Washington Post: В Русия мразят Америка повече, отколкото в СССР

Антимайдан 14

Антиамериканските настроения са пронизали всичко в руското общество, констатира Washington Post. Според изданието, това е свързано с ролята на САЩ в украинската криза и с разочарованието на руснаците от западния начин на живот и ценностите му.

“Мислите, че СССР беше антиамерикански? Погледнете в днешна Русия”, – пише изданието.

След година на “яростна критика, нагнетявана от руските средства за масова информация”, гневът по адрес на САЩ сред руското население достигна показателите от 1988 г. Според мнението на някои наблюдатели, цялата страна, “от обикновените улични търговци до представителите на Кремъл”, е обхваната от вълна от антиамерикански настроения, невиждани дори във времената на Сталин.

Антимайдан 5Възмущението достигна предали си, когато след убийството на критика на Кремъл Борис Немцов започнаха да се появяват различни “теории за заговор”, в това число и версия, че опозиционерът е убит от ЦРУ, за да се дискредитира Русия.

Този гняв трябва да бъде чут от американските политици, които се стараят да намерят подходящ метод за противодействие на постоянно “намаляващия брой” хора, които са дружелюбно настроени към САЩ. Явлението също показва слабото влияние на западните санкции по отношение на Русия. По данни на “Левада-Център”, повече от 80 % от руснаците се отнасят към Америка негативно, което два пъти превишава показателите от миналата година.

Антимайдан 88Според изданието, смъртта на Немцов се превърна в още един “жесток удар” върху прозападните сили в Русия. Лидерът на опозицията Немцов се беше обзавел с огромен брой недоброжелатели, които презираха поведението му.

Както отбелязва изданието, “антизападният гняв” само би се засилил, ако Барак Обама реши да изпрати на украинските военни оръжие. Дори най-силните критици на Путин в Русия заявяват, че не могат да подкрепят подобни действия, защото това “ще коства живота на руските войници”.

“Съветската риторика официално беше антизападна, но тя не успя да спре порива на обикновените руснаци към песните на Beatles, нито желанието им да чуят новините от заглушаваните предавания на “Гласът на Америка”. Тези позитивни чувства изригнаха след разпада на СССР през 1991 г.”, – продължава изданието.

Антимайдан 13Но, отбелязва Washington Post, след няколко години започна да набъбва списъкът от американски обиди, особено след бомбардировките на НАТО в Сърбия през 1999 г. После започна войната в Ирак, алиансът продължи да се разширява, а и се намеси в руско-грузинския конфликт. С всеки изминал конфликт се наблюдаваше “ръст на антиамериканските настроения”.

Путин “засили” тези настроения след протестните движения през 2011 и 2012 г., за които Кремъл обвини Държавния департамент. Но от началото на кризата в Украйна, антиамериканизмът се разпростря дори сред тези, които някога с удоволствие посещаваха Маями и Лос-Анджелис.

Бебе петолъчкаНеприязънта на обикновените руснаци се подклаждаше от руските телевизии, от които “черпят информация повече от 90 % от жителите на страната”. Така разочарованието на руснаците от Запада се увеличи. Някои наблюдатели смятат, че новият гняв се различава от бързо гаснещото недоволство от изминалите години и се разпространява значително по-бързо и в по-голям мащаб.

“Не ни харесват американците, защото са нагли. Те се смятат за уникални и не се съобразяват с чуждото мнение”, – казва телевизионният водещ Владимир Познер. Според него, мащабите на антиамериканизма, който се наблюдава днес, никога не е бил в подобни размери в Русия по-рано.

Антиамериканизмът, който бързо обхвана цяла Русия, носи символичен характер, но има и практически измерения. Дори някои кафенета в Крим спряха продажбата на кафе “по американски”. Активисти нарисуваха на стената на американското посолство в Москва Обама, който яде банан. Руснаците “с радост започнаха да се нареждат на огромни опашки”, за да си купят не западни дрехи, а тениски със снимка на ракетния комплекс “Искандер” и надпис: “Санкции? Не разсмивайте моите искандери”.

Безсмъртният полк Ленинград 2014_n“Тази антизападна пропаганда кардинално промени атмосферата в обществото, – констатира директорът на “Левада-Център” Лев Грудков. – Обществото стана войнствено”.

Много руснаци обясняват омразата си към САЩ с това, че след разпада на СССР са се опитвали да живеят по западен образец, но в отговор са били затрупани от трудности и унижения.

В същото време антиамериканизмът пречи на “нахлуването” на американската култура чрез традиционните средства на “меката сила” – филми, музика и образование. Новорусия 6Миналата година руските власти спряха 10-годишната програма за обмен на студенти, която даваше възможност на учащите се да посещават учебни заведения в САЩ. Освен това, малко са западните изпълнители, които посещават Русия.

Няколко водещи бизнесмени заявиха, че Русия рискува завинаги да спре икономическото си развитие, ако тръгне по пътя на самоизолацията. Но тези самотни гласове потъват в “цунамите от антизападен гняв”.

“Правителството знае как лесно да създаде в обществото антизападни настроения и да обедини руското общество около тази пропаганда”, – твърди московският аналитик Мария Липман.

Дори Макдоналдс, който “дълго време въплъщаваше руската мечта по Запада”, беше обвинен миналата година в нарушаване на санитарните норми. Компанията трябваше временно да закрие най-популярните си клонове.

2 отговора на “Washington Post: В Русия мразят Америка повече, отколкото в СССР

  1. Даже нещо повече, съвременните ФАЩ са мразени вече и от собствените им граждани. Самите американци често изразяват в мрежата своето презрение към щатското правителство и към цялата щатска политическа система. И даже не само презрение показват, но и недоверие, осъждане, гняв, желание за радикална промяна… Всички т.нар. „алтернативни“ медии там са пълни с подобни идеи. И в соц.мрежи също ври и кипи.

    Е, разбира се, овчелюдието винаги преобладава. И там също е така. Иначе фашингтонската тирания не би процъфтявала. Но имам предвид мислещите хора във ФАЩ, които също никак не са малко. Няма да се учудя, ако са (като дял от обществото) много повече, отколкото са представителите и симпатизантите на „несистемната опозиция“ в Русия.

    И нищо чудно. Истината винаги е по-силна от лъжата. Една истина парализира десет лъжи. При това безплатно. И въпреки, че на свободомислещите хора във ФАЩ никой не им плаща и никой не ги организира, те са доста много. И даже са доста по-активни и по-смели, отколкото тукашните „антиамериканисти“.

  2. А ФАЩ как биха се чувствали, ако това се случи при тях? Не само руснаците мразят САЩ. Просто никой не ги обича защото сами си докараха това с тяхната намеса във всичко и навсякъде по света. И където са минали след тях разрушения и хиляди жертви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s