TV5: Русия отвърна на санкциите на ЕС чрез „утроено“ приятелство с Турция

Ердоган Путин _n_sРусия и Турция имат намерение да утроят търговските си взаимоотношения, съобщава TV5 Monde. Вместо „Южен поток“, спрян по вина на ЕС и България, към турските брегове ще се изгради подводен газопровод. Независимо от европейските санкции, позициите на Русия в Азия укрепват, констатира телевизията.

Новото лице на Европа. Вчера в Брюксел Доналд Туск встъпи в длъжност като президент на Европейския съвет. Той дори получи знънче от предшественика си – белгиеца ван Ромпой. След това Доналд Туск проведе телефонен разговор с Барак Обама. И двамата съжаляват, че Русия все още не си е тръгнала от Източна Украйна. Не са сигурни, че Путин е разбрал посланието. Репортаж на Стефан Леруайе.

Туск и Обама винаги са на едно мнение по дипломатическите въпроси, в частност, по отношение на Сирия и Украйна. Но в отношенията между Русия и Турция главно място заема икономическото сътрудничество. Двете държави имат намерение да утроят обема на търговията, а за целта Путин е готов да подаде ръка на Турция.

Владимир Путин: Когато засилим сътрудничеството си, ще понижим цената на газта за Турция от 1 януари с 6 %, а може и с повече.

След Германия Турция е вторият крупен потребител на руския природен газ: 60 % от потреблението на Турция се покрива от Русия. Руският президент заяви също на Анкара, че доставката на руски газ ще се увеличи до 3 милиарда куб. метра от 1 януари 2015 г. Владимир Путин използва случая да обяви за строителството на тръбопровода между Русия и Турция по дъното на Черно море, за да избегне транзита през Украйна при наличието на санкциите от страна на ЕС. Тези санкции са насочени срещу Русия, а Путин обвинява ЕС за провала на газопровода, който трябваше да премине през България, и който трябваше да бъде пуснат през декември 2012 г. 3600 км от Русия до България заминаха на вятъра, а газопроводът имаше за цел да обезпечи Европа с газ.

Владимир Путин: Що се отнася до „Южен поток“. Ние считаме, че позицията на Еврокомисията беше неконструктивна. Виждаме, че се създават пречки за реализацията на проекта. Е, ако Европа не иска да го реализираме – значи, тогава проектът няма да бъде реализиран.

Икономическите санкции, вероятно, частично бяха пречка за рязкото падане на рублата, което стана факт този понеделник. Руската рубла, която падна от занижената цена на нефта, все пак си остава привлекателна на азиатския пазар.

В ефир на 2 декември 2014 г.

4 отговора на “TV5: Русия отвърна на санкциите на ЕС чрез „утроено“ приятелство с Турция

 1. Впрочем, в целия случай няма никакво „приятелство“. Има само чисто взаимоизгодно сътрудничество. Приятелство би имало с България, но ние плюхме в протегнатата ръка.

  Е, какво пък, нормално си е. Когато братята те предават, може да си сътрудничиш и с чуждите. Чужди по култура, чужди по дух, по цивилизация… Но нали някак си трябва да се живее? Особено, когато са те нападнали янките. А пък „братушките“ (ние, дрисльовците) са се оказали в лагера на врага и оттам яростно те джафкат, с риск за собствения си жалък животец.

  Какво пък, Путин е прав – „така да бъде“… Сами си го направихме. И не само правителството ни е виновно. Признавам ролята на великите исторически личности, даже и съдбоносната историческа роля на някои партии и идеологии. Но не бива да се забравя и за ролята на народното масово съзнание. Колкото и да са ни оглупявали и манипулирали, никой не ни отнема вината и отговорността.

  Ние сме виновни за нашето предателство. Виновни сме, че сме се поддали на манипулация, на лъжа, на зомбиране. Защото сме били готови да се поддадем. Поради греховете си – алчност, мързел (в т.ч. умствен), завист, подлост…

  Били сме длъжни да мислим, да решаваме, да действаме. Но не сме го направили. Позволили сме да се случи това, което се е случило. Без НИКАКВА (!) съпротива (или почти никаква) позволихме да ни колонизират, зомбират, ограбят, подложат на геноцид и даже, представете си, каквото е останало от нас да го насъскат срещу ТЕХНИТЕ им врагове (като Русия, напр.).

  Е, тогава значи, и НИЕ също сме виновни, и наша е вината. Българският народ е станал народ от предатели. Вярно, със „смекчаващи вината обстоятелства“, но все едно – ВИНОВЕН в ПРЕДАТЕЛСТВО. Защото предадохме християнските си традиции и ценности, идеалите на социалната справедливост и солидарност, традиционните си вековни приятели и самата цивилизация, към която принадлежим – „Държавата на духа“.

  Защо тогава да не заслужаваме презрение? Но ние даже и това не получихме от Путин. А просто горчивите му думи: „Е, щом така искате – така да бъде…“

  Вярвайте, и на Страшния Съд Бог ще каже на грешниците същото. Точно така ще звучи Неговата „присъда“. Не защото Бог някого мрази или „раздава възмездие“. Напротив, Той иска и кани ВСИЧКИ. И тези, които няма да влязат в Божието царство, няма да бъдат отхвърлени от Бога. Те са хора, отхвърлили самите себе си, защото са отхвърлили Божието щедро предложение. Те просто ИСКАТ, ама много силно искат – нещо ДРУГО. И тогава Бог ще им отстъпи, и те ще получат това, което искат. Защото няма как да спреш някого, който много силно е пожелал собствената си смърт.

 2. И за целта са ръководени директно от Фашингтон. Всичко останало е естествено следствие.

 3. Не са идиоти! те са най – старателните ЕНИЧАРИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!

 4. По-големи идиоти от нас и нашето правителство няма в целия свят!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s