Откритото писмо на Дийн Рийд до Солженицин (и видео)

dr_7_bНа 14 декември либералната западна общественост отбелязва рождения ден на „великия руски писател“ Солженицин.
„Светът днес“ ви предоставя никога непубликуваното писмо от кореспонденцията му с великия актьор и човек Дийн Рийд.

Открито писмо на Дийн Рийд до Ал. Солженицин
(публикувано за първи път в списание „Огонек“, Номер 5 (2274), 1971 г.

Драги господин Солженицин,
Аз, като американски артист, съм длъжен да отговоря на някои Ваши обвинения, публикувани от капиталистическата преса в целия свят. Според мен, това са лъжливи обвинения, а народите по света трябва да знаят, че това са и лъжливи твърдения.

Вие заклеймихте Съветския съюз като „дълбоко болно общество, поразено от ненавист и несправедливост“. Казвате, че Съветското правителство „не може да живее без врагове и цялата атмосфера в СССР е пропита от ненавист“. Вие, вероятно, говорите за моята родина (САЩ), а не за своята! Тъкмо Америка, а не СССР, води войни и създава напрегната обстановка, за да даде възможност на икономиката си да заработи, а нашите диктатори от военно-промишления комплекс да натрупват още по-големи богатства и власт за сметка на кръвта на виетнамския народ, заплащайки за алчността си с живота на американските войници, а и на всички свободолюбиви народи по света!

548156_279294592177460_1970584538_nБолно е обществото в моята родина, а не във Вашата, г-н Солженицин!

Тъкмо Америка, а не СССР, се превърна в най-насилническото общество, което човечеството познава. Америка, където мафията има по-голяма икономическа власт от най-големите корпорации, където нашите граждани не могат да стъпят през нощта по улиците от страх, че ще бъдат нападнати. Именно в Съединените щати, а не в Съветския съюз, са убити от 1900 г. повече хора от всички загинали американски войници по време на Първата и Втората световни войни, а и във войните в Корея и Виетнам! Именно американското общество убива всеки прогресивен лидер, който намира в себе си мъжеството да издигне глас срещу някои наши несправедливости. Ето тава е болно общество, г-н Солженицин!

По-нататък Вие говорите за расовата ненавист! В Америка, а не в Съветския съюз, в продължение на две столетия остават безнаказани убийствата на негри, държани в полуробство. В Америка, а не в Съветския съюз, полицията убива безразборно и арестува всеки негър, опитващ се да защитава правата си.

0_60239_6ffc07d8_XLВие казвате, че „свободата на словото, честната и пълна свобода на словото – това е първото условие за здравето на което и да е общество„. Опитвате се да вмените тези мисли на страдащите народи, принудени да се борят за съществуването си, за живота си, мизерстващи под гнета на диктаторски режими, държащи се на власт само благодарение на военната помощ на САЩ.

Това ли са аргументите Ви за здраво общество? Това „здраве“ ли предлагате на хората, чиито децата измират още при раждането, защото родителите нямат пари за лекар, а възрастните едва оцеляват, защото нямат достъп до медицинска помощ. Покажете сентенцията си, че „свободата на словото е първото условия за здравето на обществото“ на капиталистическия свят, защото хората там цял живот са в непрестанен страх от безработицата. Кажете на американските негри колко много би се подобрило „здравето“, а и „свободата на словото“ им, докато те водят справедливата си борба за равноправие с белите, защото след две столетия „свобода на словото по американски“ в много райони на САЩ смятат, че да убиеш негър е все едно да идеш на лов за мечки!

Кажете на трудещите се от капиталистическия свят за вашите идеи по повод „свободата на словото като първо условия за здравето“, защото от липса на пари синовете и дъщерите им не могат да развият способностите си в училище, а затова и никога няма да успеят да се научат да четат! Говорите за свободата на словото, а в същото време голяма част от населението на земното кълбо все още не може да чете!

36986f228915Не, г-н Солженицин, Вашето определяне на свободата на словото като първо условия за здравословен живот не е вярно. Първото условие за здраво общество е да направиш държавата достатъчно силна морално, умствено, духовно и физически, за да могат гражданите на тази държава да се научат на четат, да пишат, да се трудят и да живеят заедно на този свят.

Не, г-н Солженицин, аз не приемам Вашето първо условие за здраво общество. Моята страна, Америка, известна със своята „свобода на словото“ е държава, в която полицията напада мирните протестиращи. В моята страна са разрешени мирните митинги, но моята страна продължава войната във Виетнам и погубва виетнамския народ, защото демонстрациите не пречат на управляващите и по никакъв начин не променят политиката на правителството. Та нима наистина мислите, че на военно-промишления комплекс, управляващ моята родина и половината свят, му пука за“свободата на словото“? Управниците на Америка знаят, че те и само те притежават властта да вземат решения. Наистина, в Америка свободата и словото са само думи, но не и дела!

862033_20060613165825.gifВие казвате също, че Съветският съюз не е върви с крачките на XX век! Ако това е вярно, то е защото СССР винаги върви с половин крачка пред XX век! Та нима вие предлагате на Вашия народ да се откаже от ролята си на вожд и авангард на всички прогресивни народи по света и да се върне към нечовешките и жестоки условия, в които живее останалото човечество по земното кълбо, където несправедливостите наистина са пропили самата атмосфера на почти феодалните условия, в които съществуват много страни?

Г-н Солженицин, в статията по-нататък казвате, че Вие сте „многострадален писател от Съветския съюз“. Явно това означава, че много страдате от отсъствието на морални и обществени принципи, явно съвестта ви мъчи в тихите нощни часове, когато оставате сам със себе си.

1407881Вярно е, че Съветският съюз има своите недостатъци. Но принципите, върху които се строи обществото във Вашата родина, са изградени върху идеята да се изгради едно наистина здраво и справедливо общество. Принципите, върху които се строи обществото в СССР са здрави, чисти и справедливи, а в същото време принципите в американското общество са жестоки, користни и несправедливи. Да, СССР може да има и някои грешки, но е без съмнение, че общество, построено върху основата на справедливостта, има по-големи шансове да постигне наистина обществена справедливост, отколкото общество, което се гради на базата на неправдите и експлоатацията на човек от човека. Обществото и правителството на Америка са изостанали, защото тяхната единствена цел се корени в стремежа да се съхрани статуквото в целия свят. Именно СССР прави прогресивни крачки в името на човечеството, а ако социалистическата държава все още прави грешки или се лута, то ние не трябва да съдим за тези недостатъци цялата система, а трябва да я приветстваме за мъжеството и стремежа й да прокарва нови пътища.

64548904_Din_RidAPDean+Cyril+Reed.480e0b45570f9cfd6cd1dcccc477189ea223fb51114

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама

6 отговора на “Откритото писмо на Дийн Рийд до Солженицин (и видео)

  1. Да сте чули Beatles да са писали подобни писма – те също са били обект на цензуриране от страна на ФБР. Но те можеха да си изкарат парите с музика, а не чакаха демократичните соц страни да ги хранят. На Дийн Рийд представата за СССР е била много оскъдна. И още нещо борецът за граждански права Анджела Дейвис след като посети СССР спря да лае срещу САЩ – явно САЩ е било по-малкото зло.

  2. Много харесвам Дийн Рийд още когато беше популярен актьор и певец ! Колкото до Солженицин ,съм с противоречиво мнение защото той не е блестящ с нещо което не знаем и е грозно да плюеш родината си! Устроил си се в държава различна по всичко от твоята не познаваш живота там и чисто предателски се гмурваш в дълбокото ! Светът винаги ще е ,защото така е създаден ! Нека камъните тежат на своето място нека реките текат така както Бог ги е създал ! Единствено изкуството е това за което няма граници и спортът !!! За останалото правете дипломация,която е другото изкуство ! Не всекиму е подадено да е дипломат ! Мирът е като стъклото трябва да се пази от удар !!!!

    • За Солженицин „знаем“ само това, което западната пропаганда и руските либерасти са се „погрижили“ да знаем. Но, слава Богу, времената се менят. Вече имаме много по-голям достъп, до много по-широка и изобилна информация. Нека който се интересува сам за себе си да провери, що за човек е всъщност Солженицин! Да не натрапвам своето мнение… Четете, уважаеми, четете! Има много хора, остро осъждащи и личността, и делата на Солженицин. Далеч не е само Дийн Рийд, който впрочем, по сравнение с тях, направо с перце го гали… И тези хора са написали не една статия за „великия дисидент“… Добре е да се знае и тяхната гледна точка. Но, все пак, фактите са най-важни. А те чудесно говорят сами за себе си.

    • Съветският съюз не е Родина на Солженицин – той е руснак и обича Русия. Ако го познавате щяхте да знаете това. Светът го оцени. И руската и съветкската интелигенция го беше оценила. А тези, които управляваха империята на злото се страхуваха от него и ръсеха пари, плащаха на продажни типове да говорят против него. В цензурираната ГДР откъде Дийн Риид е имал достъп до Солженицин?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s