Sankei Shimbun: Япония няма да стъпи на парада на Победата

abeСпоред Sankei Shimbun, премиерът на Япония Синдзо Абе е взел разумно решение и няма да присъства на 70-та годишнина от Победата в Москва, защото Русия е “заграбила” Крим и е нарушила международните правила. Но и в Китай японският лидер няма да стъпи – там пък използвали груба сила в териториалния спор с Токио, твърдят журналистите от японското издание.

Японският лидер няма да присъства на празника в чест на 70-та годишнина от Победата над Германия, който ще се проведе на 9 май в Москва.

Още миналата година Русия покани премиера на Япония да вземе участие в мероприятията през 2015 г. Съобщи се, че правителството официално ще вземе решение за неучастие в празника и ще информира за това Русия.

Руският путински режим преди година присъедини с употребата на оръжие намиращия се в южна Украйна полуостров Крим и до днес фактически го управлява, пише в японското издание.

Чрез отказа да присъства на празника на 9 май в Москва Япония изразява твърдата си позиция по въпроса, което е и част от общия натиск върху Русия, твърди японското издание.

Преди десет години по време на 60-та годишнина от дена на Победата министър-председателят на Япония присъства в Москва, както и лидерите на западните държави, в това число и Германия.

Но този път канцлерът на Германия Меркел заяви, че няма да присъства на тържествата. Очаква се, че президентът на САЩ Обама също да пропусне събитието. Неучастието на премиера Абе ще има ефект, който ще позволи на страните от “Голямата седморка” да се придържат към единна позиция по отношение на Русия.

Японските “северни територии” вече 70 години са незаконно окупирани от страна на СССР и неговия приемник – Русия. Нашият приоритет в момента не е церемонията в Москва, а връщането на японските територии от Русия, правят извод журналистите от японското издание.

Неотдавна президентът Путин каза, че по време на присъединяването на Крим Русия е била готова да използва ядрено оръжие. Това е заплаха за световната общност и безотговорно изказване, немислимо за ръководител на голяма държава, четем в Sankei Shimbun.

Москва и Токио се разбраха за визитата на Путин в Япония тази година. Естествено, че в името на разрешаването на териториалните проблеми е важно между лидерите на двете държави да има разговори.

Китай също опипва почвата по отношение участието на премиера Абе в мероприятията по повод 70-та годишнина от края на войната. Китай ще отбележи годишнината на 3 септември в Пекин с тържества под надслов “70 години от Победата във войната против фашизма и Япония”, тогава ще бъде проведен и военен парад. Китай игнорира международното право и Япония трябва да протестира срещу това. А от това следва, че японският премиер не следва да участва в мероприятията и в Китай, продължава японското издание.

Нещо повече, министърът на външните работи на Китай Ван И направи следното изявление: “Япония не бива след 70 години да губи здравия си разум”, а това означава, че Китай продължава да притиска и да осъжда Япония.

Не бива да се допуска Китай и Русия да използват мероприятията в чест на 70-то годишнина от края на войната да отвлекат вниманието на международната общност от действията, показващи пренебрежително отношение на двете държави към общоприетите правила.

Публикувано на 31 март 2015 година

Един отговор на “Sankei Shimbun: Япония няма да стъпи на парада на Победата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s