Путин тръгва за Индия с предложения, които не търпят отлагане

Путин Индия -1000x800-nРусия цели възраждането на разрушените след разпадането на СССР връзки с неевропейските държави. Дойде реда и на Индия. Какво да се очаква от визитата на Путин в Ню Делхи?

„Хинди-руси бхай-бхай“, което в превод означава „Индийците и руснаците са братя“.

Съветско-индийските отношения бяха много близки и приятелски, независимо от това, че на държавно ниво не ставаше изобщо въпрос за комунистически или социалистически избор на Индия. Но през 1957 г. в щата Керала на изборите победи Комунистическата партия на Индия. Сега Керала заема първо място в Индия по грамотност и ниво на телефонизация.

СССР въоръжи Индия, обучи Индия, индустриализира Индия. Съветските специалисти бяха ежедневно там с хиляди, а индийските студенти се обучаваха не само в Университета за дружба между народите Патрис Лумумба, но и по целия СССР. Особено се ценеше съветското медицинско образование.

След разапада на СССР Русия продължи военно-техническото сътрудничество с Индия, но обемът на търговията между двете държави значително бе занижен. Това бе предизвикано не само от рязката преориентация на руската външна политика към Европа, но и от неизгодния за днешните руснаци държавен план, по който СССР работеше.
За разлика от западните държави, които по същество работеха и работят само за лична изгода, СССР винаги в съществуването си е работил от позицията на спонсор. Някои специалисти твърдят, че това е причината за неговия крах. Е, не е съвсем така, но това е тема за друг разговор…

И понеже сега говорихме за Русия и Индия, да, икономическите връзки се рушат бързо, но се създават с години и десетилетия. За справка, погледнете икономическите връзки между Народна република България и СССР и икономическите връзки между Република България и Русия.
През 1990-те години Русия изпадна във финансово-политическо безвремие. Но тя си остана с европейска икономическа ориентация.
Третият закон на Нютон

Украинските любители на конспирациите постоянно твърдят, че Русия е спретнала коварни планове да заграби Крим едва ли е от момента на разпада на СССР. Тогава, между другото, това беше напълно възможно – ненапразно подписалият Белвежското споразумение за ликвидирането на СССР Леонид Кравчук призна, че е бил готов да даде Крим, ако Борис Елцин го бил помолил. Елцин не го помолил.
Къде ти такива мисли в главата на Елцин, тогава имаше толкова много водка за пиене…

Както гласи третият закон на Нютон, силата на действието е равна по сила на противодействието. Когато Русия се сблъска с неразбиране от страна на Европа и САЩ, Мечката беше принудена рязко да лансира взаимоотношенията си със страни, които предпочитат да не се намесват във вътрешните дела на други държави. И, разбира се, най-лесно беше да се направи това с тези партньори, с които отношенията в миналото са били добри. За това нямаше нужда да са налице каквито и да са санкции.

С Китай вече отдавна се водеха преговори за строителство на газопровод. „Син поток“ беше построен в Турция без проблем. Е, сега ще има още един успех там – ще се построи нов газопровод…
Владимир Путин заминава за Индия с конкретни предложения, които не са се пръкнали вчера в главата му. Но ако по-рано руските чиновници, отговарящи за външополитическите връзки можеха едва-едва, с години да проточват преговорите, то сега Русия е притисната от времето. Трябва да се подписват документи и веднага да се започва работа.

В края на краищата, освен закона на Нютон, има още и закон на Ломоносов-Лавуазие, според който, ако някъде нещо е дало фира, то някъде задължително такова нещо ще се роди.

През април-май тази година в Индия имаше парламентарни избори, на които победи Индийската народна партия. Тя свали от властта Индийския национален конгрес, който управлява последните 10 години.
Да, властта в Индия се смени, но нищо в отношенията с Русия не се промени. Стана дори точно обратното.

Путин заминава с повече от 20 различни документа: споразумение между министрите на отбраната на Русия и Индия за сътрудничество в областта на безопасните полети, „Стратегия за сътрудничество в областта на мирното използване на атомната енергия между Русия и Индия“, програма за сътрудничество в нефтената сфера и много други. Ако говорим за конкретни проекти, то това са „Сухой Суперджет“, ГЛОНАСС, най-новите атомни реактори за индийските АЕЦ, 16 на брой.

И най-главното – на срещата ще се обсъжда въпроса за подписване на споразумение за свободна търговия с Индия. А това може рязко да увеличи стокооборота не само между Индия и Русия, но и с други страни.

Новите реалности

Санкциите от страна на НАТО и техните най-близки съюзници се опитват да предизвикат международна изолация на Русия.
Но в ЕС живеят 500 милиона човека.
Населението на Китай е 1370 милиона човека – като два Евросъюза плюс САЩ с Канада заедно. Населението на Индия е малко по-малко – 1263 милиона. Т.е. една трета от цялото земно кълбо.

Икономическото превъзходство, постигнато благодарение на столетия хищнически колониализъм – съвсем не е повод някои да се считат за пъпа на Земята в 21 век.

Китай вече е най-голямата световна икономика – в пълно съответствие с размера на населението си. А Индия за поредна година не е спряла да има ръст.

Европа трябва да се примири, че тя вече не е стопанката на този свят, а и дори не е първа сред равните, а просто е една от частите на света. Е, що се отнася до САЩ, трудно някой ще ги убеди, че не бива да са в ролята на световен жандарм, ако светът иска да живее в мир.

А светът иска да живее в мир.
Някой ще каже, че Русия от ужас панически търси начин да излезе от кризата. Но някои ще кажат друго – че Русия днес има уникалната възможност да създаде нова световна реалност, в която няма да има учители и ученици, господари и подчинени, а ще има взаимоизгодни отношения между равноправни партньори.

Главното, което Русия може да направи днес е следното: политическите отношения да бъдат единствено на базата на равноправието.
А икономическите – единствено на базата на взаимната изгода.

Иначе рано или късно отново ще се бухнем в поредното тресавище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s