SRF/ Без „Южен поток“ Русия се лишава от лостовете на властта на Балканите

Южен поток 876Затваряйки „Южен поток“, Русия се лишава от лостовете на властта на Балканите. До този извод стигна експертът от изследователския център в Цюрих Йонас Гретц. Той смята още, че решението за спирането на проекта е продиктувано от невъзможността да се финансира – заради санкциите и недостъпните чуждестранни банки.

Спирането на „Южен поток“ повлича след себе си и политически последствия. Така Русия губи ключови позиции на Балканите. До такъв извод стига Йонас Гретц от Центъра на изследването на безопасността при Висшето техническо училище в Цюрих. Гретц анализира причините за спирането на обекта от Русия.

Йонас Гретц: Финансирането на този много скъп проект се провали – в това число заради санкциите, които Западът наложи над Русия. Имаше надежда да се привлекат към проекта международни банки, а не той просто да се финансира от концерните. Не се получи. Втората причина е в това, че новото правителство на България реши да подкрепи позицията на ЕС  и се позиционира като враг на Русия.

Позитивен ефект има само за Украйна.

Йоас Гретц: С това позициите на Украйна като транзитна държава укрепнаха, защото газопроводът бе замислен, за да заобиколи Украйна. Така че сега значението на Украйна като транзитна държава нарасна.

От икономическа гледна точка спирането на проекта при всички случаи носи някакъв смисъл.

Йонас Гретц: В икономически план това означава, че цената на газта без новия тръбопровод ще падне. Така че този нов „южен поток“ е много скъпоструващ проект, а някой трябва да го плати.
Сега Русия ще се постарае да продължи да разширява мощностите около т.нар. „Син поток“, който тръгва от Русия през Черно море и стига до Турция.

В ефир на 2 декември 2014

6 отговора на “SRF/ Без „Южен поток“ Русия се лишава от лостовете на властта на Балканите

 1. Противно на щатската пропаганда с нейните купища лъжи, през последните 20-тина години Русия никога не се е опитвала да упражнява някакво влияние на Балканите. И най-малко пък тук, в България. Ние сме бетонна колония на Брюксел, при това доста често ни включват на „ръчно управление“ директно от Фашингтон. Затова Русия отдавна ни е отписала като надежден партньор, като геополитически приятел и т.н. и пр. Не е перспективно да влагат даже пет рубли в пропаганда у нас. Затова не го и правят. За какво влияние на Русия тогава може тогава да се говори?!… О, да, „големият шлем“!… Но, икономическите проекти на Русия ни бяха предложени просто защото бяха взаимно изгодни, а не, за да упражняват някакво си там „влияние“. Те бяха най-естественото развитие на едни вече съществуващи и при това взаимно ИЗГОДНИ икономически връзки. Всяка страна, даже и Китай или Индия, би се опитала да предложи нещо, ако е конкурентно. Какво сме виновни, че по-добри и по-конкурентни от руските предложения просто не са идвали? Или може би, реакторът на Уестингхаус е по-добър и по-конкурентен от руските?… Ха-ха… Но, естествено е мръсникът да съди по себе си и да вижда всички останали като себе си – западният човек просто не може да мисли с други мирогледни критерии, освен със своите собствени.

  Така, че явно цялата статия е пропагандна глупост, свалена от тавана.

  Впрочем, ако говорим за икономика – Грец е много далеч от истината, защото истината е първо геополитическа, а едва СЛЕД ТОВА – икономическа. А геополитиката на Грец му е май, като на маймуна перална машина. Какви банки, какви пет лева?! Пари имаше, проектът беше готов станал! Спрян беше изкуствено, по политически причини и под натиск от Фашингтон. Само малки деца и кретени все още не са го разбрали.

  Впрочем, чета нещо интересно: „…реши да подкрепи позицията на ЕС и се позиционира като враг на Русия.“ – да, именно! Признавате, значи, че самият ЕС (чети Брюксел) се е „позиционирал“ като ВРАГ НА РУСИЯ? Да, да. Точно така. Всичко останало няма значение – „енергийни пакети“, „законодателство“, „процедури“ и т.н. идиотизми, предназначени за глупаци. Но по-интересно е защо Брюксел се е позиционирал като враг на Русия? Ами в светлината на готвеното Трансатлантическо съглашение със САЩ, мисля, вече и децата могат да си отговорят.

  „Значението на Украйна като транзитна държава нарасна.“ – глупако, ти радваш ли се на това?… Ще плачете всички, но и ние, българите! Защото за да не плаща, Укралайна ще краде безбожно от руския газ; а кой тогава ще плаща откраднатото? Да подсказвам ли?… И ако това накрая напълно провали украинската тръба, с какво ще се топлите вие, дебили? С катарския „златен“ газ? Или със скъпоценния щатски шистов боклук? Впрочем, тези още не се знае как изобщо ще бъдат получавани…

  • Митев,ами че ти си обикновен руски трол,всичко което си писал е абсолютна лъжа.Кой ти плаща-Сидеров ли?

   • Тъй ли? И къде е лъжата? Троловете пишат кратки дебилни идиотизми. (Типичен пример: тролът „украинец“, неспособен да напише повече от 2 реда.)

    Знам, на бати тролчето, че ти плащат не на ред, а на постинг. (Плюс бонус за получени отговори.) Ама не бъди толкова алчен, де! Няма да ти се изтрият пръстчетата! Много лесно си изкарваш левчето! Айде, от мен да мине, на ти още едно, за туй дето ти отговорих. И бегай сега да се похвалиш на мама, колко си пораснал – сам си изкарваш парички!

 2. Без Южен поток, Русия я лишават от лостове на Балканите
  КОЕТО ОСНОВНА ЦЕЛ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ В ЕС И НАТО, ЗА ДА ВЛАСТВАТ ТЕ над Балканите!

  • Митев, не си трол, споко. Ти пишеш дълги дебилни олигофрении. Путинските фашаги си личат от километри по измисления свят, в който живеят

   • Те хората виждат кой е олигофрен. Остави ги да си преценят. Затова пък, ти СИ ТРОЛ – и това също си личи от 100 км. Обречени сте, ибрикчии фашингтонски! На този свят сте обречени на презрение от страна на хората, на психически комплекси и разстройства. А на оня свят пък ви чака големия казан. Това е съдбата на всички юди и лъжци. И между другото, все едно нищо няма да постигнете. Бегай сега да си дръпнеш малко тревичка, да си оправиш настроението.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s