Le Figaro: САЩ настояват Виетнам да изгони Русия от базите там

Камран _3Вашингтон обвини Русия в “провокативни” полети на бомбардировачи над базите на САЩ в Тихоокеанския регион и настоя Виетнам да спре достъпа на руските военни до летището в Камран. В резултат Ханой се оказа в сложна ситуация, съобщи Le Figaro.

САЩ настоя Ханой да забрани на руските военни да ползват базата си в залива Камран, пише изданието. През последните месеци руските ВВС в Азиатско-Тихоокеанския регион осезателно са се увеличили.

Представител на Пентагона, пожелал да остане анонимен, заяви, че Вашингтон уважава правото на виетнамците да поддържат отношения с тези, с които сметнат да нужно. “Но, – подчерта той, – трябва да ни се докаже, че Русия не използва базата в залива Камран, за да засилва напрежението в региона”.

На свой ред, командващият армията на САЩ в Тихоокеанския регион генерал Винсент Брукс обвини Русия в “провокативни” полети над стратегически важни участъци, в това число над остров Гуам, където е разположена огромна американска база, отбелязва Le Figaro.

В рамките на стратегическото си “разгръщане” в Азия САЩ се стремят да разширят достъпа си до базата Камран, в която пред последните години спираха американски кораби за ремонт, подчертава изданието.

Що се отнася до Виетнам, то той, от една страна, иска да стабилизира отношенията си със САЩ, за да се защити от “могъщия съсед” – Китай, се казва в статията. А от друга страна – за Ханой не е изгодно да се разделя с Русия, с която поддържа сътрудничество в областта на енергетиката и отбраната.

Камран Виетнам 00Понастоящем в базата в Камран се намират три подводници, собственост на Виетнам и закупени от Русия, за да се спре китайската експанзия в Южно-Китайско море, отбелязва изданието. Още два морски съда трябва да се присъединят към подводниците в началото на 2016 г., съобщава френското издание.

Камран Виетнам 60

 

2 отговора на “Le Figaro: САЩ настояват Виетнам да изгони Русия от базите там

  1. Аз пък настоявам съединените американски фашистати да си изнесат концентрационния лагер Гуантамо от Куба!… Ама чок много настоявам!…
    … … …
    То, колкото ще ме чуят мен във Фашингтон, толкова ще се впечатлят и виетнамците… Ама нали едно куче ако не лае, му пада авторитета? Та и на фашингтонските бандити работата им такава. Трябва да показват на света колко са строги и страшни. И как ич не им пука да раздават заповеди на тоз и на оня по целия свят, все едно че командват своите си негри на тръстиката. Даже не е важно дали ще им изпълнят идиотизмите. Важното е да се чува как лаят. Пазят си територията, един вид. Глупаците са впечатлени.

  2. Не харесвам това, че краварите пак се опитват да имат само те военни бази в различни части по света. Само те имат право, само те и никой друг. Но не им се получава, тъй като „светът е за двама“ както се пее в песента а не само за един.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s