Asia Times: Обама започна студената война, за да попречи на Евразия да се обедини

САЩ msНовата студена война вече е факт, единни в извода си са болшинството международни експерти, и тя бе започната от САЩ. Както пише Пепе Ескобар в статията си за Asia Times, битката между Вашингтон и Русия е нужна, за да се попречи на страните от Евразия да намерят общ език и да се обединят.

Пропагандната атака е толкова силна, че руснаците никога повече няма да се доверят на САЩ, смята един от американските политолози, който изданието цитира. Ядрената пауза вече не е актуална, смята експертът.

Михаил Горбачов неотдавна заяви, че студената война вече започна. А политологът Стивън Коен е сигурен, че тя никога не е завършвала. Британските средства за масова информация обвиняват за връщането на студената война „щадящия, безжалостен чаровник и безразсъдник“ Путин. Самият автор на статията Пепе Ескобар твърди: новият сблъсък между САЩ и Русия вече е в ход.

Путин ясно демонстрира „червените линии“ за Русия в различни свои изявления: Русия няма да допусне изтребване на населението в Донбас. А Москва притежава инструменти за целта, тя може да разруши „украинската картонена къщичка“ – ще поиска да й се изплатят всички дългове на Киев. Украинската власт, вместо да плати тези пари на „Газпром“, хвърля тези пари във военната операция в източната част на страната. Не бива да очакваме МВФ да влезе в ролята на милосърдна сестра.

Независимо от това, Вашингтон продължава войнствената си риторика. Пепе Ескобар пише, че администрацията на Обама е започнала студената война, за да предотврати интеграцията в Евразийското пространство, за да построи нова Берлинска стена в Киев. Краткосрочната перспектива на САЩ е да срине руската икономика, а в дългосрочна перспектива – да предизвика преврат в Русия.

За САЩ не е важно какво е икономическото състояние на ЕС. Единственото, което има значение за САЩ, това е НАТО, всички страни-членки на НАТО трябва да считат Путин за новия Милошевич, Саддам Хюсеин или Кадафи, пише Asia Times.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s