Немски танкове „изплуваха“ на границата ни с Турция, ровят, крадат и продават (и видео)

Немски танкове в БГ 9В мрачните времена на Студената война социалистическа България укрепи границата си с Турция твърде своеобразно: българските граничари вкопали в земята старите немски танкове, които навремето били докарани от СССР като трофеи и впоследствие били предадени на балканските социалистически „братушки“, пише руското издание Хаборка.ру.

Така  на границата с Турция възниква цяла мрежа от добре укрепени огневи точки под формата на неподвижни метални грамади.

Постепенно в Европа и на Балканите ситуацията се променила. Една след друга бившите социалистически страни излизали от Варшавския договор, а старите немски танкове от 1990-те изгубили своето стратегическо значение заедно със значението на държавната граница между България и Турция, продължава изданието.

Немските танкове събирали ръжда почти 20 години, понякога границата била атакувана от ловци на метали, а понякога вандали с помощта на газови резачки изрязвали от немските танкове голямо количество метал. Впрочем, от трофеите на Вермахта все още има цели ходови части, които са останали недостъпни и до днес, заради голямото количество почва върху тях. За окончателното разграбване на вкопаните бронирани машини пречело и залесяването.

През 2004 г. България сама влиза в НАТО. След като военните колекционери от цяла Европа разбират за новият танков Клондайк, който си останал в България недокоснат толкова много години, започва истинското разграбване. Българите започнали да разравят вкопаните на границата танкове и да ги продават на военни колекционери. Различни части от немските танкове дълго време ще се появяват в различни военно-исторически шоу-програми като „оживели“ експонати, продължава изданието.

Вероятно старите немски танкове, изровени от земята на България ще срутят цените на бронетехниката от времената на Втората световна война, която техника и до момента се смята за много рядка и ценна.

3 отговора на “Немски танкове „изплуваха“ на границата ни с Турция, ровят, крадат и продават (и видео)

  1. Танковете са били купени още през войната от българското правителство от Германия и са били на въоръжение в нашите танкови бригади до петдесете години.

  2. Абе, ние сега битка водим за една телена ограда, която да ни отдели от Турция! – а вие за старите огневи точки сте се закахърили… Те онези танкове, може да ги отпишем… Вярно е, че имат колекционерска стойност и по нея струват много милиони. Сигурно даже струват повече, отколкото би струвала една плътна ограда по цялата ни граница с Турция. Но ние всеки ден губим стотици хиляди от контрабанда, милиони от това, че ограбват нашето злато, пропускаме милиони от това, че не разработваме урановите си находища… А за другите методи, по които ни ограбват, направо да не говорим. Направо не ми се мисли, какви огромни пари изсмукват от България. На техния фон всичките изкопани и откраднати танкове са само една малко петънце в общата картина. Проблемът иска генерално решение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s