Последните дни на СССР

СССР 56Снимка 1 – Хора, събрали се около сградата на правителството в Москва, се радват, че опитът за държавен преврат, предприет от групата на консервативно настроени комунисти, не е успял, 22 август 1991 г.

 

 

 

 

СССР 624Снимка 2 – Празнуване в Москва след провала на опита за държавен преврат през август 1991 г.

 

 

 

 

 

СССР Горбачов 1Снимка 3 – Президентът Михаил Горбачов в сградата на правителството веднага след освобождаването му от домашен арест  през август 1991 г.

 

 

 

 

 

Снимка 4 - 78Снимка 4 – Съветски любители на рока посещават концерт на летището в Москва, 28 септември 1991 г. Концертът „Чудовищата на рока“, където свирят AC/DC, Pantera и Metallica е посетен от 500 000 човека. Рок-фестивалът тогава се тълкува като своеобразен подарък за съветската младеж за съпротивата им срещу държавния преврат.

 

 

 

 

СССР 35Снимка 5 – Чеченски сепаратисти ликуват по време на митинг в Грозни, празнувайки извеждането на съветските войски от мюсюлманския анклав от южна Русия, 14 ноември 1991 г.

 

 

 

 

СССР 568Снимка 6 – Граждани на Украинска съветска социалистическа република гласуват на референдум за независимостта от СССР в сградата на посолството на УССР в Москва, 1 декември 1991 г.

 

 

 

 

 

СССР 54Снимка 7 – Семейство от дома си в центъра на Москва гледа обръщението на президента на СССР Михаил Горбачов, в което той съобщава за оставката си, 25 декември 1991 г. Реформите на Горбачов предоставят на съветските граждани „свобода“, но довеждат до разпада на СССР.

 

 

 

 

Muscovites Applying for EmigrationБлъсканица около някое чуждо посолство.

 

 

 

 

 

Estee Lauder Store Opens in MoscowСтълпотворение пред един от първите западни магазини

 

 

 

 

 

Shoppers at "Pushing Market"Улична търговия. Тогава уличната търговия е все още извън закона. Указът за „свободна търговия“ влиза в сила през 1992 г.

Food Lines in Moscow

 

 

 

 

 

Woman Selling Nudie Calendar in Moscow MarketНова сфера на услугите – сексуслуги.

 

 

 

 

 

Groom with Bride in Waiting RoomРускините започват да биват харесвани от чужденци.

 

 

 

 

 

Perestroika Sign, MoscowПерестройката остана назад.

 

 

 

 

 

Demonstrators Holding SignsПоявяват се нови лидери, нови ветрове.
Маските са хвърлени, чантите също.

 

 

 

 

 

Soviet Girl Riding BusЗапочват години на неизвестност за Русия.

 

 

 

 

 

1ea72fb9c743d4031690f641ea3_prevЕлцин на бронетранспортьор по време на опита за пуч. Елцин призовава тълпата към всеобща стачка.

a635264c23f3b2b541a58a4cebb_prev101312_original

 

 

 

 

 

 

0d3312b796c1e505bf5b4988cab_prevДемонстрант спори с войник в Москва.

 

 

 

 

 

f84aa575a6ee9649cfba74b8a67_prevТълпата гледа срутения паметник на основателя на КГБ Дзерджински в Москва, 22 август 1991 г.

 

 

 

 

 

b5e01405ce78674efadee914c3b_prevБарикади в защита на Елцин.

 

 

 

 

 

 

3c25ce76394a5de2ba1009c8380_prevЖител на Баку разбива с брадва изображението на Ленин на 21 септември 1991 г. Азербайджан е обявен за Съветска социалистическа република през 1920 г. Страната гласува независимостта си през 1991 г.

 

 

 

 

СССР 000Знамето на СССР все още се вее над Кремъл. В края на декември 1991 г. знамето на СССР вече е заменено със знамето на Русия.

Един отговор на “Последните дни на СССР

  1. Ето така се превръща една велика страна в руина и в жалка поробена колония! Това е историята, това са фактите. Петя се е опитала да направи нещо като американски комикс, за да се възприема по-лесно от съвременните вдебилени българи с измитите тикви. Ето ви – картинки с коментари и малко текст. Който разбере – разбере. Който не разбере, значи, все едно не е за него.

    Впрочем – чудна работа! В България беше ужасно и престъпно някой само да измънка, че било „добре да дойдат танковете“… и – край на кариерата му! – всеобщо осъждане, „ууууу“… А пък в Русия не само реално дойдоха танковете, но и даже постреляха по парламента, и виж как всички се радват – „бравоооо“, „урааа“… То не са сълзи, то не е радост от тез ми ти „реформи“…
    У нас онова първото (фразата на Младенов) беше тирания и мракобесие, а пък това в Москва (на Елцин танковите стрелбички и снайперските упражненийца) беше връх на демокрацията, справедливостта и законността. Я да се пробва някой да ми обясни на мене, невежия – защо стават такива едни чудни работи в таз ми ти „демокрация“?

    Руският народ бил излъган, той от разочарование, видите ли, бил подкрепял ставащото, защото бил недоволен от миналото, а пък добрите демократични американци му обещали светло бъдеще, свобода и хубав живот… Демек, той народът не бил предател, ами просто, излъгали го… Тъй-тъй… Колективна невинност, народът никога не е предател. Е, добре. Някой друг е виновен. Ние даже знаем кой. Най-важните виновници даже поименно ги знаем. Има Бог да им въздаде по заслугите.

    А тези, дето изобщо не са предатели, не, разбира се, как – естествено, че не са, те изобщо даже не носят никаква вина и никаква отговорност… Те, така или иначе получиха полагащото се на предатели. Получиха робство. Иначе казано, получиха мизерия, геноцид, бедност, жестока експлоатация, ограбване, социална несправедливост и куп унижения. Някой друг им е виновен, разбира се. Те не са го заслужили това. О, не, не… Изобщо не са. Как може някой да е виновен за това, че е бил излъган по най-елементарен и нагъл начин – тоест, затова, че е явен кретено-дебил? По-лесно е да кажеш, че си дебил, защото за това не носиш вина. Но да си признаеш, че си предател на Родината – това е вече прекалено – не, недейте, не може така!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s