Euronews: Литва с тревога чака “завръщането на СССР”

NATO Secretary General visits LithuaniaПървият лидер на независима Литва Витаутас Лансбергис предупрежди, че ако ЕС не спре “ненормалната агресия” на Русия, то “империята” отново ще си върне своите “бивши колонии”, а литовският успех “ще се посипе като прах”. Депутатите посрещнаха речта му с овации, съобщава Euronews.

На 11 март Литва отбеляза 25-та годишнина от държавната си независимост. Сред балтийските страни – бившите съветски републики –  Вилнюс първи през 1990 г. провъзгласи излизането си от СССР.

В същото време, независимо от приповдигнатото настроение на участниците в празничните мероприятия, литовците изразяват тревогата си по повод ситуацията в Украйна, опасявайки се, че “Русия се опитва да възроди империята”, според техните думи.

“Нужно ни е същото единство днес, както преди четвърт век, когато дрънченето на оръжие се чува от същата тази страна, която с военна сила потушаваше всеки глас за свобода”, – отбеляза в обръщението си към парламента президентът на Литва Даля Грибускайте.

NATO Secretary General visits LithuaniaДепутатите с овации приветстваха и първия лидер на свободна Литва Витаутас Лансбергис, който в речта си подложи на критика ЕС за недостатъчната твърдост в защита на съседните на Русия държави.

Витаутас Лансбергис, екс-председател на Върховния Съвет на Литва: Ако тази ненормална агресия не може да бъде спряна и империята се възроди в границите на своите бивши колонии, нашият успех ще се окаже временен и ще се посипе като прах.

Така на фона на страх и неяснота за бъдещето напълно естествено изглежда намерението на Вилнюс да върне отменената през 2008 г. всеобща войнска повинност. От своя страна, НАТО планира да увеличи интензивността на военните учения на границите с Русия. В понеделник в Рига вече пристигаха 120 танка и други бойни машини.

В ефир на 12 март 2015 г.

Един отговор на “Euronews: Литва с тревога чака “завръщането на СССР”

  1. Литва и България са почти еднакви. И тук, и там народът е подложен на „мек“ геноцид и драстично е намалял. Остатъкът от народа е затъпен, обезверен и парализиран. Яхнала го е политическа мафия от национални предатели, които нямат нищо общо интересите му. Политиците обслужват интересите директно на Фашингтон и на по-ниско ниво, на Брюксел. (ЕС е просто по-ниското ниво на една и съща глобална тоталитарна машина.)

    Така, че Литва е страна, управлявана отвън. Не е вярно, че „Литва с тревога чака“… нещо-си там. С тревога може да чакат нещо само някои заспали литовски политици, които все още не са си прочели инструкциите от щатското посолство. Останалите даже не се и тревожат, на тях всичко им е обяснено и е разписано, всичко им е ясно и нищо не ги тревожи. Най-малко пък ги тревожи съдбата на литовския народ. С него те нямат нищо общо. И не могат да изразяват неговото мнение. Може би, в „най-добрия“ случай да изразят „мнението“ на някаква изолирана петоколонна, предателска прослойка, узурпирала гордото название „гражданско общество“. Точно както е при нас.

    Всичко това е празно словоблудство и политически театър. Никой не е питал литовците за тяхното мнение. (А пък скоро и да ги пита, полза няма да има.) Но тази подла практика да се подменят действията на правителството с позицията на целия народ е масов пропаганден похват на медиите. Така се манипулират хората! „Литовците изразяват тревогата си“, „Литва реши нещо-си“… Дрън-дрън! Предателите дупедати така са решили. Гъзодайната прецедентка така е казала. Нищо повече. (Разбира се, то и това никак не е малко.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s