Куба сгащи US дипломатите в подготовка на “оранжева революция”

Фидел fidelВ навечерието на поредния рунд от преговори със САЩ правителството на Куба изрази загрижеността си от поведението на американските дипломати, намиращи на територията на страната. Неотдавнашният противник на Куба САЩ предизвиква тревога от активната подкрепа, която гостите на Острова на Свободата започват да оказват на политическата опозиция в страната.

Вторият рунд от преговори, инициирани в рамките на процеса по нормализация на отношенията между САЩ и Куба, трябва да се състои във Вашингтон този месец. В навечерието на тази важна за съдбата на по-нататъшните отношения между съседите среща, главният преговарящ за Куба съобщи по държавната телевизия, че САЩ трябва да прекратят подкрепата си към опозицията, ако искат техните дипломати да имат свободата да се придвижват в Куба.

“Дипломатите трябва да спрат действията си, насочени към подстрекателство, организиране, подготовка и финансиране на антиправителствени елементи вътре в нашата страна”, – заяви Жозефина Видал. – “Представителите на САЩ използват свободата си за придвижване за цели, несъвместими с дипломатическия им статус и излизащи от рамките на длъжностните им задължения”.

Вашингтон се скрива недоволството си от комунистическото правителство в Куба, в частност, от еднопартийната система в страната. И, макар опозицията в Куба да няма широка обществена подкрепа, САЩ в лицето на своите представители й отделят значително внимание, мотивирайки поведението си със съчувствие към хората, които уж нямали възможност да изразят мнението си.

Изявлението на Жозефина Видал може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на дипломатическите контакти между САЩ и Куба, чийто очакван ефект е свалянето на ембаргото, наложено от САЩ преди повече от 50 години.

“Нямаме намерение да превръщаме в обект на преговорите суверенитета на Куба, както и въпросите, касаещи вътрешната политика на страната. Всичко останало може да се обсъжда”, – предупреди Жозефина Видал.

4 отговора на “Куба сгащи US дипломатите в подготовка на “оранжева революция”

 1. Вълкът козината си мени, но нравът си – никога. Вълкът си е вълк. С него не може да се прави „дипломация“. Той възприема своя „партньор“ по един-единствен начин: като храна. Всички дрънканици за „законност“, „преговори“, „демокрация“, „дипломатически отношения“, „партньорство“, „добросъседство“, „разведряване на обстановката“ или, както сега е модерно да се казва, „презареждане“, са лицемерни лъжи и военни хитрости. Те важат само дотогава, докато вниманието на жертвата не се приспи. Тогава идва ред Вълчо да си покаже острите зъби… Да убие и да се налапа. Което е било и целта на цялото занятие.

  От гледна точка на месоядеца, морално ли е да излъже една крава, за да го последва доброволно в кланицата, където ще бъде заколена, понеже трябва да бъде изядена? Естествено, че е морално. Този въпрос в случая изобщо даже не стои. Лъжата в случая е даже „хуманна“. Да не се притеснява добичето, да не страда душевно. Та нали то не е човек? Та то е само храна!

  И другите народи са за американците само храна – нищо повече. Масовата психология, насаждана там е тази, че в щатите живее някакво богоизбрано население, на което му е позволено всичко. Те са висши, всички други са низши. (И служат на висшите за храна.) А докато бъдат изядени, низшите са длъжни да слушкат и да правят, каквото им се казва. Може да бъдат лъгани, да бъдат подвеждани, експлоатирани – спрямо тях може всичко. Та нали те са само храна?

  Расисткото, кастовото, колониалното, хищническото мислене са дълбоко пропити в англосаксонския мироглед, в тяхната идеология. Невъзможно е да бъдат извадени от там. Вълкът никога няма да спре да бъде вълк. И никога не трябва да се водят „преговори“ с него и да се правят опити да се завързва с него „дружба“. Той разбира само от сила. Ако няма кого да яде, просто ще умре. Круши никога няма да вкуси, бъдете сигурни. И да не ви е хрумнало да го съжалите! Благодарността на вълка към овцата е нещо абсолютно невъзможно като явление. Спасеният вълк само ще я излапа и ще се радва, как му е провървяло.

  П.П. Сещам се по този повод как САЩ – страната, която тормози целия свят, убива хора, тероризира страни и им пие кръвта, изведнъж след урагана Катрина взе да хленчи за международна помощ… Да им били дадели хората хуманитарна помощ!… Ами що не вземете да продадете на половин цена оръжията си, с които тероризирате света, или не си изтеглите поне половината бази, дето са покрили глобуса като ракови метастази? Тогава ще се заринете с блага – и ето ви помощ… Вашта мръсна м… фашистка.

 2. Вярно е. Честност, искреност … това са понятия абсолютно несъвместими с понятието и съдържанието САЩ. Дори в моменти на уж „затоплени“ отношения с Русия, нито за миг не ме е напускало усещането и убеждението в тяхното задкулисие. Ето, стана съвсем ясно стремлението на „световниия миротворец“ в апетитите му към Русия, към пазарите в Европа. Въпросът е ще им дадем ли? Така и в Куба: докато има здраво ръководство и патриоти, няма да минат американските измамни и подмолни планове.

 3. ФАЩ просто в нито един момент не са искрени. Те са може би единствената държава в света, която в никакъв случай не може да се нарече честна в междудържавните отношения дори и със собствените си партньори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s