Турция се измори да търпи натиска на Вашингтон

Ердоган an„Защо някой от 12 000 километра си позволява да ни заповядва?“ С такива думи президентът на Турция изобличи Вашингтон, макар и да не назова в прав текст виновника за негодуванието си.

Президентът на Турция Ердоган по време на среща с бизнесмени в Анкара съвсем неочаквано избухна в гневни и напълно недипломатични изказвания по адрес на САЩ. „Защо някой си от 12 000 километра ни заповядва?“, – каза той, явно имайки предвид САЩ.

В последно време правителството на Ердоган е подложено на сериозен натиск от страна на САЩ, които изискват Анкара да се присъедини към операциите срещу ИДИЛ чрез военно-въздушната база Инджерлик – най-голямото военно летище в региона, което по време на войната с Ирак вече бе използвано от американски самолети. Турция не желае да влиза в пряка битка с ИДИЛ, разбирайки, че нейната територия е крайно уязвима за атаки от ислямистите. Не е изключено и пряко нахлуване на ИДИЛ в турска територия.

От друга страна, Ердоган е засегнат, защото САЩ, според него, недостатъчно подкрепя усилията на Турция за свалянето на Башар Асад, а сега изискват помощ от Анкара. „Когато тиранинът (т.е. Башар Асад, бел.ред.) уби 300 хиляди човека, те пазеха мълчание, а сега „правят шоу спектакъл“, – заяви Ердоган. Президентът на Турция има предвид операцията за спасяване на кюрдите и езидите, окопали се около неголемия планински град Кобани. Американските военни спретнаха от операцията при отбраната на Кобани наистина нещо, което силно прилича на холивудски екшън – с разузнавателни самолети, с хвърляне на парашути, с трагични кадри на кюрдски деца по телевизиите и не по-малко трагични съобщения за масови екзекуции на езиди. Реалният ефект от американската помощ не се оказал голям: кюрдите наистина успешно задържат територията, но не успяват да деблокират града. Явно ИДИЛ не бърза, осъзнавайки, че силите а кюрдите не са безкрайни.

Ердоган смята, че САЩ на практика отказват да осъществят настъпателни действия срещу Сирия. В същото време турското правителство практически бе готово за бойни действия срещу Дамаск. Турция трябваше да приеме почти един милион бежанци, което си е сериозно натоварване за държавата.

На Анкара не й се харесва, че САЩ настояват тъкмо за помощ за кюрдите, при това помощ за тази част от кюрдските партизани, които потенциално са способни в бъдеще да обърнат оръжието си срещу самата Турция. Или поне да създадат напрежение около „кюрдския въпрос“ в източна Анатолия. Дори от затвора лидерът на турските кюрди Оджалан успя миналия месец отново да призове към въоръжена съпротива срещу Анкара. Знаменитият боец излежава доживотна присъда в затвор на остров в Егейско море.

Правителството на Ердоган сериозно разчита на засилване статуса на Турция и иска да го изравни по значение с този на Израел в Близкия Изток. Понякога дори изглежда, че Анкара напълно реално е повярвала в това и се държи спрямо мечтания статус. По отношение на Русия Турция е изградила взаимоотношенията си на друг принцип. Но като цяло Анкара в последните няколко години има самочувствието на регионална сила.

Припомняме, че изявленията на Ердоган за природното „неравенство между мъжете и жените“ предизвика цялата мощ на информационната машина на САЩ и Западна Европа.

Информационната кампания имаше добър ефект върху турската опозиция, която от дъги години е почти на фотосинтеза и не е в състояние да спретне „турска пролет“. Така САЩ (а Ердоган и неговите съветници едва ли правят разлика между държавната политика и американските медии) неволно помогнаха на турската опозиция, което добави нови отрицателни чувства от страна на Ердоган към Вашингтон.

В същото време едва ли словесните престрелки в близко време ще доведат до някаква сериозна промяна във взаимоотношенията между страните и в региона, а и като цяло. Нито един американски изтребител няма да излети от базата Инджерлик, кюрдите в Кобани ще продължат да се борят, Анкара ще продължи да прави интриги между множеството кюрдски племена и общини, ИДИЛ ще тероризира всичко живо около себе си, а САЩ ще се опитват да игнорират ИДИЛ, без да дават на кюрдите възможност да се превърнат в нова политическа сила и вяло ще насъскват турската интелигенция срещу „кървавия режим на Ердоган“.

5 отговора на “Турция се измори да търпи натиска на Вашингтон

  1. „Знаменитият боец излежава доживотна присъда в затвор на остров“, не в Егейско, а в Мраморно море.

  2. Изморили се орките да ги бичува Старшия Орк (Големият Трол). И му се озъбили… Е, и?… Мордорски проблеми. Много интересно. Не ги мислете вие тях! Мордор ще си оправи дисциплината и никакъв бунт на никакви орки няма да поклати Големия Трол. Нещата там си вървят по план.

  3. Турция е буре с барут което с помощта на САЩ скоро може да се взриви повличайки балканите.

  4. Само дето ИДИЛ не тероризира всичко живо около себе си. Никога няма да посегнат на Израел , защото са тяхна рожба.

    • Те не са реална, самостоятелна сила, а са просто изкуствено създаден инструмент на САЩ. Връзка с Израел може и да имат, но коренът им е във Фашингтон. Затова ще правят това, което им е наредено.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s