„Черните оси“: военният елит на Куба

211wk1cВойната в тропиците изисква огромна воля, издръжливост, смелост и специални навици. Експертите твърдят: в джунглите няма никой по-силен от кубинските „Черни Оси“.

Кубинските специални части

„Черните оси“ са неофициалното име на елитните спецподразделения на Революционните Въоръжени сили на Куба, първоначално създадени за гарантиране сигурността на ръководството на страната след победата на революцията от 1959 г. Впоследствие кубинският спецназ, с личното разпореждане на главнокомандващия Фидел Кастро, вземат участие в революционните движения извън територията на държавата (например, присъствието на кубинските военни специалисти в Ангола по време на гражданската война през 1975 г. на страната на Народното движение за Освобождение на Ангола).
659277068804846880485

 

 

 

 

 

 

 

Лос Паласиос

Бойците от „Черните оси“ преминават през подготовка в специалния учебен център в покрайнините на град Лос Паласиос. Там войниците се учат на бойни умения в крайно сложни условия в тропическата джунгла. Преподават им изкуството на оцеляване, както групово, така индивидиуално. Бойците владеят всички видове стрелково оръжие, различни техники на ръкопашен бой, скачане с парашут и подводен бой. Особено внимание се отделя на методите на партизанската война – борба с многократно превъзхождащ противник. Войниците от „Черните оси“ владеят до съвършенство техниката на маскировка, снайперистката стрелба, изкуството на засадата, диверсията и отвличането на хора.

d405627633c89bdcbf98554773656150foto-1foreportaje

 

 

 

 

 

 
6880460„Пътеката на Че Гевара“

Един от ключовите моменти в обучението на спецназа е т.нар. „Пътека на Че Гевара“ – маршрут с дължина около 8 километра, преминаващ през крайно сложна пресечена местност, пълна с всевъзможни препятствия. По пътеката те преминават боси с допълнителна тежест от 8 кг въоръжение и комплект учебни мини.

Наред с воденето на бойни действия в тропиците, бойците се учат на тактика на бой в градски условия („градска гериля“), извършване на засади, следене и т.н..

castro_jungle_09Fidel-Castro-3

 

 

 

 

 

 

cte-znakСимволика

Символ на отряда е жилеща оса на фона на планински пейзаж. Върху нашивката има надпис “Tropas especiales“ – войска със специално предназначение. „Визитната картичка“ на Черните оси е червената барета, която, впрочем, не се носи по време на бойни задачи, защото има демаскиращ ефект, тя е само елемент от парадната униформа.

rsfCGx3iREYrjp7p5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s