World Affairs: Москва и Пекин се обединиха в “оста на Дракона и Мечката”

Русия Китай ussia-and-china-together-will-create-a-floating-nuclear-power-plantКитай подкрепи Русия в трудния за нея момент и облекчи банковия достъп до финансовия си пазар. В отговор Русия е готова още повече да отвори достъпа на китайците до сибирските си местонаходища. Според Гордън Чанг, това доказва фактическия съюз между двете икономики и появата на мощна “ос между Дракона и Мечката”.

 Руският вице-премиер Аркадий Дворкович неотдавна даде да се разбере, че е готов да позволи на китайските компании да закупят повече от 50 % от акциите на руските нефтонаходища. Според думите му, ако по-рано за това е съществувала психологическа бариера, то сега Русия има интерес към максимално големи инвестиции, а Китай е повече от очевиден инвеститор, съобщи World Affairs.

Както отбелязва журналистът от изданието Гордън Чанг, ако китайските компании поискат крупните пакети от акции от руската икономика, то Владимир Путин, който се нуждае от пари, поради икономическата криза в Русия, едва ли ще каже “не”. Понастоящем Китай има идеалната възможност да “спаси” Русия.

Русия Китай russia_and_china_against_usЗатова китайската държавна нефтена компания закупува от Москва голямо количество нефт и газ, а правителствата на двете държави в края на миналата година подписаха споразумение за валутен суап (валутният суап е финансов продукт, чрез който клиентът купува определено количество валута на моментния спот курс и едновременно с това продава обратно същото количество от същата валута, бел.ред.) – това позволява на Русия да получи ликвидност. Понастоящем Китай предлага да се продължи споразумението, отбелязва авторът.

Също неотдавна централната банка на Китай разреши търговията в юани и рубли, а китайската Експортно-импортна банка предостави кредити на две руски банки, попаднали под санкциите. Вероятно, Пекин ще помага на Русия чрез БРИКС. Всичко това е доказателство, че Китай и Русия “сливат икономиките си”, смята Гордън Чанг.

Общият обем на търговията между Китай и Русия вече достигна 95 милиарда долара за миналата година, а към 2020 година Путин очаква тя да достигне 200 милиарда. Интеграцията на икономиките е особено забележима в нефтения сектор – той заема непропорциално голяма част, отбелязва авторът. Ако Кремъл позволи на китайските компании да закупят болшинството от акциите в руската енергетика, то “оста на Дракона и Мечката, за която отдавна говорят, ще се случи”.

 

Един отговор на “World Affairs: Москва и Пекин се обединиха в “оста на Дракона и Мечката”

  1. Не вярвам китайците да получат мажоритарен дял от акциите. Но за другото, така си е. Бих добавил и новата китайска система за международни разплащания, която ще дублира SWIFT. (Тя ще спасява Русия, ако западът я отреже от своята система.) И новите рейтингови агенции… И рязкото понижаване на лихвения процент на ЦБ в Китай… Всички тези, а и много други китайски нововъведения, представляват тих бунт срещу тиранията на САЩ. И те нямаше да бъдат възможни, ако Русия не беше приела удара на САЩ върху себе си… Защото Фашингтон няма как да воюва с две такива големи страни едновременно. Докато в САЩ се занимават с Русия, Китай тихичко си прокара революционни неща! Само за това вече китайците трябва да прегръщат Путин и да го целуват.

    Така, че Русия няма да бъде смазана. Само ще бъде зорлем принудена да се укрепи и да си смени съюзниците. Ако някой следи нещата, ще се учуди до каква степен ходовете на Китай и Русия са взаимодопълващи се, взаимно изгодни и добре координирани. Кой би го допуснал, само до преди десет години?…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s