Директорът на Американския еврейски комитет пристига в България

АЕК 2Харис и Бойко Борисов се срещнаха миналата година във Вашингтон

Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис ще пристигне в България, съобщиха от Дипломатическият институт. В понеделник той ще изнесе публична лекция на тема „Съединените щати, Европа и Близкият изток: уроци за XXI от XX век“. Харис е директор на комитет от 1990 г. Той обикаля целия свят, приканва за борба с антисемитизма, следи за състоянието на еврейските общности и се застъпва за разбирателство между различните етноси и религии. Той беше водеща фигура, ангажирана с емиграцията на над един милион евреи от Съветския съюз. Автор е на 7 книги, носител е на над 10 държавни отличия на Франция, Германия, Италия, Полша, Украйна. През 2002 г. получи почетен знак на българския президент, а през 2001 г. – „Златна лаврова клонка“ от българското външно министерство.

Припомняме следното:

АЕК Яценюк 7d_LДиректорът на Американския Еврейски Комитет Дейвид Харис за случващото се в Украйна:

“Гордеем се с това, че АЕК е сред първите организации, призоваващи към възраждане на украинската независимост през 1991 г.

Крайно разочаровани сме от приетите в последната минута решения на президента Виктор Янукович да се откаже от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС. Това споразумение би създало нови институционални връзки между Украйна и ЕС и би подобрило бъдещето на всички граждани на Украйна.

Когато президентът даде заден, много украинци излязоха на улиците в знак на протест, ползвайки се от правото си на мирен протест срещу решението, което възприемаха като противоречащо на дългосрочните интереси на страната си, както политически, така и икономически.

Осъждаме употребата на сила към Майдана. Насилието, сплашването, забраните, налагани към протестиращите, не са инструмент на демократично общество и те не трябва да се прилагат в Украйна.

Възхищаваме се на храбростта и решителността на тези украинци, които казват “да” на Европа и “не” на перспективите за безрадостно бъдеще. С гордост ги подкрепяме”.

8 декември 2013 г.

На 3 февруари 2015 г. започна двудневна визита в Украйна на голяма делегация от Американския еврейски комитет под ръководството на изпълнителния директор на АЕК Дейвид Харис. По време на първия ден от визитата делегацията на комитета се срещна с министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, посланикът на Израел в Украйна, министъра на външните работи на Украйна, група млади еврейски лидери, съобщава изданието gorskie.ru.

Не се съобщава за целта на визитата.

На 4 февруари 2015 г. в Баку, Азербайджан с работна визита пристигна делегация на Американския еврейски комитет, оглавявана от изпълнителния й директор Дейвид Харис.

Делегации на АЕК регулярно посещават Азербайджан и традиционно визитите започват със среща с държавния глава, с обстоятелствен разговор за разширяване на азербайджано-американското сътрудничество и приноса на еврейските общини в двете държави.

“На срещата с президента на Азербайджан Илхан Алиев с делегацията на АЕК начело с Дейвид Харис беше изразено удовлетворение от протичащото в страната стремително развитие.

Беше отбелязано също положителното развитие на азербайджанската съвременна инфраструктура, новите промишлени отрасли, развитието на нефтения сектор”, – отбелязва Агенцията за еврейски новини.

В хода на диалога между президента на Азербайджан с членовете на делегацията от АЕК се обсъдиха също развитието на двустранните азербайджанско-американски връзки в различни сфери.

Беше отбелязано и голямото значение на визитата на делегацията на АЕК в републиката в контекста на плодотворните разговори, свързани с разширяване на политико-икономическото сътрудничество между Азербайджан и САЩ, съобщи aen.ru.

АЕК 21От Електронната еврейска енциклопедия разбираме, че Американският еврейски комитет в годините 1950-1960 г. е имал за основна цел следното – борба срещу преследването на евреите в СССР.

От сайта на Атлантическия клуб в България разбираме, че Атлантическият клуб в България организира публична лекция на изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, с което се навършват 20 години от първата му лекция пред българска публика, организирана също от АКБ през 1995. Дейвид Харис ще представи гледната точка на еврейската общност в САЩ по редица приоритетни събития на международните отношения в Европа и Близкия изток и тяхното отражение върху света. Изказването му ще бъде последвано от сесия за въпроси и отговори.

Събитието ще се проведе на 9 март 2015 г. (ПОНЕДЕЛНИК) в Централния военен клуб, бул. „Цар Освободител” 7, гр. София, от 17:30 часа.

От econ.bg, 23.08.2010 г. разбираме следното:

АЕК www.monitor.bg„България има ясни позиции по въпросите, касаещи междудържавните отношения, сигурността и мира, не само в рамките на Европейския съюз, но и извън пределите на Общността. Успяхме да се докажем като предвидими партньори, затова действията на това правителство се оценяват положително както от ЕС, така и от САЩ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

На разговора присъстваха също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти и директорът на Федерацията на ционистите в България Виктор Меламед.

От сайта на Евроазиатския Еврейски конгрес разбираме следното от 22 април 2014 г.:

“На 20-22 април в Киев с работна визита пристигна делегация от Американския еврейски комитет начело с изпълнителния директор Дейвид Харис.

На 20 април делегацията се срещна с група ръководители на еврейски организации в Украйна и с група бизнесмени.

На 21 април се състоя среща между делегацията на АЕК и ръководителя на службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко и сътрудници на СБУ, отговарящи за борбата с ксенофобията и екстремизма.

Делегацията на АЕК в същия ден посети Майдана и Мемориала на Небесната Сотня.

На 21 април се състоя среща между Дейвид Харис, министър-председателя Арсений Яценюк и кандидата за президент на Украйна Петро Порошенко.

АЕК 61АЕК sarkoajcАЕК Яценюк_big

Един отговор на “Директорът на Американския еврейски комитет пристига в България

  1. Браво, хубаво ги показвате негодниците, кои са и на кои сатани служат.
    Никаква изненада:
    Атлантическият клуб (юдеят Праси), Тиквата Борисов, „вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов“ (апропо, честити да са му феса и сюнета!), „председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти и директорът на Федерацията на ционистите в България Виктор Меламед“… И прочее, и прочее, името им е Легион.
    Тези са само една малка част. Всички герберасти, демонократи, соросоиди, либерасти – цялата българска политическа предателска сган лиже едни и същи задници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s