Как Хитлер създаде българските легионери

Nikola_ZhekovХитлер награждава ген. Никола Жеков

Стенографски запис, Народно събрание, III ред. Сесия, 51 заседание от 11 март 1942 г.

ДАРЕНИЕ ЗА ГЕНЕРАЛ ЖЕКОВ

…Одобрява се да се освободи от данък по закона за данъка върху имоти, общински налог, берии, такси, данък върху приходите и всички други сегашни и бъдещи данъци, берии и такси генералът от пехотата о.з. Никола Жеков, жител на град София, за дарението в размер на 500 000 р.м. (над 16 милиона лева), направено му от Фюрера на германския Райх, Адолф Хитлер…

Мотиви:

“Фюрерът на германския Райх, Адолф Хитлер, е пожелал да направи едно почетно парично дарение от 500 000 р.марки на генерала от пехотата о.з. Никола Жеков, в знак на големите заслуги на същия, като главнокомандващ на българската армия в световната война, с оглед генералът да разполага с едно подходящо жилище и с приходи, които да му позволяват да води един живот, отговарящ на неговото обществено положение и заслуги.

Надараният генерал Никола Жеков е приел това почетно дарение, считайки го като веществен израз на духовите другарски връзки между германското и българското войнства и на особено внимание на Фюрера Адолф Хитле към него.

С една трета от дарената сума, надареният ще се снабди с жилище, което ще обзаведе с оглед да подхожда на положението, което заема, а с останалата част, около две трети, да образува фондация под име “Генерал Никола Жеков”, назначението на която е, със средствата й да се заякчава и поддържа будно и дейното установеното през световната война (1914-1918) бойно другарство между българския и германския народи…

Поради това и за да се даде възможност на надарения да поддържа един живот, достоен за заслугите, които има към отечеството ни (катастрофата от Първата световна война!, бел.ред.) и да се подчертае народната признателност към дарителя Адолф Хитлер за проявеното благоволение към главнокомандващия на въоръжения български народ през миналата световна война, с приложеното проекто-решение се предвижда освобождение и пр…”

Гр. София, 20 февруари, 1942 г., Министър на финансите Добри Божилов.

Така ген. Никола Жеков става водач на българските легионери.

Но не само ген. Жеков е награден тогава – всички началници и ръководители на Дирекцията на полицията, всички зловещи фигури от Разузнавателния отдел на Военното министерство – автоматически стават агенти на немското Гестапо, откъдето получават своите двойни заплати и безотчетните си възнаграждения.

„Светът днес“ припомня, че през Втората световна война ген. Жеков развива активна прогерманска дейност, ръководител е на Българските национални легиони и има лични връзки с Адолф Хитлер. Той е почетен председател на националистическата организация Съюз на българските национални легиони. В този си период ген. Жеков говори за „национализма като обединителна идеология и жизнена енергия, която се въздига в култ, за да премахне злотворното влияние на семитизма, марксизма и комунизма (болшевизма)…все плод на еврейския космополитизъм и интернационализъм, който е убийствен за националното ни битие.“ Жеков застъпва принципите на анти-семитизма, като според него „евреинът е анационален и аморален“.

През септември 1944 г. Никола Жеков емигрира в Германия, опасявайки се от политическо преследване. На 1 февруари 1945 г. е осъден на смърт от Народния съд, но присъдата му не е изпълнена, тъй като не е в България и се води в неизвестност.

Никола Жеков умира на 1 ноември 1949 г. във Фюсен, Бавария. На 7 ноември 1992 г. костите му са пренесени във Военния мавзолей-костница в София.

Реклама

4 отговора на “Как Хитлер създаде българските легионери

  • Щом като ТИ го казваш, значи е последен мерзавец.
   Вие, фашингтонските уеб-тролчета, сте чудесен критерий за истината. Всичко, което пишете е обърнато точно на 180 градуса. Без грам фантазия (то пък отде ли такова нещо у същества без мозък?). Стига само човек да съобрази как трябва правилно да ви чете, и може да получи прекрасна ориентация за нещата – кое е вярно и кое не, кой е прав, къде е истиата и т.н. Трябва просто да обърне идиотизмите ви на обратно.
   Много сте полезни. Освен, че покрай другото с всеки свой постинг дриХХате върху стопаните си във Фашингтон и върху соросоидните си супервайзори. Просто няма как да си толкова тъп (като вас) и да не ги компрометираш. Но и за това също благодарим. Само не благодарим за гадната ви духовна смрад, която пръскате по форумите. Но какво да се прави, като няма модератори да ви чистят, както се чистят фекалии в обор? Налага ни се да ви използваме по най-обрия начин и да ви търпим. Ама то няма да е за дълго, де.

   • Първо теб Червено мекере ще обесим , на първия стълб с главата надолу…..!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s