„Дворецът“ на Горбачов и Раиса

Горби 2d92e9-13

Извън темата за „Двореца“

Бившите световни лидери Рейгън и Михаил Горбачов разпускат в ранчото на Рейгън в Санта-Барбара през май 1992 г., само 5 месеца след оставката на Горбачов. Когато през 1994 г. Рейгън умира, Горбачов казва за него, че е бил „велик президент“, че новината за кончината „много го разстроила“.

Горбачов Рейгън 20

 

 

 

 

 

 

 

Заря _1„Дворецът“ на Раиса

През лятото на 1985 г. Михаил Горбачов и Раиса Максимовна заминали на почивка в кримската резиденция на Л. Брежнев в Ореанда. Тук бил изграден цял комплекс от вили за почивка и работа, както и апартаменти за гости от западните държави.
Но почивката в Ореанда не се харесала на Горбачов и особено на съпругата му. Затова в края на 1985 г. било решена да се изгради нова резиденция за лидера на КПСС. Било избрано селището Форос.

Новият генерален секретар искал да почива на нови места, за да покаже, че той е политик от нова класа.
Когато в средата на 80-те ръководството на КГБ разбрало за избора на Горбачов, избухнало в откровена ярост. Обектът „Заря“ имал сериозен недостатък – той бил уязвим практически от всички страни, независимо от приказната красота, от кристалната морска вода (морското дъно се виждало на дълбочина до 7 метра), от целебния въздух.

Заря 5От двете страни на вилата имало планини, а отзад – оживеният път Севастопол-Ялта.
Само през август и септември в този район било тихо и спокойно, през останалите месеци тук духали силни ветрове. В района на Форос нямало никакви постройки, а тъкмо безлюдността, изолираността на мястото подтикнали Горбачов и съпругата му Раиса да предпочетат Форос като място за новата резиденция в Крим.

Това била не само любимата, но и напълно секретната резиденция на Горбачов, за чието съществуване знаели малко хора. Тук почивали само Горбачов и Раиса, не били допускани нито членове на Политбюро, нито министри, нито държавни глави от други страни.

Преди Форос

Заря 7През 1987 г. семейство Горбачови почивали във вила Номер 1 в Ливадия, Ялта. През лятото на същата година тук се случило нещо странно. Веднъж, когато Раиса и дъщерите били на плажа (Горбачов липсвал в този момент), чужд кораб преминал съвсем близо до брега. По погрешка лоцманът на гръцкия туристически кораб насочил морския съд по-близо от допустимото. Гръцкият кораб навлязъл в акваторията, която била под охрана на граничарите. Те наблюдавали маневрите на кораба, но, разбира се, не атакували чужденците, защото разбрали, че корабът извършва подходящи маневри, за да поправи грешката си. Раиса била силно възмутена.

През есента на 1987 г. по време на тържествения прием в Кремъл по повод 70-та годишнина на Октомврийската революция Раиса Максимовна, отговаряйки на светски въпроси на жените на членовете на апарата на ЦК за това, как е минала почивката в Крим, разказала за случилото се „безобразие“. „Ужас! Кошмар!“, – възкликвала тя. За да заглади възмущението й, апаратът уверил първата дама, че следващата година семейството на генералния секретар ще почива в нова вила, за което тя вече настоявала.
Обект „Заря“

Заря 58Раиса Горбачова зорко наблюдавала строежа на новата вила във Форос. Според Николай Чеков, тя многократно пристигала във Форос и принуждавала да се събарят и отново да се изграждат вече построените части от „двореца“, без да обръща внимание на протестите на строителите по повод вече направените разходи.

Раиса настоявала проектът да се натрупа с нови и скъпоструващи детайли: летен кинотеатър, зимна градина, ескалатори от централната сграда към морето и т.н.

Раиса настоявала в спалнята на дъщеря й Ирина да се сложи 6-метров дървен корниз, но не според изискванията на специалистите, а чрез някакъв ненадежден метод. През юли 1988 г. дъщерите на Горбачов си играели в спалнята, а корнизът рухнал върху главата на дъщерята Ирина. Тя припаднала. Специалистите казали, че това е строителен брак, но той е факт, поради настояванията на Раиса Горбачова…

Заря 77Раиса била волева жена, категорично отказвала да използва каквото и да е от съветското минало: това била философията на живота й.
Новата резиденция на Раиса и Горбачов имал витражи, ескалатори, финска сауна, фитнес зала, огромен покрит мраморен басейн…
Раиса намерила още една грешка на строителите: на плажа имало камъчета…

След завършването на строежа във Форос, започнало строителството на нова резиденция за г-жа Раиса – в Мюсер, Абхазия.
Според сметките на бившия министър на финансите и бивш премиер на СССР Валентина Павлова, стойността на вилата във Форос била не по-малко от 850 милиона рубли по цени от 1986 г., когато една рубла била равна на 1.3 долара, според Централната банка на СССР.
Заря nsПомощникът на Горбачов Анатолий Черняев през септември 1988 г. написал в дневника си: „Вилата на Брежнев в Ливадия е скромна барака в сравнение с това, което се направи тук. За какво му е всичко това?“ По-късно Черняев признава, че тъкмо във Форос у него за първи път се появили мисли за „личностно-семейния шлейф“, с който Горбачов бил обвит.

Брежнев предоставял всички резиденции на СССР за отдих на съветските ветерани. За Горбачов и Раиса съветските ветерани не съществували.
В „Заря“ имало и открит басейн, спортни площадки, къща за гости, кинозала, гаражи, складови помещения, сгради за охраната… Около двореца имало парк – от външните врати до входа в обект „Заря“ разстоянието било около 1 км. Едната част от басейна била направена от уралски мрамор, който изобразявал руска гора, а другата част на басейна била стъклена. Чрез специално устройство тя се спускала и…се влизало в морето. До плажа били разположени два ескалатора.  Близо до плажа имало малък кинотеатър. Зад централната сграда се намирала къща за гости, както и сгради за обслужващия персонал, за охраната.

Заря внучка Горбачов 4След края на СССР

Ето какво пише Дмитрий Язов малко след ликвидирането на СССР:
„…Не бяхме доволни от подписването на проекта за Договор за развалянето на СССР. На 17-ти беше решено, че аз ще изпратя самолет, 5 човека ще пристигнат при Горбачов. С останалите въпроси се занимаваше Крючков. Крючков заповяда на Плеханов да излючи цялата охранителна система там…

Трябваше да се смени охраната, за да се изолира Горбачов. Да се прекъсне връзката и след това да се действа…“
Свидетели от охраната на КГБ доказват, че на 18 август 1991 г. между 11 и 12 часа са получили заповед от оперативния дежурен да се подготвят за пътуване, да вземат оръжие със себе си…

…Получили заповед да прекъснат всички възможни връзки на президента на СССР Горбачов на обект „Заря“. Заповедта постъпила от началника на Служба охрана към КГБ на СССР генерал-лейтенант Плеханов.

ЗаряДо 17 часа всички възможни връзки с обект „Заря“ били изключени, както повелявала заповедта.  Горбачов бил в пълна изолация. Жителите на Форос си спомнят, че от сутринта на 19 август 1991 г. в цялото село нямало телефон.

Така били създадени условия да се постави  ултиматум на Горбачов, изключвайки възможността той да предприеме каквито и да са контрамерки.
Свидетел от по-късно организираното следствие твърди, че на 18 август 1991 г. около 17 ч. при Горбачов неочаквано пристигнал Медведев и съобщил за пристигането на групата на Бакланов, която била изпратена от Язов, както бе споменато по-горе. Горбачов бил изненадан, опитал се да позвъни на Крючков, но нито един от телефоните му не работел. „…Всички телефони са мъртви, дори този в кухнята е изключен“. Били изключени и ретранслаторните приемници, телевизорите, междуградската връзка…

След независимостта на Украйна, обект „Заря“ се харесал на Леонид Кучма и той се разположил там.
Според работещите в „Заря“, Кучма значително преобразил своята вече резиденция, изменил много и от вътрешния интериор, променил и парка.
Охраната за държавния глава не била сменена, но вместо четирите кораба, които патрулирали срещу обект „Заря“, изпратили само два катера – от изток и от запад.

Горбачов 0Подводната сигнализация останала, но отрядът от специалните водолази бил освободен. За защита на въздушното пространство вече не използвали самолет, а поставили още един въртолет. Наземната охрана била съкратена, снижили периметъра на патрулирането около външната ограда.

Но Леонид Кучма извикал в обект „Заря“ спецчастите на Украйна. През 2000-2001 г. по пътя Севастопол- Ялта те били вече обичайно явление. На всеки 50 метра стоял по един боец в черен камуфлаж с черна шапка на главата, с огледални слънчеви очила и с Калашников в ръцете.

Виктор Ющенко се страхувал от обект „Заря“.

При Виктор Янукович вилата се използвала за гости.

Горби в Крим-v-krymuГорби почивка 7Горби почивка 9c2Горби Раиса 1989 г. _0Горби Раиса за Самара 16104Горби Южна Италия S003-0472

 

Един отговор на “„Дворецът“ на Горбачов и Раиса

  1. Ето я материализирана, цената на предателството! Ето го значи това, заради което предадоха, унищожиха една велика страна, поробиха един велик народ и го подложиха на бедност и унижения.

    Колко му трябва на един предател? Вила, две, пет? Дворец? Коли, самолети, подводници? Малка лична империя?… О, не. Оказва се, само 1-2 имения в красиви кътчета на запад. И това е… Колко прозаично и колко тъжно. Колко евтино и колко ниско. Колко жалко и отвратително.

    Но има Бог! И при Него не се влиза с имение или с билет за милион долара. Влиза се, като дадеш едната от двете си ризи на ближния.

    Затова съм спокоен. Няколкото години прекарани в „заслужен отдих“ при „кристалната вода, прозрачна на 7 метра дълбочина“ ще са всичко, което тези нищожества ще са получили.

    Велик е Бог! А Русия ще се оправи, тя не се сблъсква за пръв път с предатели. Докато върви по Бога, няма защо да се тревожа за нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s