Das Erste: Жертвата е България, с „Южен поток“ не е свършено

Южен поток 5Заявлението на Путин за края на „Южен поток“ бе огласено и от шефа на „Газпром“. При това той беше по-категоричен от президента на Русия, отбелязва Das Erste. Журналистът от изданието смята, че не трябва да бързаме с оценките около случилото се. Той припомня, че Русия няма как да не е заинтересована от инвеститорския потенциал по проекта и от възможността да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна.

Кристиан Фелд говори от Брюксел. Защо Путин заряза „Южен поток“?

Кристиан Фелд, кореспондент: Мисля, че Русия и ЕС си мерят мускулите. В центъра на конфликта е България. България е жертвата.

Южен поток vladimir-putin-alexei-miller-sochi-4По пътя за Западна Европа газопроводът трябваше да премине пред страна-членка на ЕС – България. А Еврокомисията каза: моля, но трябва да се спазват правилата на ЕС. Това е в центъра на сблъсъка. Аргументацията е следната: нарушава се законодателството на ЕС, според което една и съща фирма не може и да доставя газ, а и да отговаря за газопровода. Затова позицията на Брюксел е такава: ако проектът в България стартира, то ще бъдете санкционирани. В резултат на което България спря проекта.

Да минем към Путин: Путин нарича тази позиция на ЕС блокада. В отговор заяви, че тогава ние ще потърсим друг приятел чрез други пътища и покупатели. И откри нови приятели, и нови пътища, и нови покупатели – Турция.

Южен поток miler-putinТова е по-скоро заплаха към ЕС. Или Путин е сериозен?

Кристиан Фелд: Путин формулира не толкова твърдо позицията си. Шефът на Газпром Милер беше жесток. Той постави кръст на проекта. Но аз бих прибързвал в оценката за случилото се.

Да, Путин има и други клиенти, например Китай. Но, от друга страна, Русия е заинтересована от газопровода, която няма да премине през Украйна. Освен това, тук става дума за инвестиции в размер на няколко десетки милиарда. Строителството вече започна. Натрупва се усещането за силна конфронтация.

Но, да, жертвата е България.

В ефир на 2 декември 2014 г.

Южен поток 8_o

4 отговора на “Das Erste: Жертвата е България, с „Южен поток“ не е свършено

  1. Само забравят да уточнят: ЧИЯ ЖЕРТВА е България? Кой я убива и й пие кръвта? ИМЕТО, ИМЕТО! Ето го соросоидният въпрос, който иначе е много на мода, но не винаги е удобен: „КОЙ“?… „КОЙ“?… „КОЙ“?…
    (Не че не знам отговора. Но и вие също си го намерете за себе си. Сетете се сами, да видим, колко мозък ви е останал.)

  2. Тия пък: „България била жертва“! Да вземат да прочетат малко нашенски „Специалисти“ и демократични форумни мнения, според които сме на огромна далавера, щом се спира Южния поток!

    • В интернет се намира „ЦВЕТЪТ“ на българските национал-предатели. А заедно с тях – и „цветът“ на полуумната лумпенизирана, дебилясала сган от полуграмотни зомбирани полуидиоти, повечето – недоучили пубертетчета.

      То не бяха долнопробни „тролове“ на хонорар, то не бяха поръчкови соросоидни „специалисти“, както споменавате… Българският интернет е най-страшната пропагандна помийна яма, събрала всяка възможна мерзост и глупост. Той е върховното постижение на англосаксонската пропагандна машина за зомбиране на колонизирани диваци. Което работи зловещо, нон-стоп, даже и в този момент.

  3. ТО не беше само БЕРЛИНСКИ КОНГРЕС, НЬОЙСКИ ДОГОВОР, РЕПАРАЦИИ, ЗАКРИВАНЕ НА АЕЦ, ЮЖЕН ПОТОК… КРАЯТ ЩЕ Е: КРАЯТ НА БЪЛГАРИЯ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s