Генерал от НАТО: Москва контролира Черно море

Бридлав 4Милитаризацията на Кримския полуостров позволява на Русия да контролира целия черноморски регион, заяви главнокомандващият силите на НАТО в Европа Филип Бридлав по време на пресконференция в Киев. Той добави също, че алиансът ще продължи сътрудничеството си с украинската войска, а и не изключи доставката на оръжие за Украйна в бъдеще.

Както съобщи  Foreign Policy, главнокомандващият силите на НАТО в Европа Филип Бридлав изрази безпокойство от „милитаризирането“ на Крим. Според него, разположеното там въоръжение позволява на Москва да контролира целия черноморски регион. Генералът заяви това по време на състоялата се в Киев пресконференция след срещата си с ръководството на Украйна.

Бридлав каза също, че руската войска, съсредоточена на границата с Украйна, може да извърши „мащабно нахлуване“. Според него, руснаците вече са на украинска територия, „тренират, въоръжават, подкрепят проруските сепаратисти, помагайки им в боя“. Изданието отбелязва също, че Русия отрича присъствието на свои въоръжени сили в Украйна, независимо от „многобройните доклади за нарушаване на границата“.

Бридлав каза също, че броят на „нахлулите“ руски самолети във въздушното пространство на страни-членки на НАТО продължава да расте. „Броят на самолетите и техните маршрути се менят, – отбеляза генералът. – Полетите зачестиха, доколкото ми е известно, увеличиха се три пъти. Регистрираме увеличаване на броя на самолетите – ако по-рано забелязвахме не повече от два самолета, сега виждаме група самолети“.

Изявлението на Бридлав прозвуча след като командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бед Ходжс изложи детайли от операция Atlantic Resolve, включваща създаването в Европа на групи за бързо реагиране от 4000 човека. Така НАТО планира да „парира“ агресията на Русия в региона.

В същото време много американски законодатели призовават администрацията на президента Обама да въоръжи Украйна, което, според Москва, може значително да утежни украинската криза. Неотдавна заместник съветникът на Белия дом Тони Блинкен каза, че САЩ не изключват такава възможност.

Когато Бридлав бе попитан за доставките на оръжие в Украйна, той отговори, че не бива да се изключват никакви варианти. „Имаме намерение да помогнем на украинските военни да увеличат потенциала си, да укрепят взаимодействието си с американското и европейското командвания“, – добави генералът.

В същото време, завършва изданието, единственият необсъждан въпрос е членството на Украйна в НАТО. Неотдавна украинският президент Петро Порошенко обяви плановете си да проведе реформа за влизането на страната в алианса в края на десетилетието. Но правителството на канцлера Ангела Меркел за момента изключва такава възможност.

3 отговора на “Генерал от НАТО: Москва контролира Черно море

  1. Смехурковци и фащ и еврогейците. То не бяха подводници покрай Швеция, то не бяха самолети покрай Холандия. Гони ги параноята. А лятото „Доналд Кук“ като влзе в Черно море и си тръгна като насран гъсок, чий го търсеше там. Евтина пропаганда на натовските генерали.

  2. Група от 4000 човека да парира Руснаците?!? По-смешно нещо не бях чувал! 300 000 армия не достигна на Германия при Сталинград,100 000 от тях попаднаха в плен на Руската армия.Смешници-и-и!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s