Sky News: Британска журналистка се застъпи за Путин пред екс-дипломат от САЩ

skynews-16-9Според британската журналистка Мери Дежевски, политиката на Владимир Путин в Украйна е само реакция на различните провокации на Запада. Това тя каза в ефира на Sky News, отговаряйки на нападките на екс-дипломата от САЩ Колин Графи, която всячески представяше Русия като агресор в този конфликт.

Водещ: – Нека да обсъдим това малко по-подробно. В студиото с мен са Колин Графи, бивш високопоставен американски дипломат и Мери Дежевски, писателка, телевизионна водеща и експерт по Русия. Добре дошли!

Водещ: Мери Дежевски, съобщава се за нарушения и от двете страни на конфликта. Чухме това и от министъра на МВнР на Украйна. Той се отнася към примирието с “внимателен оптимизъм”. Какво е становището ви по този повод?

Мери Дежевски: Е, аз също изповядвам в случая, както се изразихте, “внимателен оптимизъм”. Защото наистина се създава усещането, че примирието по-скоро се спазва. Ако си спомним, че преди едно денонощие имаше бомбардировки почти в цялата зона на конфликта, то мисля, че заповедите за спиране на огъня в значителна степен се спазват. И това е добре, защото означава, че заповедите не са просто публикувани, а някой се вслушва в тях.

Водещ: Колин Графи, та нали точно с това бяха свързани опасенията? Опасенията се отнасяха до това, че хората, намиращи се на мястото на събитията, не винаги слушат намиращите в столиците политици. Оптимистично ли сте настроена по този повод? Защото след Минските споразумения не видяхме да настъпва мир там.

Колин Графи: Не, за съжаление, не мисля, че това ще продължи. Разбира се, надявам се, че примирието ще се спази, но допускам, че, понеже от страна на Украйна преговорите преминаха от позицията на слабост, то Путин ще се възползва от тази възможност, за да получи преимущество относно пристанището Мариупол, за да укрепи позициите и да отреже града, за който в момента говорим.

Водещ: – Дебалцево.

Колин Графи: Да, Дебалцево. Благодаря. Т.е. трябва ни малко време, за да докажем присъствието на руски войски и руско оръжие в Украйна. Ние изгубихме пропагандната война. Мисля, че това не е толкова важно. Руснаците мислят, че Западът е в този конфликт в ролята на агресор и този факт предизвиква в тях голяма тревога. А Путин продължава да лъже международната общност.

Според мен, Международният съд в ООН трябва подробно да разгледа факта, че от руска страна има агресия, военни престъпления, а и това, че Путин… – мисля, че това не е руска война, а е путинска война – той следва да отговаря за това, което извършва.

Водещ: – Мери, как ще отговорите на това?

Мери Дежевски: Мисля, че това е катастрофално неразбиране на намеренията на Путин, а и е проява на същото по отношение мотивацията на Русия в Украйна. Допускам, че тук става дума за безопасността на самата Русия. Руснаците в случая не се ръководят от мотива да се създаде някакъв замразен конфликт в Украйна, нито да се създаде нова съветска империя…

Колин Графи: Как може да мислите така? Това е отработена схема. Нея вече сме я виждали.

Мери Дежевски: Става въпроса за…

Колин Графи: Грузия, Преднестровието в Молдавия…

Мери Дежевски: Не.

Колин Графи: Южна Осетия, Абхазия.

Мери Дежевски: Ако се прави някакъв паралел със случващото се в Украйна, в частност в източна Украйна, то той е свързан с края на империята, с реликтите от империята – остатъците от проруски настроените хора. Те имат по-друг вид култура, която се различава от тази, която е в западна Украйна, а и която все повече и повече се различава от тази, която е в Централна Украйна. Мина много време, да. Но тези хора ги има.

Колин Графи: И с каква цел са тези полети над Балтийско море? С каква цел е това “бръмчене” из скандинавските държави и Великобритания? Във въздушното пространство над Великобритания са извършени над 100 полета с изключени транспондери (устройство за идентификация, бел.ред.) и без наличие на информация за маршрута на полета. Путин опипва и проверява. И това е само началото….

Мери Дежевски: Откъде да знаем колко такива “опипвания” сме направили ние, колко е направило НАТО на границите с Русия?

Колин Графи: Ама няма такива.

Мери Дежевски: В Полша, в западна Украйна имаше учения. Москва може би разглежда това като провокация. Много е важно да се гледа какво прави Русия, но и да се прави разлика: това действия ли са или реакция? Според мен, много от това, което прави Русия, е реакция.

Колин Графи: Те реагират на факта, че редом до тях потенциално може да се окаже демократична, надеждна държава. Те не искат съюзник, те искат васал. И те не искат…Тяхното усещане за незащитеност започва от идеята, че техният съсед е демократична държава, която може да се превърне в модел за подражание от страна на самите руснаци, които да направят същото в Русия.

В ефир на 15 февруари 2015 г.

Превод “Светът днес”

Един отговор на “Sky News: Британска журналистка се застъпи за Путин пред екс-дипломат от САЩ

 1. Този „разговор“ може да влезе в учебниците по манипулация и пропаганда, като един от безбройните, типични практически примери. Чудесен образец!

  Да обръщаш нещата с краката нагоре, да наричаш черното бяло и бялото черно, най-нагло да приписваш на врага си своите собствени подлости и злодеяния, да мериш с двоен аршин (и крив при това), в крайна сметка, най-нагло, дръзко и безскрупулно да лъжеш – каква класика! Ето това е типичната, класическа щатска пропаганда!

  И също така типично за този пропаганден вид „диспути“ е, че „неправилният“ събеседник не просто се представя като глупак, но и не се изслушва, прекъсва се, осмива се – както гледната му точка, така и нерядко той самият лично. И по всевъзможни начини се отвлича от темата, нишката на разсъжденията му се прекъсва, постоянно му се пречи да изложи ясно своята теза. И в това активно участва самият водещ на шоуто! А той, поне на теория, уж би трябвало да бъде безпристрастен и обективен арбитър.

  Всъщност „водещият“ тайно, а напоследък даже все по-явно, подкрепя тезата на „правилния“ гост. Докато „неправилният“, „лошият“ гост поначало е поканен, само за да играе ролята на боксова круша в едно пропагандно шоу. Именно затова ръцете му са (образно казано) вързани, а в устата му (образно казано) е натикана марля, за да не е ясно какво точно говори, да не бъде чут и разбран. Именно това е днес класическият щатски начин за водене на „цивилизован и демократичен диспут“. Само се чудя вече, кога в студиото ще започнат да дават на „правилния“ гост един камшик, та да шиба с него „неправилния“ всеки път, когато той се осмели и се опита да каже някое свързано изречение.

  А по принцип, теорията е такава.
  Първо се натрапват на слушателя някакви предварително фиксирани пропагандни клишета, които се представят като вече общоприети, „неоспорими“ аксиоми. Разни лъжливи твърдения, които никога не са били доказани с нищо, се приемат като отдавна доказани, естествени, очевадни истини, които вече не е нужно изобщо даже да се обсъждат, а камо ли да се подлагат на някакво съмнение.

  И вече върху тези пропагандни клишета, по-нататък се строят някакви безобразни спекулации и се правят емоционални призиви и изводи.

  За да се пребори с наглата лъжа, на честния събеседник му се налага да се върне по-назад и да подложи на съмнение самата „аксиома“, върху която пропагандистите стъпват. Но тогава те облещват очи и започват презрително да махат срещу него с ръце, като възклицават: абе, вие да не сте луд? Та това само децата още не го знаят – или нещо подобно.

  Чрез нагъл, неоснователен психологически натиск се осмива и се отхвърля даже мисълта, че може да се оспорва „неоспоримото“. Ако пък събеседникът се опитва да го прави, значи е „лъжец“ или „глупак“ и по-нататък даже няма смисъл да бъде слушан. А даже и да бъде слушан, то кимат иронично насреща му или му се хилят на глас, с което подлагат зрителя (слушателя) на психологически натиск и така натрапват своето внушение.

  Срещу здравия разум пропагандистите воюват с помощта на внушения – чисто психологически и безоснователни, абсолютно примитивни и нелогични. Чрез голи, емоционално натоварени твърдения (клишета), които по-нататък още по-емоционално биват тълкувани.

  Но хората с примитивна душевност и слаб интелект, които в днешното общество за съжаление са мнозинство, много по-лесно възприемат емоциите, отколкото логиката. И затова се поддават именно на психологически внушения, а не на убеждения с помощта на логически доводи и факти. Именно за такава аудитория са предназначени и разните подобни „шоута“, като описаното по-горе.

  Ето ви едно много полезно видео, в което един тексасец обяснява що за народ живее в щатите и какво представлява щатската пропаганда. Защо щатците вярват на правителствената си пропаганда? Защото ИСКАТ да вярват и НЕ ИСКАТ да мислят, не искат да се съмняват. Така им е по-лесно. Така са свикнали. И просто, „ей-така“. Вероятно, защото е по-лесно и по-приятно да бъдеш говедо. (Като бонус в клипа се казват и безброй други, супер интересни неща, по други теми.) Приятно гледане!

  youtu.be/1TxvV6Nmfnk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s