Как цар Борис III обяви Ал. Стамболийски за разбойник и заповяда да бъде застрелян (документ)

img_8В документа от 9 юни 1923 г. (когато е извършен Държавен преврат и е свалено правителството на Александър Стамболийски) четем следното:
„С Царски Указ е назначен за М-р Председател Професор Цанков, а бившия м-р председател Ал. Стамболийски се обявява за разбойник.
Вменява се в дълг на всеки гражданин или селянин където го срещнат да го заловят или застрелят. Иначе който не изпълни тази заповед ще бъде арестуван“.

По-късно Александър Стамболийски е заловен и му е отрязана главата от членове на ВМРО, изпълняващи поръчка на Царя и превратаджиите.

 

 

 

 

ВМРО Септемврийско въстание отрязани глави 1923 г

 

На втората снимка са фотографирани членове на ВМРО, които държат в ръце отрязана глава на комунист – участник в последвалото Държавния преврат Септемврийско въстание през 1923 г.

 

 

 

 

 

90

 

На третата снимка се виждат арестувани от превратаджиите комунисти по време на Държавния преврат през 1923 г.

 

 

 

 

Войници конвоират Оранжевата гвардия на Стамболийски

 

заловен член на бзнс преврат 1923На четвъртата и петата снимки се виждат арестувани от превратаджиите членове на БЗНС и Оранжевата гвардия на Александър Стамболийски през 1923 г.

4 отговора на “Как цар Борис III обяви Ал. Стамболийски за разбойник и заповяда да бъде застрелян (документ)

  1. Лъжа. Даже един фалшификат не могат да съставят. Министър-председателят се казва АЛЕКСАНДЪР, А НЕ АСЕН Цанков.

  2. Това е долна лъжа и нескопосан елементарен фалшификат! Такава заповед Царят никога не е издавал. На този фалшификат на снимката няма подпис нито на Цар Борис, нито на околийския началник, нито на никой. Не се излагайте с тия елементарни лъжи и клевети, смешни сте!

  3. И Стамболийски не е бил цвете за мирисане. Насилието винаги поражда още по-голямо насилие. Стига се до ескалация на насилието и до изстъпления. Ето го и резултатът. Цанков наистина е оплескан с кръв, но хайде да не правим от Стамболийски бяло агънце и патриот, защото той изобщо не е бил такъв.
    Лично аз съм еднакво отвратен както от Стамболийски, така и от Цанков, пък и от управлението на двамата. А що се отнася до царя, не съм сигурен, че този указ е подписан от него лично. Никак не е в неговия стил. Не виждам никъде подпис и печат на цар Борис ІІІ. Това тук ми мирише на нескопосан опит за злепоставяне.

  4. В Пазарджик са му пообъркали името на новия министър-председател.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s