Ще бъде по-лошо от „великата депресия“

Великата Депресия 888Министър-председателят на Великобритания предупреди света за нова още по-тежка финансова криза

В края на срещата на G-20 в Австралия Дейвид Камерън публикува материал, в който предрече нова вълна на финансовата криза. „Срещата с лидерите на G-20 ми помогна да видя съществуващите проблеми. Еврозоната балансира на ръба на трета вълна на икономическа катастрофа, която ще повлече след себе си висока безработица, намаляване на темповете на ръста… Развиващите се пазари, които в началото на тази криза бяха като локомотиви, ще забавят динамиката си“, – написа Камерън.

Министър-председателят на Великобритания предлага световните пазари да се направят по-прозрачни, по-открити, а държавите да продължат политиките си на икономии в социалната сфера. Т.е. става дум за продължаване на неолибералната политика, която и доведе до сегашното състояние на световното стопанство.

Настоящата криза започна в средата на 2008 г. Тогава редица експерти предупреждаваха, че загубите на човечеството няма да се ограничат само с понижаването на платежоспособността на отделни държави. Последващите събития доказаха правотата им. „Арабската пролет“ дестабилизира целия Близък Изток и Северна Африка. А сега никой не знае кой ще се справи с „Ислямска държава“. В Украйна има гражданска война. Дори в ЕС хората живеят все по-зле и по-зле. Новата вълна на кризата се очаква не след някакво си подобрение, а след още по- безкрайно влошаване на всичко.

Както вече се досещаме, всички конфликти и икономически решения, които се прилагат като панацея тук и там, са само проява на разпределяне на сферите на влияние между държавите и корпорациите. Очевидно е, че Украйна беше само повод да се въведат санкции срещу Русия. Но понижаването на цените на нефта със сигурност е планувана акция, за която по-рано писахме.
Всичко ни подсказва, че някой може и да ни спретва криза след криза, целейки се в някаква негова печалба в далечината…

А как да го спасим този свят от последствията на проклетите капиталистически кризи?

Великата Депресия _86Отговорът е прозрачно ясен: като се откажем да провеждаме неолиберална политика.

Да, Камерън е прав – Еврозоната навлиза в третата вълна на кризата. А да не забравяме, че след 2008 г. нямаше никакъв период на възстановяване. В момента и германската икономика навлиза в рецесия. Що се отнася до останалите държави, за които говори Камерън, то оценката му е закъсняла и някак си скалъпена, за да бъде в тон с мантрите на G-20…Някои икономики на страните от БРИКС влязоха вече в режим на спад. В частност – руската. Китай губи темповете си също. Да, има спад в икономики, на които се възлагаха големи надежди. За тях се говореше като за спасители на световното стопанство.

Ще кажете: но от 2008 г. минаха толкова много години. Как пък вече не свърши тази проклета криза?!

Да, настоящата криза е наистина необикновена. Тя има всички черти на търговска, производствена и финансова криза, но е още по-дълбока. По нещо прилича на кризата през 1970-те, когато след сривовете следваше стабилизация и после нови сривове. Истината е, че такава криза може да продължи и повече от 10 години. А в момента сме с двата крака в най-тежката й фаза…

Вероятно трябва да се откажем от свободния пазар и да започнем да провеждаме протекционистка политика. Напълно е възможно без тази мярка да не успеем да оцелеем. Тези дъъълги и продължили над 20 години западни вопли за свободен пазар, а и самото му реализиране в България, ни бухват от един пазарен хаос към друг пазарен хаос и не ни позволяват да събудим и активизираме националното    , родното, което да ни помогне да изплуваме…

Що се отнася до откритостта на икономиката, по този въпрос ме е срам да пиша – за каква икономика въобще можем да говорим в България?! Ако това е икономика на държава, викайте ми вече Снежанка или Седемте джуджета.

Великата Депресия wiНо ако трябва да поразсъждаваме, ще продължа: неолибералите казват, че алтернативата на откритостта е пълната мъгла в икономиката, нейната потайност, затвореност… Тук е мястото да се каже, че подкрепата на националното производство, подкрепата на науката, на вътрешния пазар… – това не е изолационизъм, нито пък мъгла и потайност. Това е само проява на национала отговорност!
Но това го казвам по принцип. Ако не говоря по принцип, ще трябва да кажа, че настоящите български управници НЕ мислят за родната икономика, не мислят за родния пазар, не мислят за родната покупателна способност. Те мислят за удовлетворяване на чуждите амбиции за все по-нарастващи печалби на присъстващите тук монополисти и корпорации. МВФ и Световната банка също тръбят за открита икономика. Ми, колко още да я отворим тази икономика, та вие вече я разкепенчихте тотално, господа от Запада?! Не само я разкепенчихте икономиката ни, но ни сложихте едни нови черчевета на прозорците, от които така духа, че замръзнахме общонационално…
Това беше емоционално отклонение…
Ще се въздържам, за да не звуча брутално.

Мдаа, хората се чувстват заплашени.

Сложно е да се каже колко надълбоко ще паднем с тази нова вълна. Знам, че е гадно да го кажа, но икономическата ни ситуация можем да я огледаме като погледнем Украйна. Не очаквайте нещо добро, очаквайте сериозно крушение на държавата, още по-голямо свиване на производството и още по-голямо обедняване на населението.

Великата Депресия v1Настоящата криза е само проява на един отдавнашен процес, който започна да промея световните взаимоотношения.
Та, целият XX век беше век на кризи. Откакто капитализмът достигна своя най-висш стадий – империализъм – се случи точно това, което и в момента преживяваме – криза след криза. Точно затова е важно да се разбира, че кризата обхваща не само икономиката, но и нравствените ориентири, религията, социалните отношения, всички сфери на живото общество. Всекидневно сме свидетели на изостряне на противоречията в обществото…А това светът вече го е преживявал. След подобно изостряне на противоречията през XX век ни се случиха две войни. Световни.

Настоящата криза започна още през 1971 г., когато американският долар беше официално „отвързан“ от златото. И ето какво стана – свидетели сме на криза, която се стовари като адско животно върху цялата човешка цивилизация. Колкото и да ви е странно, всичко започна много яко да се пропуква след ликвидирането на Съветския Съюз. Защо? Защото САЩ не могат да съществуват без своята противоположност!!!
Е, СССР отдавна го няма, но трябваше да се намери враг, срещу когото Щатите да воюват, когото да заклеймяват, с когото да се борят, с когото да се оправдават…
Тогава американският империализъм се противопостави на цялото човечество!

И какво стана?

Стана следното: дефолти, въоръжени конфликти, международен тероризъм по цялата планета…

В момента светът се преразпределя.

Великата Депресия 41927САЩ и сателитите имат намерение да променят хода на световната история. До преди няколко години най-мощното чудо на света беше финансовият капитал, но той по същество си е една фикция. Световният пазарен оборот на промишлена продукция вече е превърнат в арена на международни спекулации и масов грабеж…Но справедлив глобален пазар без пари, които нямат РЕАЛНА стойност, не може да има. Следователно, предстои ни жесток трус…Защо? Повтарям: защото парите на САЩ ги няма, те са въздух, вятър, фъш, фют, облак, мъгла, пара…Но световната система под натиска на САЩ НЕ обвърза долара като парична единица със златото, т.е. имаме си работа с едни международни спекуланти, лъжци, грабители и ….негодници.

Дали има изход от ситуацията, ще попитате.

Да, има. И той е свързан със социалистическата инициатива, която след рухването на СССР се прехвърли в Китайската Народна Република. КНР се оказа на висотата на историческите задачи на човечеството. Китай използва науката за реалното производство. А това гарантира на КНР мощен пробив в близките десетилетия. Дори мисля, че Китай ще стане абсолютно недостижим за другите държави. По-интересното е, че в Китай не е измислено нищо ново, те просто се поучиха от грешките и отчетоха обективните закони на развитието. Както казваше дядо Маркс, диалектика, диалектика…Към това сме дължни да добавим и китайското трудолюбие и разумното използване на ресурсите на държавата…Упс, да не забравя да кажа, че китайската икономика е силно планирана. Т.е. планова е. Да, с пазарни елементи, но стратегическите отрасли са категорично ПЛАНИРАНИ, а не хаотично-пазарни, както в България.

Българският социализъм даде огромни ресурси на народа ни. Но ми се стрував, че всичко отдавна отиде по дяволите. Не виждам дух на колективизъм, не виждам вече дори хуманизъм. Поне такъв, който да е в състояние да ни накара сами да се измъкнем от дупката.

Дали скоро ще пекне слънце и над нашата улица?

За жалост, върхушката, която спретна кризата през 2008 г., не може вече да я овладее. Глобалните провокатори сами станаха заложници на авантюрата си. От алчност. Както казва народът: Който копае гроб другиму, сам пода в него. Та и те така. Решиха да глътнат целя свят, който и без това бяха вече нагризали….и се задавиха.
Ми, да ви приседне, както се казва…

Великата Депресия 706Ако българските управници са нормални същества, ще заздравят връзките с КНР. Защото Китай в момента е като локомотив. Виждали сте от близо локомотив, нали? Ай се изпречиш пред очите му, ай си заминал скоропостижно при Свети Петър, а и при Свети Павел..
Но когато говорим за заздравяване на връзките ни с Китай, някой да не помисли, че нещата ще се случат с някакви си дребни и мутирали финансови машинации…Не, категорично не. Става дума за усвояване на достиженията на световния научно-технически прогреси, драги ми смехурковци…

Ако България продължава да си стои в ъгъла на световния прогрес, завряна някъде в храстите като подплашен заек преди заколение, нищо добро няма да ни се случи.

България трябва да прегърне науката отново, както по време на социализма.
Защото в момента сме прегърнали само …собствения си некролог.

Първо, управниците ни са длъжни да увеличат държавния дял в националното стопанство, а този държавен дял да го снабдят с най-прогресивните постижения на науката. И на база на произведените от науката „чудеса“, страната ни да има очи да се приобщи към  народите, които видимо са дръпнали напред.

След Октомврийската революция Ленин казва, че перспективата за социализма е в съюза между Русия, Индия и Китай. „Изходът от борбата зависи, в края на краищата, от това, че Русия, Индия, Китай и т.н. събират гигантско болшинство от населението на земята. Именно това болшинство се е хвърлило с необикновена бързина в последните години в борба за освобождението си“, – пише някога Ленин.

Мдаа, светът се върти, но понякога отстъпва с крачка назад. Вероятно, за да припомни и да ни размаха пред носовете забравените мисли, грешки и поуки…

Е, в момента има едно обединение, което събира Русия, Индия, Китай, Бразилия и Южна Африка.

Но за него в управляващите среди не се говори.

По медиите тоже.

Ми, …, както се казва, луди ли сте, бе?!

Великата Депресия geПовече от сигурна съм, че здравият съюз между народите по света е възможен само на базата на социализма. Защото за да се овладеят наукоемки мощности, ни е необходима ОБЩЕСТВЕНА собственост . Само тя може да ни гарантира хармоничното развитие, за което мечтае човечеството. Частната собственост поражда само стихии в социално-икономическото развитие. Оттук избухват и кризите. Икономически, финансови, екологичи, нравствени, културни…

Дали светът ще се промени в близките години?

Да, мисля, че светът сериозно ще се промени през 2015-2017 г. Тук заприличах на гадателка и звездобройка, хе-хе 🙂
Ето основанията ми: ние вече преживяхме ликвидирането на СССР. Сега се разрушават държавите на народите, които влизаха в същия този СССР – Грузия, Молдавия, Украйна…Бомбардираха Югославия, България пак е в клетнало положение към Запада. Толкова сме клекнали, че ме е срам да опиша на какво приличаме…

И ще се въздържа да правя емоционални отклонения по отношение на управниците ни.

Но агресорът в лицето на американския империализъм не може да  държи ситуацията под контрол. Кризата скоро отново ще залее цяла Америка.

И тогава промяната в света ще стане очевидна!

Не се радвайте, измененията ще бъдат съпроводени с големи загуби. Ще бъде по-лошо, отколкото при „великата депресия“. Пък и ние не сме били свидетели на Великта депресия…и нямаме съпротивителни сили.

Мдааа, старата система си отива, променя се световния лидер дори.

Вярно е, че капитализмът има мощни сили за самосъхранение, но тази му характеристика противоречи на хода на историята, на диалектиката на обществените процеси, следователно, капитализмът ще ни доведе още и още разрушителни и гибелни за народите последствия от престоя си на Земята. Гибелта на старата античовешка система, наречена капитализъм, ще бъде трагична и драматична.

Някои казват, че на мястото на американската хегемония ще дойде някакъв „световен халифат“.

Не се смейте, не се пулете с очи и не вдигайте вeжди. Не е изключено повторение на „тъмните векове“ от Средновековието. Виждаме политизирания ислям, който довежда вярващите до озверяване. Но хората не могат да живеят по законите на „халифата“. Ако в една част на планетата има спад в развитието, то в друга има подем. Такъв е животът просто. Световният научно-технически прогрес формулира своите искания към човечеството, дори болшинството от нас въобще да не осъзнават за какво става дума под научно-технически прогрес. А прогрес в „халифата“ няма. Там има подчинение. Е, дори да има ново Средновековие, то няма да издържи дълго. Ще бъде нещо като зелена тромава муха от историческа гледна точка, която прелита заплашително над сандвича ти, но ти с един удар я отклоняваш от посоката й и я премяташ на земята…

За да оцелее човечеството, хората трябва да бъдат образовани, да имат висше образование, т.е. да усвоят един сравнително голям обем от знания, умения и навици, да се научат да мислят, да свикнат да се самообразоват, да привикнат да се самоусъвършенстват…Това дава висшето образование на хората – базата в бъдеще даден човек да започне за мисли като човек, а не като…гибон.

Но висшето образование трябва да бъде ДОСТЪПНО за болшинството хора, защото няма човек, които да не заслужава да бъде оформен като мислещо същество. В края на краищата висшето образование „моделира“ човеците като същества, които имат НАУЧНО разбиране за случващата ни се и случилата ни се действителност, имат НАУЧНА обосновка за живота си, за бъдещето си…, а не религиозна такава.
Човечеството се нуждае от качествено ново ниво на образованието, на културата, на нравствеността. Няма друг път, освен осъзнаването на всеки индивид в името на цялото човечество. Осъзнаването!

Но това, което ни заобикаля е точно обратното на гореказаното.
И понеже стана много дълго, да направя извода:

Братя и сестри, не разчитайте на безкръвен изход от кризата!

Е, не се страхувайте!

Все някога ще се мре!

Но по-добре да пукнем в името на един по-добър свят!

Венсеремос, както се казва в такива случаи 🙂

Петя Паликрушева

Един отговор на “Ще бъде по-лошо от „великата депресия“

 1. В момента не се сещам за някоя голяма икономическа криза, която да не е била изкуствено предизвикана. Маркс може и да е бил прав, като е твърдял, че кризите са типични при капитализма и са обусловени от самата му същност, от неговото естествено развитие. Но тези естествени кризи на капитализма далеч не са толкова тежки и непреодолими. Това, което сме виждали в историята не са кризи, това са си направо тежки икономически катастрофи! И те определено са били провокирани, предизвикани – в най-удобния за манипулаторите момент. Защото от тях винаги експлоататорите са излизали потресаващо обогатени, а бедният народ – потресаващо обеднял. А понастоящем виждаме вече и световни икономически кризи, които също заплашват да се превърнат в катастрофи. И те също, очевидно са изкуствено предизвикани, и пак по същата причина.

  Британският пес Камерън ни „предупреждава“ за неща, които предварително са му известни. Отсега още ни подготвя психологически, един вид. Да не рипаме много, когато започнат да ни мачкат. Защото поредната криза ще бъде отново плод на заговор, за който той вече е много добре осведомен.

  Да, ще има криза. Защото някои сили (т.нар. „световен елит“) ИСКАТ да я има. Те искат война с Русия, те искат конфронтация със социалистически Китай, те искат разруха и хаос по целия свят, те искат да има икономически кризи. И затова прилагат най-идиотската политика, разрушителна даже за собствените им капиталистически икономики.

  Няма по-дебилно нещо от пазарния фундаментализъм, който в момента е представен от неолибералните глобалистки икономически теории. Той не може да проработи по дефиниция. Всеки кадърен икономист вече го е разбрал. Но пазарният фундаментализъм е необходим тогава, когато някой иска да манипулира икономиката и обществото, за да граби безнаказано под прикритието на димната завеса на „пазара“. Или „свободния пазар“. Или „демократичния свободен пазар“. Или… да не продължавам.

  Държавата уж изобщо не бивало да се намесва! Освен, естествено, когато трябва да спасяват грабителите… Ако толкова са изнаглели, та чак са опоскали, изяли и съсипали тотално всичко, та се налага да се възстановява цялата икономика… И това вече се прави (естествено и задължително) от джоба на бедния народ, който с данъците си плаща сметката на олигарсите и на техните корпорации.

  Ето тогава държавата изведнъж решава, че е дошло нейното време непременно да се намеси. А иначе – не, как щяло! „Невидимата ръка на Пазара“ (О, Боже, о Пазаре – глори-глори-алелуйя!“) ще реши всички проблеми! Докато всъщност, ръката, която „работи“ реално, и работи здравата, е невидимата ръка на корупцията и на корпоративния лобизъм. Той криви и мачка пазара както си знае, за да граби обществото по най-безобразен начин. И лицемерните измамници прекрасно знаят всичко това, но развиват икономическата си псевдонаучна демагогия, за да лъжат глупаците и да дават на корпоративните банди идеологическа база за грабеж. А тези банди станаха вече и „транснационални“…

  Та, по всички възможни начини: чрез икономически грабеж, основан на псевдонаучни икономически идеологии, чрез политически държавен тероризъм, чрез непреки, „меки“ интервенции“, или пък чрез агресивен милитаризъм (и преки военни интервенции), чрез политически натиск, чрез финансов натиск (с лостовете на борсовите спекулации), чрез финансиране на деструктивни сили, чрез насаждане на психози, страхове, лъжливи обществени теории и културни противоречия, чрез псевдонаучни и псевдоекологични измами, чрез нарочно създаване на нови болести и други глобални беди, всичко това – смляно и прекарано през мелницата на медийната пропагандна машина… По ВСИЧКИ възможни начини и напълно съзнателно, в света се създава хаос, бедност, разруха, напрежение и насилие.

  Това е полезно и изгодно единствено на т.нар. „световен елит“ – юдеомасонски, или англосаксонски, или еврейобанкерски, или илюминатски – наричайте го както искате. Каквито и определения да се опитвате да му дадете – става въпрос за все същата тази, мръсна сган от не-хора, представляващи най-богатата прослойка на планетата, която едва ли наброява и хиляда човека. Иначе казано – т.нар. „световен елит“. Който е израснал от банкерско-корпоративната мръсна пяна, изплувала на повърхността на „западната цивилизация“.

  И тези не-хора ще продължават да мърсуват. И занапред ще създават изкуствени кризи, за да грабят, за да стават все по-богати и „всесилни“, на фона на все по-нарастващото и все по-силно обедняващо население на планетата.

  Ето това се опитва да каже Камерън. По свой си начин. Само да има кой да го разбира правилно…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s