Frankfurter Allgemeine / Немците блъснаха челно руснак, фашистите в Украйна не са измислица

Ямполский ardБившият съветски, а сега американски историк Михаил Ямполский откри в Украйна „въображаеми фашисти“ и „въображаеми руснаци“. Това съобщи Frankfurter Allgemeine, отбелязвайки, че историкът греши два пъти: фашисти там видяха дори немските медии, а много етнически руснаци винаги са живеели на територията на Украйна и са нейни граждани.

Историкът Михаил Ямполский неотдавна написа статия, в която отбелязва, че за руснаците е много типично „бягството от реалността“, погребано от „идеологически измислици“, съобщава немското издание. Според Ямполский, руското общество има „халюцинации“ и му се привиждат „въображаеми фашисти“ в Украйна. „Странно, но ние, немците, също видяхме фашисти в Украйна“, – отбелязва авторът на статията Анет Юбара.

„Десен сектор“, без който не би могло да се случи свалянето на Янукович, както тогава писаха немските вестници, министрите от партия „Свобода“ в преходното правителство на Украйна – това са крайно десни националистически и доброволни батальони с нацистка символика и възгледи, които тогава показа и телевизия ZDF, изброява журналистката. Тя добавя още, че, например, Вадим Троян, командирът на батальон „Азов“, е член на Народния фронт на Яценюк и е назначен за началник на полицията в Киевска област.

От самото начало на Майдана се чуваха и виждаха фашистки лозунги, продължава Анет Юбара. „Слава Украине“, „Героям слава“, „Украйна над всичко“ – това са лозунги от Организациите на украинските националисти от времето на Втората световна война, както се подчертава в статията, а те в значителна степен са фашистки организации – „а пък да не говорим за настоящия култ към Бандера в западна Украйна“.

Не е трудно да се забележи участието на фашистките сили в евромайдана, в киевското преходно правителство и в т.нар. „антитерористична операция“, резюмира изданието. Да се нарича това игра на въображението, както прави Ямполский – означава да отричаш реалността, смята журналистката.

„Но това не е всичко: според Ямполский, в Украйна присъстват не само въображаеми фашисти, но и въображаеми руснаци“, – пише Анет Юбара, уточнявайки, че става дума за съвсем не „призрачните танкове и войски“, които постоянно вижда Киев, а за жителите на Крим.

Както съобщава изданието, за никого не е тайна, че в Украйна живеят етнически руснаци и рускоговорящи представители на смесени националности, които често не могат да се идентифицират еднозначно. Какво „въображаемо“ намира в тези хора историкът Ямполский, авторът на статията не може да разбере. Анет Юбара подчертава, че Украйна винаги е била политическа и многокултурна държава, а живеещите на нейна територия етнически руснаци се смятат за украинци и за граждани на Украйна.

Eвромайданът доведе до това, че много етнически руснаци и рускоговорящи украинци се почувстваха чужди сред свои, все едно те вече не са „украински граждани“, обяснява журналистката. Те почувстваха, че ги отблъскват заради етническата им принадлежност или заради езика, на който са свикнали да говорят, и в крайна сметка някои от тях поискаха да получат автономия и основаха собствени народни републики, които в слабостта си потърсиха закрила от Русия, продължава изданието.

Освен това, Ямполский казва, че руското население и правителство не са способни да влияят на реалността – това била характерна черта на тяхното мислене, отбелязва немското издание. Ямполский смята, че „потушаването и обезсмислянето на националния суверенитет“ e необратим и съдбоносен процес, на който отричащите реалността руснаци могат да противопоставят само „култа към анахроничния държавен суверенитет“.

В същото време не може да се повлияе на изтичането на капитала, казва Ямполский. Както отбелязва Анет Юбара, по въпроса за анахроничността или не на американският култ към държавния суверенитет, историкът мълчи. По всичко е видно, че Ямполский смята, че потокът на капитали и Държавния департамент на САЩ са определени  от съдбата, на която „предопределеност“ никой разумен човек не бива да възразява, смята журналистката и добавя: „Вероятно точно това е имала предвид Ангела Меркел, когато през пролетта допусна, че Путин е полудял“.

Но ако някой не може да въздейства на процесите в света, пише Анет Юбар, това е самият Ямполский, който обвинява руснаците в „робски морал“ и в същото време твърди, че те съвсем не са изразители на „морала на Господ“. Самият Ямполский принадлежи към покорните на съдбата роби, които обичат своя ярем, резюмира журналистката. А „щастливите роби са по-лоши от враговете на свободата“, завършва тя, цитирайки австрийската писателка Мария фон Ебнер-Ешенбах.

 

Припомняме, че Михаил Ямполский през 1991 г. получава гранд от САЩ и заминава в Гети-център. От 1992 г. той е преподавател в Университета в Ню Йорк.

Жан Пол Гети е американски промишлен магнат, един от първите в историята доларови милиардери.

Един отговор на “Frankfurter Allgemeine / Немците блъснаха челно руснак, фашистите в Украйна не са измислица

  1. Типичен щатски гъзомийник и национален предател. (Че и щатско гражданство успяло да вземе кученцето – браво, честито!) Историк ли е или истерик, канализатор на ЦРУ или фашингтонска преститутка, няма значение. Явно е толкова „обективен“, че е отвратителен даже и на западните журналисти. Нашите негодници вече ги знаем. Добре беше да знаем как изглеждат и чуждестранните. Засега не съм изненадан. Явно са точно същите лъжливи долни твари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s