Писмо на партизанка от Габровския отряд до баща й, февруари 1944 г.

Партизани nПубликувано през февруари 1944 г. в издавания от партизанския отряд „Жив вестник“

„Мили татко,
Не знам как ще посрещнете това мое писмо, дали с радост и усмивка на уста, или с омраза и болка на сърце, защото аз ви причиних толкова мъки и страдания. Сега, когато аз съм толкова далеч от тебе и жестокият враг не ми дава да те видя и да ти дам пак обяснения, то реших да ти напиша тези няколко реда и да ти съобщя една нерадостна вест.

Най-напред ще те моля да ми простиш, загдето не ти казах къде отивам, а тръгвайки за училище, закъдето ти ме изпрати усмихнат, аз предпочетох и постъпих в друга малко по-висша школа – партизанския отряд. Заслепен от бащинска любов, ти искаше да направиш от мен „човек“, както ти се изразяваше, т.е. оръдие в ръцете на враговете на народа.

Татко, аз не те послушах и не изпълних това твое желание, но помисли малко, в какво положение се намира днеска българският народ, и ти ще разбереш, че аз имам право. Днешната борба, която се води на живот и смърт, е много велика и свята. В нея взема живо участие всеки честен българин и българка. Понеже това е борба жестока и неравна, то тя изисква и взема скъпи жертви. Всеки ден падат хиляди хора, а но 25 януари падна убит и твоя възлюбен син в неравния бой с коварния враг.

Татко, не се отчайвай, не падай духом, а напротив – гордей се, че и ти имаш син герой, който не пожали живота си за освобождението на народа ни от фашисткото робство. Неговият гроб е на връх Бузлуджа, при гроба на хаджи Димитър. Той падна убит за делото, за което се бори, и вечно ще живее. Знай, че от всяка капка кръв на паднал народен герой се раждат хиляди и хиляди нови герои, които ще продължат подетата от тях и недовършена борба.

Утешавай мама, не й позволявай да плаче, кажи й, че всяка сълза ще гори моето сърце. Кажи й също, че аз зная вече пушка да нося и че ще се боря до последна капка кръв, за да отмъстя за нейните страдания и сълзи и за мъките на целия народ. Още малко търпение. Победата е близка. Скоро ще възтържествува свободата.

За мен не се тревожете. Аз съм добре със здравето. Знай, че никога в живота си не съм се чувствала така щастлива, както сега, защото съм при младите български патриоти, които не жалят сили и младост, и имат само една мисъл и една идея – по-скоро да освободят народа си от фашистката тирания.

Приеми хиляди поздрави от твоята дъщеря, която те обича повече от всякога“.

Един отговор на “Писмо на партизанка от Габровския отряд до баща й, февруари 1944 г.

  1. И сега също сме под „фашистка тирания“. Само че не го осъзнаваме, защото тя е прикрита, подмолна, „мека“. А първото, което нашите убийци правят, е да замъглят съзнанието ни с пропаганда, за да не осъзнаваме, че ни грабят и ни убиват.

    Днес имаме нужда от също такива самоотвержени борци. От също такава съпротива. Но тъй като днес хитростта на поробителя преобладава над грубата му сила, основният фронт е идеологически. Днес нашата „гора“ е интернет. Защото днес основната борба е борбата за умовете на хората.

    Ето защо сега преди всичко трябва да формираме „партизански отряди“ от хора, готови да разпространяват истината сред народа. Клавиатурата е нашият автомат. И да не се заблуждаваме – ще ни репресират и ще ни мачкат. Те не са забравили да убиват. Просто отначало новите колонизатори-фашисти прилагат „по-меките“ си форми на „убеждаване“. Но не все още прекрасно владеят и старите, физическите.

    Това не бива да ни плаши. Всеки, който може да върже две изречения на кръст, трябва да пише и да говори. Без умора и навсякъде – особено там, където ще го чуят най-голям брой хора. Ще бъдем оплювани и мразени, предавани и наказвани, даже репресирани. Няма значение, наградата ни няма да е от този свят. Трябва да го правим, заради бъдещето на България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s