OpEd: Сделката между Русия и Турция е стъпка към ликвидирането на „англо-американската империя“

Путин Ердоган e5Оскърбената от ЕС и САЩ „горда“ Турция се оказа „в обятията“ на Русия, пише OpEd. Така сделката за транзитирането на газ между Москва и този „ключов за НАТО член“ може да се смята за хвърлена ръкавица към Англо-Американската империя и да я разруши, пише изданието.

Вероятно САЩ ще осъзнаят последствията от „имперското падение“, пише на страниците на изданието Рик Стагенборг. Според думите му, решението на Русия да се откаже от строителството на газопророда „Южен поток“ в полза на сделка с „ключов член на НАТО“, Турция, може да бъде първото от цяла серия събития, които могат да „съдействат за началото на края на Англо-Американската империя“.

„Смелото“ решение на Турция рискува да я компрометира пред западните й съюзници, защото това подрива усилията на Евросъюза да „сплаши“ Русия, но гарантира сериозно повишаване икономическото влияние на Анкара в Европа, отбелязва статията.

Доколкото президентът Реджеп Ердоган, пише Стагенборг, напълно разкри намеренията си, „донкихотската битка“ на Запада за контрол над Близкия Изток може да завърши по-скоро от очакваното.

„Обидите“ на ЕС и САЩ към Турция я хвърлиха в обятията на Русия, смята изданието. „Антипутинската коалиция“ „изгори всички мостове“ между източните източници на гориво и западните пазари. Разходите на гражданите на ЕС за енергия рязко ще скочат, сигурен е авторът на статията. И ако това се случи, пише Стагенборг, жителите на Евросъюза доста яростно ще протестират срещу „марионетните си правителства“ и вероятно ще решат, че техните „уютни“ отношения с Англо-Американския алианс нищо не струват.

По отношение на САЩ, това беше последната капка, която препълни чашата на търпението на Турция. Вашингон реши да въоръжава кюрдските бойци в Сирия, се казва в статията. А последните, според статията, са съюзници на кюрдските сепаратисти от Работническата партия на Кюрдистан, която и Турция, и САЩ смятат за терористична организация.
Европейският съюз нееднократно отказва да приеме Турция, отбелязва Стагенборг. „Това е обида за гордата турска нация, член на НАТО и по-силна икономически от много от бившите страни-сателити на СССР“, – се подчертава в статията. „Слабите“ държави след разпадането на СССР се присъедииха към „коалицията на западните маскари“, а това е в противорение на обещанията на НАТО да не се приближава до руската граница.

Много от тези „слаби“ държави „забаламосаха“ Eвропейския съюз, но никой от тях е получи полза от присъединяването си към европейската икономика. Както и останалите членове на ЕС, те страдат от твърдите икономически мерки. И, както и в Украйна, корупцията в много от тези държави ще „повали новата империя“, както това се случи „със съветската система“, пише на страниците на изданието Рик Стагеборг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s