Daily Beast: „Невидимият“ F-22 е пълен пас пред руските технологии

F-22

F-22

Независимо от технологичните иновации, американският изтребител от пето поколение няма да успее да победи във въздушен бой руския Су-35, пише Daily Beast. Това се дължи на остарелите ракети, които нямат сили ефективно да преодолеят съвременните средства в радиолокационната борба с руските самолети.

Изтребителят F-22 е най-смъртоносният американски самолет за цялата история на ВВС на САЩ. Но редица представители на американските ВВС са силно разтревожени, защото този самолет има „ахилесова пета“ – въоръжението, съобщава Daily Beast.

F-22, както и другите военни самолети на САЩ и страните от НАТО са снабдени с ракети със среден радиус на действие AIM-120 AMRAAM, които използват стари радиолокационни системи. Русия разработи система, в чиято основа залегна цифрово запомнящо устройство с радиочистоти. „Тези нови системи могат да направят напълно безполезни радарите, които са разположени в ракетите AIM-120 AMRAAM от клас „въздух-въздух“, – пише изданието.

Представител на ВВС на САЩ отбелязва, че F-22 притежава добро покритие, но на пилота на самолета „му е непосилно да преодолява тези средства за радиолокационна борба, за да победи Су-35, т.е. почти му е невъзможно да порази руския самолет с ракетите си“. Специалистът не уточнява каква е вероятността от попадение, отбелязвайки, че това е секретна информация. „Само ще кажа, че една ракета няма да е достатъчна“, – добавя той.

Изданието също отбелязва, че ракетите AIM-120 AMRAAM няколко пъти са усъвършенствани. Независимо от това, в тях се използват стари технологии, които са разработвани без оглед на съвременните мощни средства за радиоелектронна борба.

Американските ракети имат и други проблеми – с размерите и далекобойността си. Русия разработва ракети, които могат да поразят цели на голямо разстояние, превъзхождайки по този параметър всички съществуващи аналози. По-съвременните американски изтребители могат да носят само от 4 до 6 ракети със среден обсег. „Това означава, че ако на изтребителя му се наложи да използва три ракети, за да свали един вражески самолет, то Пентагонът ще има сериозни проблеми“, – пише изданието.

ВВС на САЩ се сблъскват с този проблем не за първи път. През 1970-те те въоръжават своите ВВС с F-15А. Но той бил снабден с въоръжението, което било използвано по време на войната с Виетнам. Едва през 1990 г. били разработени ракети със среден обсег на действие, които можели напълно да разгърнат потенциала на този изтребител. И едва през 2000 г. изтребителите били снабдени с ракети с малък обсег на действие, които вече можели да се сравнят с руските Р-73.

Пентагонът отделя голямо внимание за разработката на самолети, а не на въоръжение. Но някои високопоставени чиновници от американските ВВС не са съгласни с пози подход. Според тях, в бъдеще ракетите ще достигнат такава висока ефективност, че скоростта и маневреността на самолетите ще бъдат не толкова важна тяхна характеристика. „За армия, която хвърля милиарди долари за толкова технологически добри самолети, това е много лоша новина“, – отбелязва The Daily Beast.

Су-35

Су-35

3 мнения за “Daily Beast: „Невидимият“ F-22 е пълен пас пред руските технологии

    • Тъй ли бе, на бати тролчето? Умничкото ми то. Браво, на ти едно левче, да си купиш тревичка.
      Айде, бегай сега да вечеряш, че мама те вика!

    • Марианчо мноо си смотан бре баце,,,, оти не одиш да дойш козите на село,, акъла не ти е силата хахаа

Вашият коментар