Rzeczpospolita: Полша е възмутена, Чехия покани Путин без разрешение в Освиенцим

Освиенцим Аушвиц gevangenen_auschwitzПолша е възмутена от поведението на съседа си – Чешката Република, която реши да проведе мероприятие в чест на годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Освиенцим от съветските войски. Още по-голямо негодувание предизвика фактът, че на церемонията, освен другите световни лидери, е поканен и президентът на Русия Владимир Путин, пише Rzeczpospolita.

„Светът е удивен от чешката покана за Владимир Путин“, – пише полското издание. Президентът на Чехия Земан организира международна среща на държавните глави по случай годишнината от освобождаването на Освиенцим. Както поясни прес-секретарят на президента Иржи Овчачек, президентът е поканил представители на всички държави-победителки, отбелязва изданието.

Освиенцим osvenzim07Истинска изненада е следното: освен това, че годишнината на освобождаването на Освиенцим ще бъде празнувана в Чехия, а не в Полша, сред поканените е и президентът на Русия Владимир Путин. „Това трябва да се възприеме като пореден русофилски жест на чешкия президент, който нееднократно критикува западните санкции срещу Русия и особено топло се изказва за Путин“, – отбелязва изданието.

Поканата на руския лидер контрастира със ситуацията по време на неотдавнашната среща на G-20, когато Путин бе приет от западните лидери много студено и понесе тяхното дълбоко неодобрение за политиката си към Украйна, припомня изданието.

Освиенцим osvenzim01„Поканата към Владимир Путин е нещо естествено, – поясни и министър-председателят на Чехия, Богуслав Соботка. Никой не може да отрече участието на СССР в победната коалиция“, – резюмира полското издание Rzeczpospolita.

 

 

5 отговора на “Rzeczpospolita: Полша е възмутена, Чехия покани Путин без разрешение в Освиенцим

 1. Все още не губя надежда, че и в Полша има и нормални, разумни хора. И може би даже са мнозинство. Затова бих казал, че не „Полша е възмутена“, а „Полските марионетки на Фашингтон, които управляват страната, играят ролята на възмутени“. По-сложно е като изречение. Но е по-вярно.

 2. Поляците , освен, че са алкохолици , са и комплексари. Освиенцим е освободен от червената армия, а не от американците или англичаните, които до последно са се ослушвали накъде ще задухат ветровете. И докато янките са печелили от военни доставки, руснаците са гинели , жертвайки живота си за европейските народи. Това всеки нормален българин трябва да го знае и да го разказва на децата си.

  • Сигурно има и такива поляци, уви… И все повече ще стават – щатската пропаганда си работи…

   В Япония децата вече са убедени, че Съветският съюз ги е бомбардирал с атомни бомби. Нищо чудно един ден и поляците да си мислят, че съветската армия е построила концлагерите, за да избива в тях поляци. Напълно нормален процес на дебилизация на колонизираното население.

   А пък този процес и в България го наблюдавам – точно същият. Като гледам на кого сме издигнали паметник – на тези, които са бомбардирали София и са разхвърляли минирани играчки, за да откъсват ръчичките на малки български дечица!… А пък паметникът на съветската армия много им пречи и все напъват да го махат… Да не говорим, че още по-нататък, в миналото, турците тук били „присъствали“, пък Левски бил терорист…

   Не виждам особена разлика. Едни и същи методи работят навсякъде. И нищо чудно, щом днес радио „Свободна Европа“ на практика се премести на „Драган Цанков“ 4 и работи здравата, вече под името „Хоризонт“…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s