„Южен поток“ – реанимация?

Южен поток south-stream-map-enПри какви условия Русия ще съживи „Южен поток“

В Европа явно не очакваха, че Русия ще разкъса гордиевия възел около „Южен поток“ толкова решително. На 2 декември представител на Еврокомисията Анна-Кайса Итконен заяви, че очаква от Русия обяснения във връзка с отказа й да реализира този толкова мащабен проект.

На 3 декември министър-председателят на България Бойко Борисов изяви желание „Южен поток“ да се съхрани. „Южен поток“ e изгоден и той трябва да се съхрани“, – каза Бойко Борисов в българския парламент.

За възстановяване на договорите за строителството на газопровода „Южен поток“ се надяват и в Сърбия. Президентът Томислав Николич съобщи за намеренията на Белград да проведе допълнителни разговори с руските и европейските си партньори за разяснения във връзка със спирането на проекта. „Това прилича на игра на котка и мишка между Изтока и Запада…Предполагам, че ще разговаряме сериозни и с европейските, и с руските си партньори“, – цитира „Взгляд“ думите на Николич.

Според него, Сърбия има интерес „да си изясни какво може да очаква, какво изгуби, какво може да получи“ във връзка със ситуацията около доставката на газ. По-рано президентът на Република Сръбска, Милорад Додик се възмути от позицията на развитите страни от Европа, които доведоха до блокирането на газопровода.

Немският Der Spiegel изрази крайната тревога на жителите на Германия за вероятните проблеми в енергетиката, наричайки „Южен поток“ „пешка в украинската криза“.

Да, оценките за неочакваното решение, прието „лично от Владимир Путин“ в Европа са противоречиви. Но, колкото повече време минава, толкова по-силни са нотките на съжаление.

„Южен поток“ не може просто така да бъде изтрит от паметта. Напълно е възможно ситуацията и в нашата страна да се промени, както и ситуацията в целия Европейски съюз. Утре всичко може да се обърне наобратно. „Южен поток“ беше и си остава икономически целесъобразен проект. И тази целесъобразност няма да изчезне с времето.

Дали можем да очакваме самата Европа да „прозре“, че сама се е поставила на гилотината и дали Европа ще тръгне да убеждава Москва да реанимира „Южен поток“?

Не се залъгвайте, решения от този род, взети и огласени от такова високо равнище обикновено не се променят. А, бъдете сигурни, решението е назрявало дълго. Още преди украинската криза ЕС всячески пречеше на реализацията на проекта, изискваше от „Южен поток“ трети енергиен пакет, който не работи никъде в Европа. Още през юни 2012 г. Владимир Путин каза, че нормите за третия енергиен пакет не трябва да се налагат върху задна дата в договори, които вече са били подписани преди решението за този пакет.

Русия дълго време се опитваше да се разбере с Европа за взаимоизгодния проект. А проектът беше взаимоизгоден. От икономическа гледна точка „Южен поток“ беше и изгоден, и необходим за ЕС. Но от страна на европейските партньори светът не видя нищо друго, освен политически мотиви, в значителна част обусловени от натиска на САЩ.

Едва ли Русия, която вече е взела това кардинално  решение, ще се завърти на 180 градуса. По всяка вероятност „Южен поток“ няма да бъде реанимиран. Поне в близко време. Нещо повече, вече има договор с Турция и руското ръководство едва ли ще се постави в позицията на някакъв вчерашен прохождащ дипломат. Що се отнася до милата ни България и съседката Сърбия, и в двете държави всичко е ясно. България трябва да осъзнае кой може да й бъде истински партньор и кой може само да я използва.

Властта в България е проамериканска, властта е силно антируски настроена. И това го знае целият свят. Няма нужда вече ръководството на страната ни да се кълне, кръсти и покланя до земи ката ден. Стига! Светът разбра какви сте!

Но и позицията на сръбското ръководство е достатъчно мътна. Ако президентът на страната Томислав Николич е настроен проруски, макар и с уговорки, то министър-председателят Александър Вучич е привърженик на евроинтеграцията. Той и неговото обкръжение играят ролята на пета колона в ръководството на Сърбия. На думи те са за приятелство с Русия, а на дело често рапортуват на САЩ.

Но нито Сърбия, нито България до момента имаха принципна позиция в подкрепа на „Южен поток“.
Т.е. сега няма какво някои хора да се правят, че съжаляват за изпуснатите изгоди и възможности. Късно е, манго, както се казва, мандалото лопна.

Ако тръбопроводът бъде проточен през Турция, руската газ също ще стигне до ЕС. Просто Русия демонстрира, че ще защитава националните си интереси при всички положения. Затова европейските политици и бизнесмени, ако искат да изглеждат като рационално мислещи хора, изхождайки от собствените си интереси, трябва да станат по-сговорчиви.

Дори ЕС да продължи да се инати пред Русия, то Мечката може да се опита да се разбере с всяка държава поотделно. В момента ЕС прилича на коледна бисквитка, която всеки момент може да се счупи, а в бъдеще балансирането ще й е още по-нужно.

Апропо, позицията на Европа е жалка и смешна. Още от самото начало самите европейци започнаха да поставят пръчки по релсите на проекта, препъваха го, за да не стане той факт, а сега очакват обяснения. Сърбия до последния момент не даваше разрешение за строителство на газопровода, а България първоначално даде, а после се изметна.

Но, все пак, има една възможност.

Докато все още не е започнало проектирането и строителството на тръбата за Турция, Еврокомисията е длъжна да даде разрешение за експлоатация на „Южен поток“ без всякакви измислени енергопакети.

Нещата толкова силно загрубяха, че някои измисленици започнаха в прав тест да шантажират Русия около този проект.

Е, сега Русия го спря, що ревете?!

Сега Русия ще кандиса да възкреси проекта само при наличието на гаранции, че тръбата на 100 % ще бъде пълна с руски газ. Т.е. никакъв измислен „Трети енергопакет“.

Европа няма много време, за да промени позицията си.

Защото в най-близко време с ускорени темпове ще започне строителството на газопровода в Турция.

Що се отнася до него, Русия няма кой знае каква нужда от него. Това в значителна степен е политически мотивиран проект.

А два проекта в условия на икономическа криза ще бъдат твърде голямо бреме за Русия.

Но Турция едва ли силно ще се обиди на Русия, ако тя не разпъне новия газопровод върху нейната територия.

Пък и да се обиди, ще й мине.

2 отговора на “„Южен поток“ – реанимация?

 1. „Южен поток“ е труп. Той е вече в историята. Срещу Русия се води война, алооо – забравихте ли? Няма да го има този проект. Край, свърши! Фашингтон така каза. Путин го потвърди. Точка. Както войната вече няма да спре, така и „потокът“ няма да тръгне.

  Браво на Путин, че не позволи да го мотаят повече! И аз така бих направил. Докога може да му се подиграват и да го правят на глупак? Човекът търси начин да спаси страната си от нападението и не може да се размотава и да губи още време. Трябва да има стабилност в доставките и в приходите. Всеки отговорен стопанин би разсъждавал точно така. Трябва да продаде газ на някого, който ще поиска да го купи. И той все ще намери на кого да го продаде. Не го искали проекта „братушките“ – е, какво пък – ще го поискат (нео)османлиите. Като те нападне САЩ, нямаш много време за лиготии. Трябва да се действа.

  Така че, влакът замина. Който не се е качил – да го… хм… да го гони, ако му стиска.

  А пък ние, българите, ако имаме поне капка ум, трябва да се организираме и да бягаме по-скоро на улицата, за да свалим това измислено правителство и да искаме нови избори!

  И на НОВИТЕ избори вече мнооооого внимавайте, драги мои, ако имате изобщо капка ум в пилешките си черепчета, за КОГО ще гласувате този път! (Дано нещо все пак да ви е светнало от последните събития.) Все още можем да живеем и сами, без руските проекти. Но в качеството си на поробена колония ни остават още не повече от 20-тина години живот. Толкова.

  Ако ли не – купувайте си фесове и бурки и учете турски (който още не го знае). А иначе – чакат ви вече в гейропата да миете чинии и да метете улиците. Па може, по-умните от вас лакеи, и дисертации да пишете – само дето ще са на английски, френски и немски. Ама какво ли ви пука на вас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s