Класов анализ, проф. Ричард Улф, 1 епизод (видео)

Karl-Marx-3-768x1024

 

 

 

 

 

 

 

Класов анализ, проф. Ричард Улф, 1 епизод (видео)

2 отговора на “Класов анализ, проф. Ричард Улф, 1 епизод (видео)

 1. Ще излезе това, дето беше – в най-добрият случай! И ще свърши както преди 25год., пак в най-добрият случай! А най-вероятно е да започне и да свърши много по-зле от първият път. Имам предвид, че едрият капитал вече е ретрограден, дрогирал е много повече човешки единици, стремежът е на всяка цена да се вземе всичко възможно. Ако няма вече какво да се присвоява, ще се подмами обществото да създаде наново огромен обществен продукт, който да бъде наново приватизиран. И така до кога?
  Неистовият стремеж на подвластните на капитала е да забравим какво беше преди 25год., и плюсовете, и минусите, за да се повтори всичко в най-лошият вариант.

 2. Както обикновено, класовият анализ е прекрасен. Супер, не може да не се съгласим. Така си е, от игла до конец, аплодисменти. Браво!

  Но… всичко това е само началото. А къде е краят на историята? Какво да правим (!) и най-важното – как да го направим? Особено, отчитайки сегашните геополитически условия?

  Ще дам пример.

  Ето, сегашната капиталистическа система е доказано лоша, вашите принципи, професор Улф, са супер правилни. Съгласен. Това е все едно да кажете: вижте, тази къща е цялата крива, полуразрушена, протекла, в нея е ужасно и отвратително да се живее, пък и просто е опасно. Материалите й са изгнили, колоните напукани, бетон няма никакъв… И т.н. Добре, дотек спор няма.

  А ето, казвате вие, ние тук имаме супер качествен бетон, супер новички тухли, дървен материал и нови технологии. И бригада ще намерим – едни такива, все много хубави хора. ОК.

  Но КАК ТОЧНО ще изглежда вашата НОВА къща? Къде ви е чертежът? Каква е последователността, по която ще работите, къде ви е техниката и каква ви е технологията? Къде са ви комуникациите, канализациите и електроснабдяването? Дайте ни ПЛАН!

  На тези въпроси никой не ни дава отговор. И Р.Улф не ни ги дава. Никой не ги дава. Сите теоретици на „научния комунизъм“, сите марксисти и ленинисти, сите капацитети – до един мълчат по тези въпроси! Нито един не е в състояние да изгради стройна и ясна система – модел, която да ни предложи първо за анализ и после за поетапно осъществяване. Само общи приказки и общи принципи.

  Комунистическите идеи за функциониране на икономиката си остават идеи, докато капиталистическата икономика реално функционира по света – макар и лоша, макар и страшна, макар и несправедлива… но тя поне реално РАБОТИ. Хайде де, покажете ни най-сетне, как именно ще работи комунистическата? КАК ТОЧНО? Механизмите да ги видим! Структурите! И не на последно място, точно как те ще влияят (и ще СЕ влияят), как точно ще бъдат обвързани с останалите механизми на функциониране на цялото общество?

  И ако ги притиснеш до стената се изяснява, че подробностите ще ги уточняваме в движение, а сега главното било да вземем властта. Знаем ние, как ги уточняваха подробностите Ленин и Троцки.

  Много сме зле, значи. Хубаво дърво, много красиво, ама безплодно. Па и по-добре да е безплодно, отколкото да даде отровни плодове.

  Нищо. Аз не се отчайвам. Продължавам да чакам. Може и да дочакам един ден нещо ясно, логично и членоразделно. Някакъв математически модел, или някаква компютърна симулация, или някакви разчети, включващи не само икономическите отношения в обществото, но и всички останали отношения… Защото обществото е организъм – не може да му проектираш само храносмилателната система и да кажеш, а то другото не е важно – ще е същото като на оня там. Ще го уточняваме после… Ще го напаснем някак си.

  Нужен е цялостен, хармоничен модел на цялото ново общество, разгледан отвсякъде, във всички аспекти. Имайте предвид, че такова ново общество в идеален вид досега така и не е било построено. Имало е само приближения – не лоши, но далеч не идеални.

  И все пак. Имаме огромен практически опит от целия свят по прилагане на социализма, който пък се считаше за преддверие към комунизма… Този опит може да се анализира, да се отчетат всички грешки, да се дадат нови насоки, да се уточнят и подобрят идеите.

  Продължавам да чакам този модел, който да описва бъдещото идеално общество. Красивите мечти на Маркс и на Ленин не ми се виждат достатъчно детайлни и достатъчно ясни. Някой ще спори – ето това, па това, какво още не ти е ясно? Ами не ми е ясно. Не е достатъчно подробно за мен. Не мога да си го представя това, как ще работи. Това са детски рисунки, а не чертежи.

  Чакам да видя МОДЕЛ на едно справедливо общество, което да може реално да просъществува без тирания и насилие, без масови мозъчни промивки, без експлоатация и без войни. Което да може да се изхранва, да се защитава, да защитава интересите и на цялото общество, и на отделния човек… Нека да е модел изложен само на хартия, или само на компютър. И само при най-изгодни и оптимални условия. Но поне НЯКАКЪВ модел да видя!… Никой не строи къща без да има проект и подробни чертежи. Дайте да ги видим вашите?…

  Добре де, нямате модел, не сте способни да направите чертежи. Много е сложно, много е специфично. Добре тогава, дайте да видим поне грубия проект!… Поне параметрите и външния вид!… И това не ни дават. Дават ни само най-общите принципи. И описание на свойствата на отделните строителни материали. А пък вие им дайте на тях веднага – багерите, бетона, тухлите и т.н. и гледайте какво ще излезе. Знаем какво – като в оная приказка, един вълк, дето да си изяде майстора. Благодарим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s