Wall Street Journal: Украинският конфликт раздвои американското разузнаване

US-POLITICS-CONGRESS-SECURITYШефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър призова да се предостави на Киев бойно оръжие, но колегата му от военното разузнаване Винсент Стюард е сигурен, че доставката на въоръжение на Украйна ще предизвика непредсказуема реакция от страна на Русия и може да доведе до ескалация на напрежението, пише Wall Street Journal.

Опълченците ще продължат да се придвижват навътре в Украйна към Мариупол и затова на Киев трябва да се предостави оръжие, за да може той да се защитава, смята шефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър. Но в речта си пред сенаторите той призна, че не може в случая да се предскаже реакцията на Русия, пише изданието. Според Клепър, Путин ще продължи да отрича намесата си в Украйна.

Клепър говори заедно с шефа на разузнаването към Министерството на отбраната Винсент Стюард. Генералът от военното разузнаване не е съгласен с колегата си. Според него, на Киев не трябва да се предоставя оръжие, защото това може да промени военния баланс на силите и ще провокира Путин да достави ново въоръжение на опълченците.

Шефът на американското разузнаване в обръщението си към сенаторите припомни за заплахата от модернизираната китайска армия, а също и за тероризма. Според него, преговорите по иранската ядрена програма изобщо не могат да променят политиката на Техеран в региона. Що се касае до ИДИЛ в Сирия, то Клепър е сигурен: групировката вече изпитва недостиг на финансиране. Но ИДИЛ продължава да агитира мюсюлманите по целия свят, а Вашингтон не може да “спре интернет”, призна докладчикът.

В последните месеци върху САЩ са стоварени множество кибератаки от различни държави. Подобни нападения не могат да разрушат американската инфраструктура, уверен е Клепър. Но той призна, че киберзаплахата от Русия е по-сериозна, отколкото се е очаквало, пише Wall Street Journal.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s