G-20 предложи на Путин реставрация на униженията

Путин _putin-obamaНа срещата на G-20 стана ясно: Западът очаква от Москва само политическа капитулация

Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин и министър-председателят на Великобритания Джеймс Камерън по време на срещата на G-20 в Австралия са проявили интерес към реставрацията на отношенията между Русия и Запада.

Експертите вече нееднократно заявиха, че в отношенията между Русия и Запада след събитията в Крим и Донбас започна нова епоха, много приличаща на Студената война. Всички чухме, че Барак Обама постави Русия редом до „Ислямска държава“. На 15 ноември по време на срещата на G-20 президентът на САЩ втори път заяви, че Русия е държава, която заплашва световната общност не по-малко, отколкото Ебола. Както виждате, оттук до момента, в който могат да обявят Русия отново за „империя на злото“, както това направиха навремето със СССР, е само една крачка.

Как могат да се тълкуват изявленията, прозвучали по време на G-20?
Истината е, че равноправни отношения между Русия и Запада не е имало никога. Имаше по едно време само с нищо необоснована мечта от руския политически елит Западът да види в лицето на Русия равноправен партньор. Това стана особено видно през 90-те години, в края на Студената война.

Путин G 20 putin141115На Запад смятат, че СССР е изгубил Студената война. В САЩ дори бе пуснат медал за победа в тази война. В Русия дълго време се залъгваха, че ръководството на СССР тогава е направило компромис в името на световния мир. С тази илюзия руският политически елит започна да се разделя едва през 1999 г., когато получи жесток шамар от САЩ и НАТО, които бомбардираха Югославия без съгласието на Русия и ООН.

Да, Западът гледаше на Русия като на съборена държава. И само от дипломатическа куртоазия да не го произнасяха право в очите. Макар да се държаха с Москва тъкмо като с държава, която е била поставена на колене.

Ситуацията около присъединяването на Крим се превърна в запалителна искра, след която отношенията между Русия и Запада никога няма да бъдат същите. За пръв път след края на Студената война Западът бе заклещен от силата на неумолимите факти. До този момент руските дипломати се консултираха дъъъъълго време с Вашингтон преди да вземат каквото и да е решение.  Дори през 2008 г. по време на военните действия в Южна Осетия руски емисари летят във Вашингтон, опитвайки се да обяснят и оправдаят действията на Русия. При ситуацията с Крим такова нещо нямаше. Западът не може да прости подобен „прецедент“ на руския политически елит и лично на Путин.

Путин putinФакт е, че Русия и Европа са силно свързани. Т.е. искат или не, някакви отношения между тях трябва да има. Напълно възможно е външно отношенията да се върнат до точката „преди Крим“. Но само външно. Ударът по имиджа на САЩ е мнооого сериозен! Такива неща не се прощават! Дори ако допуснем немислимото Русия да подари обратно Крим на Украйна, Западът няма да прости на руската мечка този имиджов нокаут, който Путин нанесе на САЩ.

По време на Студената война СССР беше наистина основен противник на Запада, притегателен полюс за алтернативния  на западния път за развитие. Сега ситуацията е по-сложна. От гледна точка на световната хегемония Китай е по-голяма заплаха за САЩ, отколкото Русия. В същото време САЩ и Китай са силно свързани икономически. Т.е. Западът не може да си позволи открито да обяви „Поднебесната империя“ и Русия за свои стратегически противници.

Путин 677249173Другата истина е, че Западът и занапред се надява да използва Русия: като свой васал в борбата срещу същия този Китай. В момента САЩ и Западна Европа реализират плана си за стратегическа обсада на Китай, формират антикитайски алианс. Но без Русия не могат да затворят обръча! Дори да спрат доставките на ресурси за Китай по море, Русия ще може да смекчи тази експортна блокада.

Западът се надява на смяна на политически режим в Русия, за да може тя да се присъедини към антикитайския блок.

Трябва да признаем и друго: Русия въобще няма интерес да се конфронтира със Запада, а още повече със Западна Европа. Връзката между Русия и Западна Европа е голяма. На първо място тя е икономическа. В този смисъл изявлението на Путин на G-20, че руснаците биха искали да се възстановят доброжелателните отношения, е съвсем логично. Но заинтересован ли е Западът, а най-вече САЩ, от такава „дружба“?

Да, Западът е заинтересован, но в друго: да се възстановят неравноправните отношения с Русия, които бяха налице повече от 20 години. В миналото отношенията между Русия и Запада се свеждаха до следното: руснаците бяха в ролята на бедния братовчед, а Западът се правеше, че Русия му е скъпа. На никого в Русия днес не му трябва такава „любов“.

Путин 2739045585995ef448_3Русия си позволи да действа така, както повеляват националните й интереси, а това изостри отношенията, както видяхме.
През 1991 г. САЩ незнайно защо решиха, че това право могат да го ползват само те и съюзниците им.

Ако някой питае илюзии по отношение на позицията на Великобритания (виж най-горе), моля, изхвърлете илюзиите в кошчето. Великобритания нееднократно е прилагала принципа разделяй и владей. Великобритания не се нуждае от никаква дружба между Русия и Запада. Ако някой е заинтересован да има добри отношения с Русия, то това е Германия. За да се съхрани баланса на силите в Европа. Пък и Германия се опари от двете световни войни, а немските политици имат реализъм в излишък, както се казва.

Русия да води самостоятелна политика? Е, няма нито един човек от западния управляващ елит, който да се съгласи с това.
Това може да стане само през трупа им, както обикновено казваме…
Вече не едно столетие Западът разглежда Русия само като свой геополитически конкурент.

Какво искат западняците от Русия?

Много лесен отговор: искат й територията, искат й ресурсите, искат й народа, но …като унижен, оскърбен, беден и просещ бродяга…
И понеже руският народ няма да се предаде, както западните сили знаят, от години вече се внушава, че руснаците са прекалено многобройни…Руснаците били излишно многобройни, видите ли.

Путин ceНадявам се никога повече Русия да не се покланя на Запада.

След присъединяването на Крим обстановката в Русия е твърде променена. Патриотичните настроения, които по-рано се смятаха едва ли не за забранени, възкръснаха. Затова връщане към някакви нови „топлинни фази“ със Запада, е абсолютно невъзможно.

То пък и няма как да се върне тази хипотетична „топлота“ – Западът изгори всички мостове. И към Русия, и лично към Путин.

Хубавото е, че по време на „валдайската си реч“ Владимир Путин демонстрира независимост.

Повече от когато и да било преди.

А Путин със сигурност не разиграва театрален етюд.

Защото не е учил за артист.

В КГБ не подготвят артисти.

Петя Паликрушева

3 отговора на “G-20 предложи на Путин реставрация на униженията

 1. Цитат: „В миналото отношенията между Русия и Запада се свеждаха до следното: руснаците бяха в ролята на бедния братовчед…“ Не, ами даже по-лошо! Свеждаха се до отношенията на господар и поробена колония. До отношенията на кръвопиещ паразит и неговата жертва. Хора, вие изобщо давате ли си сметка изобщо за какви пари става въпрос, които САЩ изсмукват от Русия – ВСЕКИ БОЖИ ДЕН?!…

  Добре, да ви кажа. Всеки Божи ден, от Русия към САЩ изтичат грубо около 1 МИЛИАРД щатски ДОЛАРА – и при това не празни напечатани хартийки, а реални пари, обезпечени с нефт и газ! Как си мислите, че се изпуска такава колония? Как си мислите, че Фашингтон може да допусне Русия да се разбунтува и да се изтръгне от ярема си, да се освободи от колониалния си статут? Това не може да се допусне. Това – НЕ! Не само заради самата загуба на колония, но и заради имиджовата рана – нали след Русия същото ще поискат да направят многото подобни на нея колонии на САЩ?

  Но нали САЩ уж нямали колонии? Аха, да бе, – нямат! Имат, просто техният статут не е официално обявен. Такива са почти всички латиноамерикански страни, африканските страни, почти всички азиатски страни… Единствено Китай е по-слабо управляем – зависим е, но не е изцяло колонизиран. И е твърде силен, за да се държат с него прекалено грубо.

  Има също така и страни, които са васални на САЩ – не са колонии, а им е дадено е правото да грабят на свой ред други страни, които реално (макар и не официално) са техни колонии. Срещу това право те предоставят лоялността си на Фашингтон – това прекрасно цъфна в наши дни, когато се видя какъв жалък васал на САЩ е „голямата и силна“ Германия.

  Например, България е колония на Брюксел, а чрез него – на ред страни, като Австрия, Чехия, Германия, Франция… Реално, всички „стари европейски“ страни ни изсмукват соковете и ни експлоатират. (Ненатрапчиво, под масата. Пият ни кръвта така, че овчелюдието даже и не се усеща.)

  Една феодално-васална колониална система се опитва да наложи на света своя ред, под формата на „глобализъм“. Това е истината. И САЩ са на върха на тази хранителна пирамида.

  Ще кажете: но по какви механизми САЩ изсмукват 1 млрд USD на ден от Русия? Ами ето как:
  youtu.be/ux76FuYk3Q0
  youtu.be/yov04fVG04U
  youtu.be/vnhbuU-iYJg

  Прави се чрез сложни законодателни механизми, гарантирани и вписани в самата руска конституция, която пък на свой ред е написана от американци, чрез действията на т.нар.“централна банка“ на Русия, чрез задължителната покупка на щатски „ценни книжа“ и т.н., и пр. – цял куп съсипващи, кошмарни закони (!!!), чието изпълняване в своята съвкупност води до изтичане на огромни суми от Русия към САЩ – всеки божи ден!

  Така, че статията на Петя не само е абсолютно вярна, ами тя даже твърде мекичко ни ги поднася нещата… Всъщност те са даже още по-страшни.

  Впрочем и западните, и руските медии са пълни с анализи – защо Путин така скандално напусна срещата на Г-20 преди нейния край? Не е лошо да ги почетете малко тези анализи, само да не пропуснете и руската гледна точка… 😉

 2. СЛАВА РОССИИ !!! СЛАВА ВЕЛИКОЙ РУССКИЙ НАРОД !!! СЛАВА ПУТИНА !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s