The Times: Литвиненко предавал руски агенти на британското разузнаване

Литвиненко 71Бившият руски агент Александър Литвиненко след бягството си във Великобритания започва да работи за британското разузнаване. Според информация от следствието, той е получавал ежемесечно пари за разкриването имената на руските агенти, намиращи се в дълбоко прикритие, съобщи The Times.

Според информация, предоставена от съда, сътрудникът на руското разузнаване Александър Литвиненко е работил за британското разузнаване и е разкривал имената на руските внедрени агенти, съобщи The Times.

Както изясни следствието, Литвиненко е получавал от британското разузнаване MI6 2000 паунда на месец за “консултантски услуги”. Освен това, той е получавал пари и от испанските спецслужби. Бившият началник на Литвиненко Александър Гусак заяви, че паричните средства са получавани от екс-сътрудника, за да разкрива той информация за агентите, намиращи в дълбоко прикритие.

Стана ясно още, че английските поръчители на Литвиненко от MI6 са му изплатили през 2006 г. 72 хиляди паунда. Това се случило в периода между предоставянето на политическо убежище на руснака и неговата смърт в Лондон, се казва в статията.

Според жената на Литвиненко, съпругът й е работил за британското разузнаване. Тя добави, че е не е знаела с какво точно се занимава той. Впрочем, тя също заяви, че Александър Литвиненко се гордее с британското си гражданство, отбелязва изданието.

Според информация от следствието, бившият агент на руското разузнаване е започнал работа във Великобритания през 2003 или 2004 г. Освен това, той е получавал пари от Борис Березовски за статии с критика към руското управление. В една от статиите той твърди, че Владимир Путин е педофил, продължава изданието.

Изданието припомня, че Литвиненко бяга от Русия във Великобритания през 2000 г., когато излиза с яростна критика към руските спецслужби. Според думите на съпругата му, преди това неговите началници го попитали може ли той да убие вече покойния руски олигарх Борис Березовски.

След това Литвиненко организирал среща с Владимир Путин, който в онзи момент оглавявал руското разузнаване. Но, според думите на съпругата на бившия сътрудник на спецслужбите, срещата “не минала никак добре”, а самият Литвиненко се усъмнил в “професионалните навици” на Путин.

3 отговора на “The Times: Литвиненко предавал руски агенти на британското разузнаване

  1. Не ви ли прави впечатление колко често се срещат подли гадини, на които името им завършва на „-енко“?… Може да има някаква връзка, кой знае…

  2. Литвиненко … значи си го е получил. Това е съдбата на предателите – навсякъде по света ги мразят. Макар „злите“ езици да говорят, че англичаните са го кратили …. те си знаят защо 🙂

  3. Тия британци си умират да прибират разни големи специалисти, които веднага започват да громят с унищожителни критики предишните си работодатели. След време, като им се насладят напълно и ги позахабят, сами ги ликвидират, че стават ненужно скъпи играчки и после приписват ликвидирането им на предишната им родина, защото били много честни. Ама щом номера минава, що да не я въртят тая плоча още и още и още….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s