Telegraph: Западът ще ликвидира Русия в стил Рейгън

Горбачов Рейгън -2През 80-те години президентът на САЩ Роналд Рейгън с подкрепата на Саудитска Арабия успя да „срути“ световната цена на нефта, а това доведе до поражението на СССР в студената война, твърди британското издание The Daily Telegraph. Според изданието, Вашингтон трябва да се възползва от същата изпитана стратегия, за да победи в новата битка срещу Москва.

Михаил Горбачов наскоро каза, че светът се намира на прага на нова студена война. Ако е така, пише британското издание, то този сблъсък между Изтока и Запада ще се реши така, както и в миналото. Сблъсъкът тогава завърши с падането на Берлинската стена преди 25 години.

Между другото, отбелязва се в статията, за падането на властта в Кремъл тогава доведе не политическата идеология, не неуспеха на реформите на Горбачов или желанието на болшинството граждани зад желязната завеса да обуят дънки и да слушат повече западна музика.

Горбачов Рейгън 20„Главната причина, – твърди изданието, – беше падането цената на нефта, дело на Саудитска Арабия, която фактически доведе до банкрут стария Съветски Съюз и прекрои следвоенната карта на Източна Европа, която след падането на Хитлер беше създадена от един толкова безжалостен управник – Йосиф Сталин.

Майкъл Рейгън, син на бившия американски президент Роналд Рейгън, в своя статия за консервативното политическо списание  Townhall предложи на Барак Обама „да се поучи да побеждава Москва“ по примера на баща му.

„Както знаете, баща ми, – пише Рейгън, – победи СССР без нито един изстрел, но той имаше едно супероръжие – нефт. Нефтът беше единственият съветски продукт през 80-те, който искаше да купи останалия свят без междуконтиненталните баластични ракети и водородните бомби, които не се продаваха“.

Горбачов Рейгън 53Както Рейгън знаеше, твърди изданието, нефтът беше основният доходоносен продукт на Москва, той убеди саудитците да „запушат“ междунарония пазар за евтин нефт. Така икономиката на СССР понесе „най-големият удар“, защото единственият източник на чуждестранна валута за държавата „се изпари за една нощ“. В продължение на следващите пет години Москва банкрутира и не успя да задържи страните от Източния блок.

Макар след падането на Берлинската стена, ознаменувало края на студената война, да измина четвърт век, САЩ и техните съюзници „водят борба с войнствения руски президент“, използвайки същото икономическо оръжие, с което бяха победени стопаните на Кремъл по времето, когато Путин е в КГБ.

Нежеланието на Саудитска Арабия да отговаря за пренасищането на световния пазар и понижаването на потреблението на нефт в Азия вече доведе до понижаване стойността на продукта. Русия, която добива около 10.6 милиона барела ежедневно,

Разбира се, твърди изданието, Саудитска Арабия използва ситуацията, за да повиши стратегическото си влияние в очите на Вашингтон. Готовността на Ер-Рияд да продължи тази стратегия, която вреди и на собствената му икономика, ще се види на предстоящата среща на ОПЕК в края на ноември.

„Отчитайки решимостта на господин Путин да увеличи руското влияние в Украйна и способността на Кремъл да понася икономически удари, цената на нефта трябва да продължи да пада, за да поведи Западът в тази игра на силовата политика с маниер на студена война“, – завършва британското издание.

10 отговора на “Telegraph: Западът ще ликвидира Русия в стил Рейгън

 1. А дали и този път управата във Фашингтон ще успее да намери нови Горбачов или Елцин?!

  • Да, методите са същите – щатските тъпанари нямат нито грам изобретателност. „Never change the winning team“, казват. (Докато не се набълбукат накрая, което им го пожелавам от сърце. Защото всеки „печелещ отбор“ рано или късно си намира майстора – тоест, наръгва се на на нещо, дето хич не го е очаквал.)

   Но, ако методите на щатците са си все същите, то политическите личности в Русия НЕ СА. Путин, за радост, не е „Горбачов“, нито пък „Елцин“. Затова толкова истерично го мразят и правят всичко възможно да го сменят. Намери се бунтар, който им бръкна много надълбоко в… з дравето. Да е жив и здрав! Колкото повече го мразят на запад, толкова повече ме радва и се убеждавам, че е на прав път.

  • Педерусия ще си намери нов Горбачов или Елцин. Няма защо Вашингтон да ѝ търси. И ще смени с него Хуйло, който с тъпите си санкции остави руснаците гладни.

   • Митев,Путин е добър,енергичен и борбен президент,когото харесвам.Но той е добър само за Руската имперска политика и привилигерованата руска феодална прослойка,както винаги е било.И това полуфеодално формирование,наречено Русия/СССР/ОНД/Руска Федерация,не може да съществува без външна агресия.Това е единствената доктрина на съветите,прозряна от Ленин и после доведена почти до успех от Сталин.Не може един концлагер от алкохолизирани мужици да бъде нормална и конкурентноспособна държава.Единствено износът на суровини,които притежава и добива с полуробски труд е начина на оцеляване.Затова Русия винаги е готова за война и води войни за запазването на пазарите си и недопускане на алтернативни енергийни доставчици за Европа.Освен това,Русия е може би най-големия враг на България след Еврейския ционизъм,доказано исторически.Нямам предвид руския народ,а кремълските комунисти.Така,че събарянето на Руския великан с глинени крака е пробвано веднъж и все още работи.Едно зло по-малко в света.

 2. «Падение цен на энергоносители, я думаю, что это событие конъюнктурного характера, связанное с увеличением добычи и понижением спроса. Вот два фундаментальных фактора. Есть ещё третий фактор – монетарный, колебание курса доллара, это влияет и на цены на нефть. На бюджет России, хочу подчеркнуть, снижение цен на нефть не влияет, имею в виду решение ЦБ о переходе к плавающему курсу. То, что мы раньше продавали за доллар и получали за это, условно, 32 или 35 рублей, сегодня мы продаём за тот же доллар и получаем 45-48 рублей. Доходы в бюджет даже увеличились», – сообщил Владимир Путин.

  • Путин съзнателно ни обърква. Това е идеята… Ние, не особено осведомените, обикновените граждани, не сме толкова важни. По-важни са други хора, които го слушат. Той именно тях се опитва да ги заглавиква.

   Не само курсът на долара в световен мащаб влияе на цената на нефта. Курсът на USD и цената на нефта – това са две различни и независими направления на една и съща икономическа атака срещу Русия.

   Русия, в отговор на нефто-ценовата атака, освободи курса на рублата. И той, естествено, подскочи. Това, което се случва днес с рублата е в отговор на падането на цената на нефта. Това е вярно. И да, тук Путин е прав – засега положението с износа на нефт се удържа. Защото този износ е приоритет за икономиката на Русия, както впрочем, и износът на газ.

   Но високият курс на долара в Русия е нож с две остриета. Той влияе лошо на други макро-икономичеки показатели, които в крайна сметка не само спъват икономиката, но и имат за цел да предизвикат недоволство сред населението. Това Путин пропуска да го изкоментира… И няма нужда, наистина. Който трябва да го знае, той си го знае.

   А падането на цената на нефта изобщо не е никакво „конюнктурно събитие“ – тук Путин съзнателно хвърля прах в очите на слушателя. Това падане е целенасочена агресия на САЩ, в комбина с техните васали. Нито добивът на нефт се е увеличил чак толкова напоследък, нито потреблението му е намаляло. Но затова пък се появиха нови „играчи“, които заливат пазара с нефт на дъмпингови цени… И Путин прекрасно знае това, но хитрува. Нищо, да е жив и здрав, целта му оправдава средствата.

   „Нежеланието на Саудитска Арабия“ – като чета такива глупости, ми става смешно. Сауд.арабия е едно кралство на прости селски камилари, което е нищо без Фашингтон – чиста, кръгла нула. И въоръжението им, и парите им – всичко е за САЩ, в името на САЩ и в услуга на САЩ. Царчетата на СА са най-долнопробни слуги на Фашингтон – винаги са били, и никога нито са били, нито ще бъдат нещо по-различно. Цялото им съществуване е резултат единствено на това, че са верен инструмент на Фашингтон. Как би могло даже да им хрумне да се опитат да проявят някакво самостоятелно мислене, па камо ли някаква самостоятелна, независима политика?!… Да си спомним вълшебната думичка „петродолар“. Някой да се сеща каква е историята на споразумението, което даде живот на туй нящу?

   Впрочем, тази статия ме изненада с наглата си откровеност. Има ги и такива статии, значи, в които можем да прочетем бая много верни неща, или поне доста близки до истината. Не знам защо спец.служби на Фашингтон, които контролират пресата, пропускат такива анализи. Вероятно е просто „утечка“.

   • Толкова много писане само за да се замаскира очевадния факт, че рублата е хартийка, която никой не брои за нищо 🙂

 3. Всъщност те се опитват да спрат печалбите на Русия отвсякъде.Вече започват да строят техни АЕЦ ,руските ги спират, започват инвазия на шистов газ ,който да измести Руския,абе въобще решили са да унищожат всеки непослушен на чичо Сам.

 4. Това какво значи , че САЩ и С Арабия могат да правят с цените на всичко каквото си поискат ,а уж борсите регулирали пазарите, и това се оказа глупост.

  • Ами добро утро… Естествено, че „невидимата ръка“ не е на митичния „Пазар“, а на т.нар. „световен елит“… Да има глупаци да вярват на неолиберастите…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s