Das Erste: Все повече украинци са за НАТО и за война до победен край

Майдан 7Годишнината от Майдана в Украйна се отбелязва в условията на конфликт. Все повече украинци са против мирните преговори с Донбас и са за най-бързо присъединяване към НАТО, съобщава кореспондентът на Das Erste. Украинците са недоволни от големите загуби на армията по време на т.нар. примирие.

По повод годишнината от Майдана в Киев се намира нашият кореспондент Удо Лилишкис. Какви са настроенията на хората?

Удо Лилишкис: Имаме данните от новите допитвания, които показват, че хората, които подкрепят мирния курс на Порошенко, са все по-малко и по-малко. В момента страната практически е разярена. Все повече хора искат военно решение на проблема. Причината е в това, че хората вече са много озлобени: по време на т.нар. примирие, което така и не се осъществи, загинаха много украински войници. Сепаратистите продължават да завоюват все повече нови и нови територии, става дума за няколко десетки километри. Броят на тези, които настървено искат присъединяването към НАТО, както показват проучванията, очевидно, нараства. Настроенията в Украйна са войнствени.

А какво е планирано по отношение годишнината от Майдана?

Удо Лилишкис: Още в 10 ч. сутринта ще се съберат хора, чийто близки са паднали жертва на Майдана. Както знаем, тук са застреляни повече от 100 човека. Ще има полагане на венци, речи, а после ще изпратят петиция до Радата, до генералния прокурор – с молба за разследване. После ще има голяма манифестация в града, в която ще вземат участие, вероятно, много и много хиляди хора, в това число и бойци от Донбас, а и от Източна Украйна. Киев ще бъде емоционално зареден.

Дайте да помислим за перспективите – за възможното разрешаване на конфликта. Президентът на Русия Владимир Путин призова киевското правителство да сложи край на преговорите със сепаратистите – та това са двете страни на конфликта. Защо това не се случва?

Удо Лилишкис: всичко е много просто: посредничеството тук практически е невъзможно. Арсений Яценюк – изпълняващият длъжността министър-председател на Украйна – днес още веднъж в прав текст заяви: в никакъв случай не можем и не искаме да влизаме в преговори с тези терористи – те трябва да се съдят. Той също заяви за прекратяване на плащанията от страна на Киев за Източна Украйна. Обясни ситуацията така: тези пари ги крадат сепаратистите. Ние изпращаме там хуманитарни конвои, но тях не ги пускат. А изплащането на пенсиите ще започнем, когато Русия ни позволи да контролираме Донбас, не по-рано.

Т.е. конфликтът ще продължи. Много благодаря, Удо.

В ефир на 21 ноември 2014 г.

3 отговора на “Das Erste: Все повече украинци са за НАТО и за война до победен край

 1. След още една-две години мозъчни промивки украинците може изобщо да загубят човешки вид. И тогава може би ще станат като някакви ръмжащи бесни животни.

  Това е плод на фашингтонската пропаганда. Шапка им свалям на таланта на щатците, явно те добре са разбрали, че медийната пропаганда превъзхожда ядреното оръжие.

  Само се чудя, Гьобелс ли е щатски ученик (твърде е възможно), или обратното – щатците са доразвили „труда“ му? (Или и двете са верни?)

  Така или иначе, мозъчните промивки на Фашингтон са толкова масови, и толкова ефективни, че са докарали десетки милиони живи хора до състояние на транс, до тотална загуба на разсъдък и на елементарен човешки морал (за „подобие Божие“ изобщо не можем и да говорим).

  Имало е и преди такива „чудеса“. В Париж, по време на Вартоломеевата нощ, е имало масова анти-протестантска истерия, чиста масова психоза. Омразата е вилняла с такава сила, че насилието е ескалирало до степен на някакви просто чудовищни, невъобразими изстъпления. Тогава на пръв поглед обикновени, нормални жени са колели заловените протестанти, расфасовали са ги и са им пиели кръвта, и това даже се е считало за похвално. Улиците са били непроходими от трупове. Поръчката тогава е била папска и кралска, и е била разпространена по каналите на католическите проповедници. Те са били тогавашните „официални медии“.

  И във фашистка Германия преди войната е била същата ситуация. Нищо ново. Не за пръв път виждаме зомбиран и видиотен народ, превърнат в пълчища от орки, готови да леят реки от кръв, и даже да вършат неописуеми зверства. Просто е малко неочаквано за мен да видя тази картинка в 21 век, но какво пък. Като се има предвид кой е нейният автор, няма защо да се чудим.

 2. И това ако претендира за обективност здраве му кажи. „Президентът на Русия Владимир Путин призова киевското правителство да сложи край на преговорите със сепаратистите“. Нямам думи, какъв е тоя кореспондент? Какви са тия безмислици?

  • Да, наистина, само някакви дебили може да не знаят, че всъщност Путин призовава точно за обратното. Но украинците са си точно това – дебили. И „медиите“ им са до една идеологически отровители, лъжци и национални предатели, тоест – масови убийци. Те до една са „закачени за иглата“ на Фашингтон. Така че, няма какво да се чудим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s