Крим национализира всичко

Крим 1Национализацията на предприятията в Крим ще завърши до 1 март. За финализиране на процеса, в резултат на който крупната едра собственост на украинските олигарси преминава в ръцете на Републиката, обяви председателят на Съвета на министрите на Крим Сергей Аксьонов. На този етап хотелите и прочие недвижима собственост няма да бъдат национализирани.

“Всички стратегически обекти вече са собственост на Републиката. Процесът на преминаване на олигархичната собственост във владение на Републиката вече е завършен”, – каза министърът на комуникациите на Крим Дмитрий Полонский.

Национализацията на предприятия в Крим върви почти от година: Върховният Съвет на Крим обяви началото още на 17 март миналата година. Един от най-големите обекти, които вече са собственост на Републиката, е кримският филиал “Укртелеком”, чийто съсобственик е украинският бизнесмен Ринат Ахметов. През август беше национализирана цялата газова система на Крим. Преди това бяха национализирани активите на “Черноморнефт”. В края на януари Държавният Съвет на република Крим национализира последният крупен обект на украинската олигархия на полуострова – “Крименерго”. През 2012 г. обектът бе приватизиран за 256.1 млн гривни  (3 597 248 евро) от най-големия частен енергохолдинг на Ринат Ахметов.

“Решението за национализация беше антикризисна мярка, чрез която много от предприятията в Крим бяха спасени, възстановени и вече работят по руски държавни програми”, – заяви Сергей Гаврилов, председател на Комитета на Държавната Дума на Русия.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s