВС на САЩ в оставка: Путин е майстор в прилагането на различни психологически методи, в разпространението на пропаганда и лъжи. В случая става дума за психологическа война. Путин е ученик на Сун-цзъ (китайски стратег, автор на трактата „Изкуството на войната“, бел.ред), и затова смята, че, притискайки психологически противника, може да го принуди да се предаде без нито един изстрел. Той прави точно това – размята по целия свят тези стари, дори древни самолети.

Неговата армия не може да стъпи и на малкия пръст на американската – нито ВВС, нито флота, нито сухопътните войски, той знае това. Но Путин все пак има военен потенциал, за да изплаши всички и да постигне преимущество. Това цели Путин. Когато той се появи на срещата на АТЕС, – а и сега, на срещата на „G-20“, беше същото – всички участници в конференцията заявиха, че ако трябва да се избира най-силният лидер в света, то той би получил болшинство гласове. Путин иска това да бъде разбрано от всички.

– Добре е, че смятате, че става дума само за психологическа война – фактът, че Русия завира носа си тук и там, както много хора смятат, където не й е мястото, вероятно изнервя някои. С нас беше генерал Джек Кин, военен експерт. Благодаря Ви много.

Джек Кин: Пазете се.
Благодаря.

В ефир на 14 ноември 2014 г.

Един отговор на “Fox: Путин води „психологическа война“ с „древни самолети“

  1. Да, донякъде мистър ми Кин (Джан Гър) е прав. Наистина, въоръжението на руската армия не е от най-съвременното. Но не е само съвременното въоръжение това, което печели войните. В Новоросия се убедихме вече за пореден път в тази добре известна, стара истина. Единното командване, скоростта, координацията, комуникацията, квалификацията и мотивацията на личния състав, съсредоточаването на силите, талантливата тактика и вярната стратегия са много по-важни. Те правят войската ЕФЕКТИВНА.

    С остарялата си техника руските ВВС изпълняват прекрасно поставените им задачи – не по-зле, отколкото и най-съвременните западни натовски ВВС. А какви са в случая тези задачи? Те далеч не са само „психологически“ – да „плашат запада“. Те са преди всичко тестови – изпробва се времето за реакция на противника, неговите методи, поведение, стил на действие, стратегия и т.н. Това е една от последните фази на разузнаването, която е необходима, за да се състави печеливша стратегия. В тази стратегия самите ВВС може и да не играят някаква особена роля. РФ е по-силна (в момента) с ракетната си техника. Нужно е да се знае например, каква е степента на координация и взаимодействие между различните ПВО на отделните натовски страни и съответно, между тях и другите родове войски…

    НАТО е един рехав конгломерат, нещо като средновековна банда, събрана от кол и въже, тръгнала нанякъде да плячкосва – разнородна орда, обединена неизвестно от какво и защо. САЩ са твърде далеч, за да могат да подкарват ефективно това стадо от „войници“ към кланицата. Кои са тези „натовци“? Кои са тези страшни герои? Шведите? Италиянците? Или ние, пази Боже, българите? Че то ние, ако ни пратят срещу Русия, ще сме от тяхната страна на фронта точно след толкова време, колкото е нужно на техниката да ни закара дотам. Които пък останат, няма да преживеят и пет минути. То, ако сме честни, това пъстро и разнородно, недисциплинирано и разлигавено, псевдо-военно и демотивирано натовско СТАДО не само, че не помага на САЩ, но на даден етап даже ще им пречи, като един камък на врата. То става само за пушечно месо и за живи мишени – барабар с цялата си съвременна техника.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s