Мъртвата хватка на морския змей

Ил 38 Н 36501Тихоокеанският флот на Русия ще получи  убиеца на подводници

През 2015 година авиацията на Тихоокеанския флот на Русия ще има първия модернизиран Ил-38Н – самолет, предназначен за проследяване и унищожение на вражески подводници. Обновената машина има съвременна прицелна система „Новелла-П-38“, която значително разшири възможностите й, с което  радикално промени влиянието на силите по Тихоокеанското крайбрежие на Русия.

Ил-38Н е един от ярките доказателства, че отдавна изпробваните от армията и флота бойни платформи могат да получат нов живот. Самолетът е създаден на базата на знаменития пътнически самолет Ил-18, който извърши първия полет още в далечната 1961 г. и служи първоначално на СССР, а доскоро и на военното министерство на Русия.

Ил 38Н 10В момента машината е на въоръжение в морската авиация на Северния и Тихоокеанския флот. Главната задача на Иловете в миналото било патрулирането над териториалните води на Русия в търсене на подводници на противника. Според конструкторите, екипажът на новата машината не просто ще открие вражеска подводница, но и ще я унищожи с помощта на торпедното си въоръжение.

Комплекс „Новелла-П-38“ е развитие на проекта Sea Dragon. Според конструкторите, системата може да открие въздушни цели на разстояние до 90 км, наземно – до 320 км и дори такива, които се намират под леда. В полезрението на системата могат да влязат 32 цели над и под водата едновременно. Използва се радиолокационно подводно, наземно и въздушно разузнаване…

ИЛ 38Н_originalСамолетът значително ще увеличи бойния потенциал на противоподводната охрана на руския флот, – твърди ген-майор Алексей Сердюк. – Новата машина увеличава с 4 пъти откриването на целите. Планерът на самолета е великолепен, позволява да се изпълняват задачи в далечната и близка морска зона, – сподели ген-майор Сердюк.

За търсенето, откриването, съпровождането и унищожаването на съвременните подводници не е необходима свръхзвукова скорост. Достойнството на Ил – 38 е в това, че има далечина на полета 2.2 хиляди км. Ако морски съд или отряд от кораби бъдат открити с други средства на флота, Ил-38 ще се озове най-бързо до врага, преди другите сили. И ще може самостоятелно да започне преследване или дори атака върху целта или цяла група цели.

ИЛ 38 7В арсенала на машината има 9 тона боен товар: торпеда, противоподводни бомби, морски мини, спасителни контейнери, морски маркери – ориентировъчни морски авиобомби ОМАБ-12Д, и дори противокорабни крилати ракети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s