Най-големите епидемии в историята на човечеството

Пандемии pandemiСмъртта на един човек е трагедия. Смъртта на милиони е вече статистика.

Уви, историята на нашата цивилизация е наситена с мащабни епидемии, от които и най-каленият статистик би изпаднал в потрес.

 

 

 

00021

 

 

 

 

 

1105Чумата на Фукидид. За епидемиите в древността са съхранени много оскъдни сведения. Вероятно, най-голямата от тях е чумата на Фукидид, разразила се в Атина през 431-427 година. Епидемията започнала по време на Пелопонеските войни, когато Атина била препълнена с бежанци. Сред жертвите на болестта бил и един от бащите на атинската демокрация – Перикъл. За трагедията на Атина подробно разказва гръцкият историк Фукидид, който също бил болен. Съвременните учени твърдят, че причина за епидемията не била чумата, а съчетание между тиф и шарка.

 

 

 

 

259Чумата на Юстиниан. Това е най-древната пандемия, за която до нас има малко или много достоверна информация. Болестта започнала в делтата на Нил. От поразения от чумата Египет в Константинопол чрез кораби пристигнали с пшеницата преносителите на болестта – мишките и бълхите. Кошмарът започнал по време на управлението на византийския император Юстиниан I. Първият чумен пожар бушувал на територията на тогавашния цивилизован свят почти два века, от 541 до 750 година от нашата ера. В Европа загинали от 25 до 50 милиона човека. В Северна Африка, Централна Азия и Арабия – два пъти повече.

 

 

345Черната едра шарка. Китай и Япония получили не по-малко кошмари от Европа. През  IV век започва епидемия на черна едра шарка, която плъзнала по цял Китай, в VI век достигнала Корея. През 737 година от черна едра шарка в Япония загинали около 30 % от населението. Болестта оставила такава дълбока следа в историята на азиатските народи, че при индийците се появила отделна богиня на черната едра шарка – Мариатале. Но през 1796 г. английският лекар Едуард Дженер измислил ваксинация. В момента се смята официално, че вирусът на черната едра шарка съществува само в две лаборатории в света.

 

 

 

 

437Черната смърт. Вторият гастрол на чумата по света започнал в Средните векове. Започвайки този път от Китай и Индия, епидемията преминала през цяла Азия, Северна Африка и достигнала дори до Гренландия. От болестта измряло половината от населението на Италия, жертви на болестта станали девет от всеки десет жители на Германия. През 1396 година в руския град Смоленск останали живи само 5 човека. Европа изгубила една трета от жителите си. На помощ били повикани тогавашните санитари – пожарите. В Лондон чумата изчезнала само след обширния пожар през 1666 година.

 

 

 

Един отговор на “Най-големите епидемии в историята на човечеството

  1. Петя сигурно се надява тук някой да й подиграе, да поеме топката. Добре, нека пак да съм аз…

    Тези старите епидемии са били естествени. Новите епидемии и пандемии обаче, са изкуствено създадени по поръчка на „световния елит“ и най-вероятно изпълнени под фашингтонско ръководство, – за да предизвикват хаос, паника и да помагат на „елита“ да забогатява още повече. Докато същевременно така се намалява броят на „ненужното население“ на планетата.

    Днес глобал-фашистите дебелеят от епидемиите (пандемиите), които се научиха сами да създават и да разпространяват. И фармацевтичните компании имат полза от тях, и военните, и политиците (от създадената паника), и банкерите – накратко, целият „световен елит“. А че загинали там няколко милиона човешки същества, за да си напълнят някои джобовете – много важно, тя таз сган свършване няма, мислят си те.

    Да ви давам ли линкове към статии, където се описва, че Ебола всъщност е изкуствено създадена? И че под формата на „ваксиниране“ против нея всъщност „саможертвените и загрижени медицински работници“ (все предимно от САЩ, или от организации, контролирани от САЩ) ЗАРАЗЯВАТ с Ебола населението? Или няма нужда? В мрежата и така има достатъчно информация по тази тема – стига само да я потърсите и ще изскочи… За съжаление днес няма по-голяма истина от т.нар. „конспирация“. Не го разбират само говедата.

    Виц: Две крави си говорели. Едната казва на другата: Абе знаеш ли, не мога да се отърва от впечатлението, че хората се грижат за нас само заради месото и млякото… А другата й отговаря: Еееей, аман вече от твоите конспиративни теории!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s