Документ от Народния съд за разходите в борбата срещу бойците против фашизма

Народен съд СведениеСведение за изразходваните суми във връзка с провежданата политика на Министерството на вътрешните работи в борбата му с нелегалните и други бойци против фашизма до 9 септември 1944 г.
Сведението е част от проведения след 1944 г. Народен съд.

От Държавен архив

9 отговора на “Документ от Народния съд за разходите в борбата срещу бойците против фашизма

 1. Естествено е, че след като е имало такава борба, то имало е и разходи по нея. Не знам как точно да ги оценя – не ми е много ясна покупателната стойност на тогавашните левове. Какъв извод трябва да си направя от тази статия? Че много и неразумно се е харчило, или че се е прекалявало с борбата против антифашистите? Или, че много здрава борба е падала? Сори, но по този документ не мога да си направя никакви изводи. Информацията е недостатъчна.

 2. Вестник „Дума“, 21 ноември 1990 г.
  Привилегии на активните борци (АБПФК) отменени от Министерския съвет

  През миналата седмица МС отмени правителствени документи, които даваха привилегии на АБПФК. Понеже голяма част от тези нормативни документи не са обнародвани в миналото, вчера пресслужбата на Мин.Съвет предостави подробна информация за отменените привилегии.
  Акт. борци против фашизма и капитализма са имали право да заемат с предимство подходяща работа, без да се спазват изискванията за образование и трудов стаж. ТРУДОВИЯТ ИМ СТАЖ Е СЧИТАН ЗА І-ВА КАТЕГОРИЯ, НЕЗАВИСИМО КЪДЕ СА РАБОТИЛИ, и те не са пенсионирани при съответствуващите на това условия. Децата на АБПФК са приемани с предимство на работа в МВР и МНО.
  АБПФК и ТЕХНИТЕ ДЕЦА са постъпвали в учебни заведения без ограничения и извън плана, получавали са стипендии, БЕЗ ДА ОТГОВАРЯТ НА УСТАНОВЕНИЯ РЕД. ИМАЛИ СА ПРЕДИМСТВО ПРИ НАСТАНЯВАНЕ, закупуване и строеж на жилища, както и при получаване на заем за същата цел.
  Премахва се осигуряването на определен брой безплатни карти за балнеосанаториуми и почивни станции, безплатните лекарства, безплатно ползване на градския транспорт и намалението за пътуване с влак, автобус и кораб.
  Вече не съществуват предимствата за АБПФК, които са навършили пенсионна възраст и стаж да останат на работа, както и правото да запазят трудовото си възнаграждение при ПРЕМЕСТВАНЕ НА ПО-НИСКО ПЛАТЕНА РАБОТА.
  Възможността АБПФК и носителите на звания „Герой на НРБ“ и „Герой на соц.труда“ да получават по-големи СТИПЕНДИИ също се премахват.
  Отменят се предимствата на АБПФК при предоставяне на помещения за клубове и кафенета и освобождаване на подобни обекти от ДАНЪЦИ и ТАКСИ. (Соб.инф.)

  • Естествено,че АБПФК е трябвало да ползват предимства,за да бъдат елиминирани от управлението на държавата капиталистите,фашистите и техните отрочета.Жалко,че не са ги очистили до 9-то коляно.

 3. Лъжете, езиковата реформа е въведена в края на февруари 1945!

  • О, да, сори. Разбира се, една седмица променя всичко. Сега разбрахме.

 4. Документът е долна фалшификация. През м. март 1945 г. все още не е въведена новата езикова реформа и няма начин, ако този документ е автентичен, да е изписан с тези правила на езика ни.

   • Това не е пълен отговор на въпроса. Автентичен – да, и си стои в архива – да. Но тогава, как така текстът му е изпреварил езиковата реформа? Много интересен въпрос. Въпрос, който си остава висящ, както и съмнението на Пламен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s