Искат ли американците война?

Новорусия XXLЖак Сапир, ръководител на изследвания във Висшето училище по социални науки, директор на Центъра за изследвания на начините на индустриализация, автор на Le Nouveau XXIe siècle: du siècle „américain” au retour des nations (Новият XXI век: от „американския” век до завръщането на нациите), написа в блога си, че Минското споразумение може да бъде спасено само, ако САЩ се съгласят с примирието. Френският експерт отбелязва, че САЩ вече са непосредствен участник в конфликта и играят ключова роля в управлението на правителството в Киев. “Това ясно показва заблудата на Меркел и Оланд. Доказва също, че докато САЩ не дадат съгласие да се изпълнява споразумението, примирието няма никакъв шанс да се случи”, – пише Сапир.

Според експерта, спирането на огъня може да стане факт само чрез миротворците от ООН, които трябвало да застанат между воюващите страни. “Но това решение трябва да бъде прието от правителството на Киев и одобрено от Съвета по сигурност на ООН, което от своя страна изисква положителна санкция от страна на САЩ. Тъкмо тук се намира “ключът от бараката” за Меркел и Оланд”, – пише Сапир.

Французинът смята, че САЩ трябва да кажат ясно пред света какво искат: мир или война. Барометър за случващото се могат да бъдат доставките на оръжие в Киев, които доставки, независимо от примирието, активно се обсъждат във Вашингтон. Например, бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който официално бе назначен за съветник на Петро Порошенко, в ефира на едно украинско ток-шоу на 13 февруари каза, че в задълженията му влиза координация на доставките на оръжие в Украйна отвън. Бившият шеф на Пентагона и ЦРУ Леон Панета на 15 февруари призова Вашингтон да демонстрира сила по отношение на Русия. Демонстрацията на сила, според него, може да бъде единствено доставката на оръжие и друга военна подкрепа за Украйна, в това число разполагане на войски на НАТО в съседни страни и постоянни учения.

Новорусия испанци 74_n Първият зам.спикер на Върховната рада Андрей Парубий на 15 февруари каза също, че още следващата седмица ще замине за САЩ, за да се договори Украйна да получи съвременно високотехнологично оръжие. При това той призова да се продължи натиска върху Русия и да не се прекратяват или орязват санкциите.

Ако доставката на американско оръжие в Украйна станат реалност, Минските споразумения ще приличат не на документ, а само на парцал, който ще обезпечи само някакво временно примирие, което от своя страна ще способства за прегрупиране на силите или ще съдейства за натрупването на военни части.

Очевидно е, че позицията на Вашингтон ще бъде решаваща за по-нататъшната съдба на Минските споразумения, а единствената държава, която може да спре нарушаването им е Русия.

По същество французинът Сапир не е “открил Америка”, както се казва.

Да, главната роля в този безумен конфликт се изпълнява от САЩ. И с това трябва всички да се съгласим така, както сме съгласни, че столът се употребява за сядане.

А можем ли да считаме, че Вашингтон е изгубил интерес към Украйна и е предал юздите на Европа?

Абсолютно не е вярно, че на Белия дом вече не му е интересна Украйна. САЩ работят активно по целия свят и не са дали карт бланш нито на Меркел, нито на Оланд, нито на своите 100-процентови съюзници от Великобритания.

Докато Меркел джитка в границите, които й е очертал Държавният департамент на САЩ, тя има свобода да си джитка, но ако направи и крачка встрани, фрау М. веднага ще бъде дръпната за полата. Вече видяхме как САЩ качиха на престола Порошенко, въпреки становището на Германия, която искаше да тръшне на трона на Украйна Тимошенко. Ако не сте видели смирени и притихнали немци, е, тогава трябваше да го видите. Беше весела гледка 🙂

НоворусияНо нали не си мислите, че САЩ държат в ръцете си абсолютната световна власт?! На този свят я има и Русия, благодарение на която сценарият на Америка за Украйна НЕ сработи. Да, САЩ е ключов актьор, на фрау Меркел е само второстепенен шут. Но от действията на Русия зависи съдбата на онзи регион, съдбата на Европа, а със сигурност и съдбата на света, колкото и това да ви звучи зловещо.

Ако говорим за други субекти около събитията в Украйна днес, то без всякакво съмнение трябва да споменем гражданите на Украйна, които далеч не всички са само “бандеровци”.

В Украйна има 20 милиона руснаци, дори без Донбас и Крим. Това, че те в момента са длъжни да се подчиняват на киевската власт, съвсем не значи, че ще търпят случващото се постоянно. Без финансовите инжекции на Запада, режимът в Киев ще рухне. А тогава да видим какво ще стане с Порошенко, с Яценюк и Турчинов. Ще успеят ли да ги спасят войниците, които сега ги охраняват? Ще успеят ли да ги спасят американските морски пехотинци, които охраняват посолството на САЩ в Киев?

Ако американците официално започнат да доставят оръжие в Украйна, това ще бъде показател, че САЩ тръгват съм тотална, дълга и продължителна война. Да, широкомащабна война по цялата територия на Украйна.

Новорусия 5Защо да направи това Америка?

Ми, много ясно – защото Новорусия НЕ се предава.

И това е видно дори за врабчетата по клоните на дърветата.

Ако се вкарат миротворци на НАТО, това ще е показател, че Западът е съгласен да се тръгне към мир. Ако не се осъществят безконфликтни зони, в които НЯМА да има боеве, работата много скоро отново ще избухне. А Киев ще се съгласи на миротворци от ООН само тогава, когато САЩ му заповядат да се съгласи. Кофти звучи за Киев това марионетстване, да, но е факт. А и е копие на българската позиция по всички външнополитически въпроси, драги ми Смехурковци…

А какви ще бъдат тези миротворци и миротворци ли ще бъдат евентуалните миротворци от ООН, това вече е съвсем друг филм…, който в момента в нас предизвиква само симбиоза между скръб и приглушено веселие от нечия световна наглост и цинизъм…

Но нима минските споразумения не доказват готовността на Запада да се регулира конфликта или това е само някаква тъпа маневра?

Някой да е чул, че битката между Запада за Украйна срещу Русия е завършила?! Не.

Е, тогава няма за какво да си задаваме горния въпрос.

Новорусия _4Запомнете позицията на Запада: това геополитическо пространство, според тях, по никакъв начин не трябва да се контролира от Русия.

Но европейците загряха за някои неща и затова решиха да правят спявка в Минск.

Първо, Новорусия или ДНР и ЛНР, както искате ги наричайте, няма да се предадат на днешния киевски режим. Те по-вероятно да пукнат с оръжие в ръка върху своята си територия. Но дотогава толкова мирен народ ще загине, че няма как за това да бъде обвинена Москва. Това е решение на хората там.

Второ, ако войната продължава още и още, опълченците ще бъдат принудени да стигнат минимум до границата на Луганска и Донецка области, а максимум до Киев. И тогава войната изведнъж ще се окаже ОБЩОЕВРОПЕЙСКА. Тя ще се разгърне по цялата територия на Украйна. Ако това се случи, поляците и унгарците трябва да мислят какво да правят с етническото си население в Западна Украйна. Ще им се наложи спешно да вземат под опека хората си, а защо не и териториите, които тези хора населяват. И така разцепването на Украйна ще стане реалност.

Новорусия 2Да се правим, че само нещо ни сърби, когато цялото тяло е обринато от едра шарка, няма смисъл. Защото ако само се чешеш без да се лекуваш, едрата шарка ще те откара скоропостижно при свети Петър. Точно затова Меркел и Оланд поискаха примирие, за да натиснат конфликта да не излиза извън настоящите минимални граници.

Но и те не искат никакъв мир, драги читателю.

Не, категорично.

Теоретически Оланд и Меркел не искат война, не искат и жертви.

Но същите тези двамата цяла година бяха закрилници на киевската власт, при това с цялата си дипломатическа и политическа мощ.

Та, вижте сами какво се случва – след подписването на минските споразумения украинците напълно спокойно бомбардираха град Донбас. Дори западните медии не успяха да си затворят очите за факта, че в Горловка младо семейство бе убито чрез украински снаряд. Три деца вече са мъртви от този украински снаряд.

Да, теоретически Оланд и Меркел са хуманисти.

Дали на практика Западът е садистичен, обаче, решавайте сами…

НОВОРУСИЯ СССР 9_nВижте какво се получава: във всички изявления на европейци и американци чуваме само едно и също: “Трябва да заставим опълченците и Русия да изпълняват Минските споразумения”. При това тези изявления се правят заедно с Порошенко, който самият е участник в конфликта. Ми, защо тогава не заставите същия този Порошенко да изпълнява договорката за примирие, уважаеми Западе?

Помните ли брътвежите на Псаки, с които стана за смях пред целия свят? Помните ги, да.

Е, същите тези брътвежи твърдят, че нарушенията са само от страна на опълченците, а Киев е абсолютно невинен. Разбира се, че това е папагалстване, за да се втълпи на света, че санкциите трябва да бъдат насочени само към Русия, сякаш друга страна в конфликта изобщо няма, сякаш Киев върши нещо съзидателно…

Точно това потвърждава лицемерието на Запада, което се прави, че има намерение да спре войната там.

Да, понастоящем във Вашингтон върви гореща дискусия по украинския въпрос. Кой ще победи в нея – “ястребите” или “гълъбите”, никой не знае.

Едва ли Вашингтон ще постигне единодушие по въпроса.

Защо?

Защото в САЩ е в ход и остра битка за доставките на оръжие в Киев, както от страна на администрацията, така и в Конгреса. Ако американците решат да доставят оръжие официално, ще стане ясно, че те НЕ дават съгласието си за мир.

Както казва американската преса, официалното въоръжаване на Киев фактически ще означава война на САЩ срещу Русия.

Новорусия Донбас 15_nОт друга страна, самият Обама, макар и България често до го критикуват, в Америка го имат за достатъчно миролюбив президент. Казват, че самата същност на Обама му забранява употребата на сила извън граница, а особено в ситуации, в които САЩ се борят с екстремистите от ИДИЛ. Същото се вижда и в Афганистан – там САЩ вече НЕ знаят какво да правят. Те се страхуват, че когато в края на 2016 г. окончателно изведат войските си, там ще се появи радикална ислямистка гупировка от рода на ИДИЛ и тогава проблемите ще се изострят.

В палатата на представителите се обсъжда законопроект за предоставяне на 1 милиард долара за отбранително въоръжаване на Украйна. Да, сенатор Маккейн, обеща, че ще се бори със зъби и нокти за това. Някой съмнява ли се в победата на този “рептил” там?!

В палатата на представителите има 435 конгресмена, в сената има 100 сенатори. Доколкото знам, проектът се подкрепя активно от около 40 законотворци от двете палати. Няма никакви гаранции, обаче, че дори републиканският Конгрес ще приеме този документ. Защо?

Защото никой в САЩ не иска да воюва с Русия.

И дори да предположим, че Конгресът одобри проекта, Обама, по всяка вероятност, ще му наложи вето. За да бъде одобрен Законът, трябва всички демократи от двете палати да гласуват против своя президент. За последен път това се случи през 1973 г. в разгара на скандала Уотъргейт.

Ако някой все още има надежда, че ще получи някакво единодушие от страна на САЩ по украинския конфликт, трябва да се раздели още сега с надеждата си. Илюзорна е.

Само времето ще покаже какъв ще бъде изходът от вътрешнополитическата борба в Америка.

Леко да жегнем и Михаил Саакашвили, че си го е заслужил, де…:)

Той уж ще координира доставката на оръжие в Украйна…

Истината е, че никой не го ебава (с извинение) Саакашвили вече за нищо. Той изгуби доверието на САЩ. Блъфира си човекът просто. До момента Обама има реални пълномощия за доставка през тази година на оръжие в размер на 100 милиона долара. Знам, че тази сума ви изглежда колосална, но, повярвайте ми, ако погледнем по-глобално на нещата, това са някакви си стотинки. Има хора в Америка, за които тази сума изглежда напълно смехотворна. Особено що се отнася до търговия с оръжие.

Най-големите ястреби в САЩ сега се опитват да подтикнат Обама да реализира тези си пълномощия. Но, доколкото разбирам, Обама НЕ иска да направи това. Тези, които са против въоръжаването на Киев, твърдят, че се страхуват от “широкомащабно нахлуване на Русия”.

На този етап, въпреки виковете за агресия от страна на Русия, всички в САЩ разбират, че никакво руско нахлуване там не е имало, но пък се опасяват, че това един ден наистина може да стане факт. Най-големият страх на Америка в момента е, че Путин може един ден да изтрещи и да вкара руските войски в Украйна. Което при настоящия сценарий е напълно вероятно.

Новорусия_nА готов ли е Вашингтон за бъдеща ескалация на конфликта?

Някои специалисти смятат, че се преувеличава заинтересоваността на САЩ в украински конфликт и гражданската война там. Те смятат, че Америка в момента е по-ангажирана във войната с ИДИЛ. Американците се опасяват, че ридикалните ислямисти ще проникнат на територията на САЩ.

Хе-хе Ми, какво се опасяват – нима същите тези не гръмнаха на 11 септември 2001 година кулите?!

Упс, те самите американци май си ги гръмнаха 🙂

Украйна е приоритет за Русия и това е неоспорим факт.

Дали Украйна е приоритет на САЩ и Западна Европа, преценете сами.

Всичко е прозирно ясно – броят на убитите нараства, регионът се превръща в руини, дрънкането на оръжие продължава с пълна сила…

А къв го дири в тази скотобойна България, знаят само българските управляващи…

Или по-точно режисьорите и сценаристите им от Вашингтон.
Петя Паликрушева

Един отговор на “Искат ли американците война?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s