The Wall Street Journal / ЕС ще засили влиянието си на Балканите

wall-streetЛоурънс Норман „В последните 18 месеца Брюксел беше погълнат от борбата си с Русия във връзка с опитите на ЕС да укрепи икономическите и политическите връзки с Украйна и с другите съветски републики чрез своята т.нар. програма за „Източно партньорство“, – пише The Wall Street Journal. Извличайки уроците си от украинската криза, ЕС започна да преосмисля целите си, отбелязва авторът на статията. „Новият ръководен екип на Еврокомисията има намерение да въздейства в регионите, в които има реално влияние, най-вече на Балканите“, – се казва в статията. Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини и комисарят по преговорите за разширение на ЕС австриецът Йоханес Хан обещаха да направят Балканите приоритетен регион, пише журналистът. „Ситуацията в региона е твърде различна. Хърватия и Словения влизат в ЕС. Сърбия и Черна гора започнаха обсъждане на условията за присъединяването, а Албания и Македония имат предишен преговорен статус на „кадидат“, в рамките на който се готвят за преговори за членство. Босна се намира в улица без изход, докато в Косово са направени първите стъпки по пътя към ЕС“, – пише изданието. „Всички страни в региона имат перспектива за членство в ЕС, което никога не е било в сила за Украйна и Грузия, но там също съществуват условия за работа в това направление“, – отбелязва Норман. „Проектите и помощта на ЕС могат нагледно да променят ситуацията в малките балкански държави така, както същите милиарди евро не могат да променят опустошената държавна хазна на Киев“, – пише авторът. „Някои съзират опасност в това, че културните и политическите връзки между Москва и Балканите са големи, а руските енергийни и финансови интереси в региона означават, че в тези враждебни времена Русия ще отклони държавите от пътя им към ЕС“, – се казва в публикацията. Но много хора вече посочват провала на „Южен поток“ като доказателство за ограниченото влияние на Москва на Балканите, отбелязва изданието. „Най- сложната задача, според думите на бившия посланик на Босна във Франция Слободан Сойи, е промяната на светогледа на балканците към сътрудничеството и европейските ценности“, – пише изданието. Източник: The Wall Street Journal

Петя Паликрушева

Един отговор на “The Wall Street Journal / ЕС ще засили влиянието си на Балканите

  1. Цитат: „В последните 18 месеца Брюксел беше погълнат от борбата СИ с Русия…“ – глупости, това не е игра на Брюксел. Еврейосъюзната власт в Брюксел е структура, васална на Фашингтон. Или по-скоро, подчинена е на същия „световен елит“, на който служи и Фашингтон. Просто „елитът“ е дал на Брюксел по-нисък статут.

    Впрочем, Европа няма интерес от война с Русия и няма какво да дели с нея. Тя, на теория поне, има много по-голям интерес от интеграция и сътрудничество с Русия, отколкото от конкуренция, война и делба на пазари, територии и т.н. Всички действия, прокарвани в Укралайна, бяха по-скоро в услуга на щатски, а не на европейски интереси. (Е, да речем, на „еврейопейски“ в най-лошия случай.) Да не забравяме, че ЕС НЕ Е ЕВРОПА и НЕ представя нейните интереси.

    Така, че изречения като „ЕС започна да преосмисля целите СИ…“ доста ме дразнят. Няма как ЕС да преосмисля целите СИ или да променя политиката СИ, защото ЕС всъщност няма свои собствени цели или своя собствена политика. Той е просто една театрална марионетна структура. Тя прокарва по команда външни интереси – не европейски, и даже не някакви си там „собствени“, а глобални. И то, го прави в „ръчен режим“ – според конюнктурата и под диктовката на последните решения, взети от „световния елит“. Доказателство е точно въпросната политика, която се описва веднага след това, че бил водел ЕС на балканите.

    Но не са виновни глобал-мръсниците, те си вършат своята работа. Виновни са умствените инвалиди, населяващи Балканите, и предимно окаяния Булгаристан. Ние позволяваме да ни използват като парцали, а значи сме точно такива. Не би било зле тези, които в умствено отношение са с един пръст по-високо от полуживотни, да преосмислят своята гейо-политическа ориентация и да решат на кои световни сили си струва да служат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s