Секретни затвори за ИДИЛ в Украйна

Гуантанамо Welcome_to_Guantanamo...Скандалът около американските затвори в Украйна се разгаря с пълна сила

Киев неотдавна реагира на информацията на руските средства за масова информация, че срещу американската финансова помощ за настоящата власт в Украйна тя ще позволи на ЦРУ да разположи на територията на страната секретни затвори за бойци от ИДИЛ. Новината бе наречена „поредното кремълско сплашване“, а сайтовете, които я разпространяват, бяха обвинени в разпалването на „мръсна информационна война“. Макар аргументирани доказателства за обратното да не са приведени и до момента.

Гуантанамо protest_guantanamobay_1За появата на „филиал на Гуантанамо“ в Украйна съобщи ИА ТАСС. Видно е, че ръководството на Украйна е било готово да създаде затвори за международни терористи на своя територия, ако Вашингтон финансира повишаването на отбранителната способност на украинската армия. Договорките вече са постигнати на най-високо равнище.

Спец-затворите ще бъдат оборудвани на базата на действащите и в момента затвори в централните и западните райони на Украйна. Но зад стените могат да се окажат не само пленените бойци-ислямисти, но и неугодите за режима в Киев жители на югоизточна Украйна. За последното са настоявали, както се отбелязва, ръководителите на силовите украински министерства.

Разбираемо е, че Киев и Вашингтон предпочитат да мълчат около информацията: затворите са секретни, а ситуацията е скандална.

Полша, например, позволи на ЦРУ през 2002 г. да разположи на своя територия точно такива затвори, но Европейският съд за правата на човека я обвини за нарушаване на конвенцията за правата на човека. Както изясниха правозащитниците, затворниците там са били подлагани на издевателства: бой, лишаване от сън, събличани голи в студени камери…

CUBA-US-ATTACKS-ENDURING FREEDOM-AFGHANISTAN DETAINEESПо данни на американските средства за масова информация, след терористичните актове от 11 септември ЦРУ е взело под аренда за 15 млн. долара от полското разузнаване вилата до село Старе-Кейкута във Варминско-Мазурското воеводство в северна Полша. Обектът бил напълно преустроен. А първите заподозряни във връзки с „Ал-Кайда“ са пристигнали на 5 декември 2002 г.

За секретните затвори на американското разузнаване в Европа стана ясно в края на 2005 г. от публикации на в. The Washington Post. Освен Полша, по данни на медиите, такива затвори има в Румъния, Литва, България, Косово и Македония.

В България никой не обелва и дума по темата.

Гуантанамо 99Между другото, настоящият скандал около американските затвори в Украйна не е първи. Първият избухна в Украйна още през 2007 г., защото швейцарското издание SonntagsBlick разпространи твърдението, че в Украйна има таен американски затвор на територията на военната част „Макаров-11“ в Киевска област.

Украинските власти тогава обвиниха журналистите, че лъжат. Но по-късно последва изявление на депутата от Европарламента Джовани Фава, че, според негови данни, самолети на ЦРУ нееднократно са кацали на една от украинските авиобази.

Т.е., съдейки по всичко, вижда се опит за сътрудничество в горепосочената сфера от страна на украинското ръководство и американците. Пък и защо американците да не използват за свои цели такава послушна и зависима държава?!

Гуантанамо ghtТрябват ли им на САЩ такива затвори?

Абсолютно да. Напълно вероятно е да има преговори за тяхното откриване. Както вече всички знаем, Киев не пращи от финансово благополучие. А това означава, че Украйна скоро ще се разплаща със Запада чрез различен вид геополитически свои решения и задължения.

Но откриването на подобен род затвори не е нещо страшно. По-ужасяващо е в Украйна да се открият военни бази, защото Украйна така напълно ще се лиши от своя неутрален статус. А ако се разположи и ядрено тактическо оръжие там?

Гуантанамо guantanamo_tv_004Да, Америка губи имидж и репутация от тези затвори. Най-вече от наличието на базата в Гуантанамо в Куба. Фактически това е концентрационен лагер, защото хората там се държат без да са им предявени каквито и да са обвинения, те не са официално затворници, нито са военнопленници.

Америка, която в момента активно воюва в Ирак и Сирия, изпитва нужда от подобен вид затвори, където не действат нормите на правото, нито международните конвенции. И, както е прозрачно ясно, Америка се стреми да ги разположи там, където те ще бъдат по-малко забележими, а и да са по-далеко от нейната територия.

Има ли опити да се създадат такива затвори в Прибалтика и в страните от Източна Европа?

kinopoisk.ruСлед гръмкия скандал през 2006 г. прибалтийските държави бяха принудени да затворят секретните затвори. Не знам в България наистина ли има такъв затвор, но съм сигурна, че наличието му няма да предизвика никакъв възторг сред българите, макар държавата ни да е в лоша финансова позиция. Не знам и кой ще се съгласи да бъде надзирател в американски концлагер…

Но трябва да се каже ясно, че Украйна още веднъж демонстрира липса на собствена субектност, на суверенитет. Вице-президентът Джон Байдън нееднократно посещава Киев и дава „разпореждания“ кой и с кого да се коалира, как да се управлява Украйна…
Прави ли го някой американец това в България, мога само да гадая, макар политическата ситуация в страната да ми навява категорични мисли в тази сфера.

Да, украинската власт е раздразнена, че се огласи информацията за „затворническите споразумения“. Защото е повече от ясно, че след подобен гаф ще се създаде повод Киев да бъде обвинен в категорична зависимост от САЩ.

Гуантанамо w2Освен това, разполагането на секретни затвори на ЦРУ е фактически негласно военно присъствие на американци в Украйна. А това вече е добър повод там да се изпратят специалисти – военни, граждански…

Да не забравяме, че в секретните затвори на ЦРУ в Украйна може да се извършва психологическа и физическа „обработка“ и на пленени опълченци.

На територията на САЩ съществуват сериозни законови норми при работата със затворници, те се контролират строго и са част местното законодателство, което се спазва. Ситуацията в американските затвори е и под постоянното наблюдение на правозащитните организации. В САЩ има толкова голям брой юридически основания затворниците да бъдат опазени от издевателства, че повече няма накъде….Но само на територията на самите Щати.

Тъкмо затова и все още съществува Гуантанамо. В Куба. На територията на военна база на САЩ, чиято земя е отдадена за дългосрочно ползване на американците още преди идването на власт там на кубинските комунисти.

Гуантанамо WRВ Гуантанамо избухват периодични скандали. Казват, че в последно време обектът бил замразен, но…истина ли е, не е ли истина, никой не знае…

Затова, без всякакво съмнение, такъв секретен затвор, разположен в някое ъгълче на Земното кълбо, е твърде примамлива случка за САЩ. Защото точно Украйна в момента е в пълната „зона на здрача“ по отношение на правата на човека.

Руски специалисти твърдят, че знаят дори къде се намират потенциалните обекти, подходящи за подобни секретни американски затвори.

Един от тези обекти е в Николаевска област около град Вознесенск. Близо до него има ж.п. гара и зарязано военно летище, което има действаща писта. Мястото е достатъчно уединено, наблизо няма качествени автомобилни пътища. Т.е., това е просто идеално място за секретен затвор. Чрез самолети там могат да се стоварят стотици затворници.

Но отново се сетих за нашата България.

Има ли секретни американски затвори у нас или няма?

Кой ще ми каже?

А ще ме излъже ли?

Петя Паликрушева

Един отговор на “Секретни затвори за ИДИЛ в Украйна

  1. Не случайно наричам столицата на САЩ „Фашингтон“. Очевидно има защо. Вижда се ясно къде е източникът на всеки фашизъм. Къде е Фашингтон, къде е Киев – къде учителят, къде ученикът?… Но украинският фашизъм бързо се учи. Вече и собствени концлагери строи:
    3rm.info/51533-na-ukraine-postroen-konclager.html
    subscribe.ru/group/bliz-pri-dvereh/6448552/
    maxpark.com/community/13/content/2687083
    Така или иначе, заедно си работят душиците милички, много са дружни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s